Log In

Delikatne Cannelloni z mięsem mielonym, papryką czerwoną i selerem naciowym

W końcu się przełamałem i zabrałem się za gotowanie Cannelloni. Zdecydowanie jestem zwolennikiem potraw, które szybko i prosto można przyrządzić… ale smak dzisiejszego makaronu ;) wart był poświęconego czasu na jego przygotowanie. To tak gwoli wstępu. A więc zacznijmy…od potrzebnych składników.

Cannelloni z farszem (mięso indyka, papryka, seler naciowy, cebula, czosnek) i sosem czosnkowym podane na talerzu

Cannelloni z farszem „czeka” na łakomczucha

W końcu się przełamałem i zabrałem się za gotowanie Cannelloni. Zdecydowanie jestem zwolennikiem potraw, które szybko i prosto można przyrządzić… ale smak dzisiejszego makaronu ;) wart był poświęconego czasu na jego przygotowanie. To tak gwoli wstępu. A więc zacznijmy…od potrzebnych składników.

  • 0,5kg mięsa mielonego z indyka
  • 0,25kg makaronu typ: Cannelloni (paczka)
  • 2 duże czerwone papryki
  • 6 gałązek selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz i papryka słodka
  • oliwa

…nie bez powodu wspomniałem o czasie… od rozpoczęcia pichcenia do skosztowania potrawy zeszły mi bite dwie godziny. Chociaż dodam, że w tym czasie przygotowałem jeszcze wiosenną sałatkę nie tylko na wiosnę i po odliczeniu niespodziewanej wizyty fachowca od wodomierzy… to i tak trzeba 1,5 godziny zarezerwować jeśli chcemy przygotować to danie…
Drogi czytelniku jeśli jeszcze jesteś i masz chęć dowiedzieć się jak przygotowałem Cannelloni z mięsem indyczym i warzywami to zaczynajmy :)


Przygotowanie farszu

Farsz z mięsa mielonego indyczego, papryki czerwonej, selera naciowego, cebuli, czosnku w misce

Przygotowany farsz do Cannelloni

Przygotowanie farszu do Cannelloni rozpocząłem od drobnego posiekania papryki czerwonej i selera naciowego, które w pierwszej kolejności trafiły na patelnie z rozgrzaną oliwą.
Po kilku minutach smażenia dodałem bardzo drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość potraktowałem z góry solą i pieprzem… i tu powinienem napisać ile tej soli i pieprzu było, lecz zazwyczaj doprawiam na oko :). Tak na moje oko soli było jakieś pół łyżki stołowej, a pieprzu połowa mniej…
Tak doprawiony farsz na wolnym ogniu dusiłem pod przykryciem ok. 30min od czasu do czasu mieszając. W tym czasie zabrałem się do przygotowania wspomnianej wyżej surówki wiosennej oraz przyprawienia mięsa mielonego: solą, pieprzem i papryką słodką (w ilości ćwierć łyżki stołowej pieprzu i soli oraz pół łyżki czerwonej papryki), a może więcej… Ważne żeby mięso dostało lekko czerwonego koloru od papryki i widać było drobinki pieprzu.
Kolejnym etapem przygotowania farszu było połączenie doprawionego surowego mięsa mielonego oraz warzyw z patelni. Odczekałem kilka minut aż farsz ostygnie i wszystko dokładnie wymieszałem…
Ufff… teraz się zacznie…

farsz do makaronu w misce oraz cannelloni na stole i cannelloni w garnku

Etapy nakładania farszu do makaronu Cannelloni

Przygotowanie Cannelloni

Dzisiejszego Cannelloni nie będziemy piec w piekarniku, ugotujemy je…
Nakładania farszu nie lubię najbardziej, ale drogi czytelniku nie było najgorzej po 20minut moje Cannelloni z farszem „czekało” na wrzątek w garnku.
Za pomocą małej łyżki nałożyłem farsz do makaronu a następnie sztuka po sztuce ustawiłem je w pozycji pionowej. Szczęśliwie udało mi się wypełnić całość, z pozostałych czterech sztuk dla których nie starczyło farszu stworzyłem swego rodzaju konstrukcję scalającą (jak na zdjęciu).

Ułożone pionowo Cannelloni z farszem w garnku

Ułożone pionowo cannelloni w garnku

Liście z selera naciowego ułożyłem wokoło Cannelloni. Całość zalałem wrzącą wodą i delikatnie osoliłem. Na małym ogniu przez 10minut dusiłem pod przykryciem.

Cannelloni w garnku z selerem naciowym zalane wrzątkiem

Cannelloni w garnku z selerem naciowym

W połowie gotowania każdą sztuką zmuszony byłem poruszać, bo zapomniałem dodać oliwy i makaron zaczął się sklejać. Ostatnią niezwykle, jak się okazało, trudną czynnością było wyjęcie mojego dania z garnka. Mówię nie uda się i dania na talerzu nie pokaże, ale kilka sztuk udało się uratować i GOTOWE!

Cannelloni z farszem (papryka, mięso mielone, seler naciowy)

Gotowe Cannelloni – smacznego!

Moje Cannelloni polałem sosem czosnkowym i ze smakiem zjadłem na obiad…
A ty jak je zjesz? Podziel się swoim pomysłem…

Ugotowane Cannelloni na talerzu

Czekam na opinie… pozdrawiam Krychu.

Jeśli podoba Ci się ten przepis. Podziel się ze znajomymi poprzez:
Pin It
Tagged under:

4 Comments

  1. Pingback: Sos czosnkowy » KrychuGotuje - przepisy kulinarne

  2. odchudzanie ketony Reply

    blog bardzo mi sie podoba, dawno nie czytalam tak ciekawych i przydatnych notek. Mam nadzieje, ze znajde tu, w przyszlosci, jeszcze wiecej interesujacych informacji. Pozdrawiam serdecznie!

  3. Pingback: Spaghetti bolognese z zieleniną i makaronem razowym | Przepisy kulinarne * Krychu Gotuje * Blog kulinarny, dania obiadowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Dodaj Krycha do Facebooka :)

.

Kalendarz

Sierpień 2014
P W Ś C P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Przepisy na blogu

Dania z ryb

Potrawy, których głównym składnikiem jest ryba. W dziale znajdziesz przepisy obiadowe, kolacje i śniadania

Dania rybne

Dania z mięs

Wieprzowina, wołowina, drób głównym składnik przepisów kulinarnych prezentowanych w tym dziale

Dania mięsne

Sałatki i surówki

Zdrowe, smaczne, kolorowe przepisy kulinarne na kolacje i śniadania. Surówki i sałatki oraz inne dania bez mięsa

Dania warzywne

Log In or Create an account