Log In

Łopatka pieczona z jabłkami

Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami zadowoli podniebienia wielu. Wielu lubiących potrawy mięsne. Zapieczona skóra mięsa wybornie łączy się z powstałym sosem z wytapiającego się tłuszczu wieprzowego oraz powstałym musem z jabłek.

Łopatka wieprzowa z  jabłkami, w musie pomidorowym i grzybami

Łopatka wieperzowa z jabłkami

Idealne danie na swięta, czy też inne rodzinne uroczystości

Składniki potrzebne do przygotowania łopatki pieczonej z jabłkami z dodatkiem musu pomidorowo-grzybowym

  • 2kg łopatki wieprzowej (w jednym kawałku)
  • 1 duże jabłko
  • 100gram koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • garść suszonych grzybów
  • Przyprawy:
    • pieprz, sól, papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany
Przygotowanie łopatki do smażenia

Przygotowanie łopatki do pieczenia z jabłkami

Przygotowanie – łopatka pieczona z jabłkami

Rozpoczynamy od naszpikowania mięsa kawałkami czosnku. Ja robię to ostrym chudym nożem, który wbijam na kilka centymetrów w mięso i okręcam w okół własnej osi i wciskam na koniec czosnek. Następnie łopatkę obtaczamy w przyprawach. Od dołu dajemy: pieprz, sól oraz majeranek. Na wierzch sypiemy pieprz, sól, granulowany czosnek oraz paprykę słodką. Tak przygotowaną sztukę kładziemy do żaroodpornego naczynia. Następnie kroimy jabłko na 4 części i wyciągamy gniazda nasienne. Dzielimy je na kilka sztuk i obkładamy dokoła mięsa.

Przygotowanie musu, zalewy

Do miski lejemy 1/2 szklankę wody, dodajemy koncentrat, łyżkę oleju, oraz drobno pokruszone suszone grzyby. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym roztworem oblewamy łopatkę. Dokładnie rozprowadzamy mieszankę tak by nie widać było surowego mięsa.

Pieczenie łopatki z jabłkami

Pieczenie łopatki z jabłkami

Pieczenie łopatki z jabłkami

Łopatkę pieczemy przez 30minut w temp. 200 C pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę i jeszcze przez 1,5 godziny prużymy.

Tak przygotowana pieczona łopatka z jabłkami jest gotowa do podania na stół. Pokrojona w skośne plastry. Można pokusić się i rozdrobnić tak przygotowaną łopatkę pieczoną z jabłkami i pozostawić na noc w lodówce z powstały sosem.

Łopatka pieczona z jabłkami, w musie pomidorowym i grzybami

Łopatka pieczona z jabłkami, w musie pomidorowym i grzybami

Do łopatki pieczonej z jabłkami polecam ziemniaki lub kluski śląskie oraz kiszone ogórki.

Życzę smacznego!

Zapraszam do wypróbowania przepisu na pieczeń wieprzową duszoną.

Podziel się swoją opinią, sugestiami dotyczącymi przepisu na pieczona łopatka z jabłkami.

 

Jeśli podoba Ci się ten przepis. Podziel się ze znajomymi poprzez:
Pin It
Tagged under:

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Dodaj Krycha do Facebooka :)

.

Kalendarz

Grudzień 2014
P W Ś C P S N
« mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Przepisy na blogu

Dania z ryb

Potrawy, których głównym składnikiem jest ryba. W dziale znajdziesz przepisy obiadowe, kolacje i śniadania

Dania rybne

Dania z mięs

Wieprzowina, wołowina, drób głównym składnik przepisów kulinarnych prezentowanych w tym dziale

Dania mięsne

Sałatki i surówki

Zdrowe, smaczne, kolorowe przepisy kulinarne na kolacje i śniadania. Surówki i sałatki oraz inne dania bez mięsa

Dania warzywne

Log In or Create an account