Tatar z polskiej wołowiny – prawdopodobnie najlepszy na Świecie… dla mnie na pewno. Tradycyjnie przygotowany z dodatkiem kiszonego ogórka, cebuli, szczypioru oraz żółtka jaja kurzego. Tatar doprawiam tylko pieprzem i solą. Tak przygotowany stanowi pełnowartościowy posiłek na obiad. Oczywiście kromka chleba lub bułka z masełkiem wskazana.

Zobacz przepis...

No i wyszło… orientalne przyprawy, tradycyjny polski smak, czyli placki ziemniaczane z taginem. W końcu na blogu wrzuciłem, niemal każdemu znane placki ziemniaczane. Po węgiersku? Po polsku? Zrobione tradycyjnie z przepisu jakich wiele w Internecie. Lecz farsz, inspirowany kuchnią arabaską, z nutą chińskich i indyjskich przypraw, zaprawiony śmietanką.

Zobacz przepis...

Tradycyjny przepis na przygotowanie klusek śląskich. Dodatek do potraw mięsny z różnego rodzaju sosami (np. pieczeni wieprzowej duszonej z cebulą), kluski śląskie również pasują do smażonej ryby. Ileż można jeść ryż, kaszę lub gotowane ziemniaki.

Zobacz przepis...

Szybka, niskokaloryczna, zielona surówka z trzech składników: świeży ogórek, zielona papryka, szczypiorek. Pomysł na surówkę powziąłem od przyjaciela z Anglii, który przy okazji wizyty przygotował świetną surówkę do kotletów schabowych.

Wtedy mówiliśmy o mizerii, fakt wyszła idealnie!!. Ta z kolei jest trywialnie prosta :), też smakuje i pasuje do obiadu. Zaczynamy od ogórka, którego obieramy ze skóry i kroimy w kawałki, zieloną paprykę również kroimy, szczypiorek siekamy na drobno.

Zobacz przepis...

Tradycyjny bigos polski

Bigos polski – to tradycyjne danie kojarzące się z Świętami Bożego Narodzenia. Niepowtarzalny smak i stosunkowo prosty sposób przyrządzenia sprawiły, że Bigos na trwale wpisał się w jadłospis narodu polskiego. Dzięki temu, że można go odgrzewać kilkukrotnie, jak powiadają im więcej razy tym smaczniejszy, można go przechować do nocy sylwestrowej. W czasie zawieruchy świątecznej prawie w każdym domu czuć aromatyczny zapach przyrządzanego bigosu.

Zobacz przepis...

Smaki dzieciństwa…Pamiętam jak dziś, jak babcia robiła taką zupę. Pamiętam doskonale, że jej zupa jarzynowa smakowała o wiele lepiej. Dlaczego? Nie wnikam, ale przypuszczam, że warzywa z dziadkowego ogrodu byłym po prostu smaczniejsze. Mięsko również.

Zobacz przepis...
Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
poniedziałek, 22 marca, 2021
czwartek, 27 października, 2022
poniedziałek, 15 maja, 2023
czwartek, 25 listopada, 2021
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese