Jak przygotować wołowinę? Przepis na ciekawy obiad – kofta.

Tradycyjna potrawa kuchni bliskowschodniej. Podobnie jak wiele tradycyjnych dań każdy region ma swój sposób na przygotowanie Kofty. Przepis, którym chcę się podzielić poznałem od rodowitego Egipcjanina. Także możemy tu mówić o kofcie egipskiej.

Tym bardziej chce się nim podzielić ponieważ nasze rodzime mięso wołowe coraz rzadziej gości na naszych stołach. Oczywiście przepisów na polską wołowinę jest mnóstwo: przepis. Nie mniej jednak drogi czytelniku chciałbym pokazać Ci, że możesz naszą wołowinę przygotować w ciekawy, orientalny sposób. Kofty idealnie pasują jako główne danie obiadowe, również na grillu sprawdzi się idealnie, ale również jako zimna przekąska.

Kofta na talerzu
Kofta na talerzu z sosem czosnkowym

Kofta przepis

Przygotowanie należy zacząć od wyboru mięsa. Najlepsze będą kawałki wołowiny z przerostami tłuszczu, jest to bardzo istotne by mięso nie było zbyt chude. Przyprawy do kofty podaje poniżej.

Składniki - kofta przepis
Składniki na koftę wołową: wołowina, cebula, czosnek, przyprawy, natka pietruszki, koper

Składniki kofta

  • 1kg mięsa wołowego
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek kopru i pęczek pietruszki
  • przyprawy:
    • Garam Masala (kolendra, kumin, imbir, pieprz, kardamon, cynamon, goździki, liść laurowy) oraz
    • Curry (kolendra, kurkuma, kozieradka, gorczyca biała, chilli, imbir, kmin rzymski, goździki)
    • rozmaryn, sól, pieprz
Przyprawy do koft
Przyprawy do koft

Kofta przepis – przyprawy

W tym miejscu chciałbym się zatrzymać ponieważ by danie miało charakterystyczny, niepowtarzalny smak należy wykorzystać właśnie wymienione przyprawy. Można oczywiście samemu spróbować stworzyć swoją kompozycję. Najistotniejszy jest tutaj kumin (kmin rzymski), oczywiście pozostałe przyprawy nadają charakterystyczny smak orientu koftą. Dlatego najlepiej posiłkować się gotowymi mieszankami oczywiście sprawdzając skład.

Wołowe mięso do koft - przepis
Wołowe mięso do koft

Przygotowanie

Rozpoczynamy od zmiksowania: cebuli, czosnku, kopru, natki pietruszki i przypraw. Jedynie łyżkę soli dodajemy na koniec. Mięso wołowe należy zmielić dwukrotnie na grubym sicie. Marynatę również po zmiksowaniu przepuszczam przez maszynkę po pierwszym przemieleniu. Wszystko dokładnie trzeba urobić, tak by powstała jednolita masa, bez przerw. Tak przygotowane mięso na kofty odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki.

Do smażenia koft wskazana jest patelnia grillowa. Należy ją jedynie przetrzeć tłuszczem (np. olejem rzepakowym). Pamiętaj najpierw rozgrzej patelnię gdy jest gorąca dodaj olej. Od razu należy smażyć kofty. Dlatego trzeba je przygotować.

Formowanie koft
Gotowe uformowane kofty na desce “czekają” na szpady

Formowanie – kofta

zaczynam podzielenia na porcję i uformowanie „pulpetów” 50-100gram w zależności od wymiarów patelni i długości szpad (szpikulcy) na które będą nadziewane kofty. Najlepsze będą płaskie o szerokości 1cm. Można również wykorzystać drewniane do szaszłyków. Jeśli już mamy kulki mięsa to nadziewamy je przez środek. Następnie zaczynamy dociskać mięso i rozprowadzamy na długość. W taki sposób by się nie rozerwało i miało ok. 1 cm wysokości. Z początku może być to trudne. Jeśli rozerwiemy kawałek to ponownie należy go wyrobić na jednolitą masę. Specyfika tego dania polega właśnie na tym by rozciągnąć włókna wołowe, tak by tworzyły całość.

Kofty na patelni
Kofty na patelni- smażenie

Smażyć należy kofty po ok. 2-3min z każdej strony.

Tradycyjny przepis na koftę oraz świeże warzywa uzupełnione o sos czosnkowy lub sos tahina to wspaniały wybór na obiad. Bardzo proste przygotowanie z wykorzystaniem polskiej wołowiny. Warto ten przepis wypróbować we własnej kuchni.

Kofty wołowe można również przygotować na obiad z: kasza bulgur z warzywami. W tym przepisie możesz jeszcze dodać papryczki chilli wtedy lepiej się połączą z koftami a zamiast bazylii dodać natkę pietruszki. Takie danie można pełną gębą zaanonsować jako danie kuchni bliskowschodniej :).

Również ciekawy pomysł na obiad będzie podanie Kofta przepis + kasza gryczana jako swego rodzaju orientalny sposób na obiad z dodatkiem świeżych sałat.

Poniżej przedstawiam przepis na przygotowanie tego orientalnego dania. Kofty jak widać na filmie zaserwowałem z sosem czosnkowym i w tym filmie również dzielę się moim przepisem na szybki przepis na taki sos. Sos idealnie pasuje do koft wołowych.

YouTube player

Zobacz również: Potrawy mięsne na stronie: przepisy na dania z mięsa

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Krychu Gotuje

Lubisz mięso? Te przepisy są dla Ciebie!

15 comments

  1. Właśnie szukałam takiego przepisu. Twoje kofty są wspaniałe. Dzięki ❤️❤️❤️

    1. Chyba nie w tym miejscu ten komentarz 😀 ale przepis na kofty też niczego sobie, pozdrawiam

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese