Kapuśniak z kiszonej kapusty
Uwielbiam proste, szybkie dania: kapuśniak z kiszonej kapusty jest właśnie taki. Bardzo smaczny i prosty do przygotowania.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kocham od czasu do czasu zjeść danie z kiszonej kapusty. Po pierwsze to lubię jej smak, po drugie dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego i po trzecie zalecane jest jedzenie kiszonek. Tym razem postanowiłem przygotować kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku. Zapraszam.
Składniki
Do przygotowania tego dania potrzebować będziesz:
- 0,5kg kiszonej kapusty,
- 0,5kg boczku,
- 0,5kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- sól.
Przygotowanie
Przygotowanie kapuśniaku rozpoczynam od boczku. Kroję go w kostkę i zesmażam na patelni. Gdy się zarumieni dodaje pokrojoną w kostkę cebulę. Zajmuje to około 10 minut. W tym czasie wstawiam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, które również gotuje przez 10 minut. Dodaje jeszcze liście laurowe i ziarna pieprzu oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Gdy cebula się zarumieni dodaje na patelnie kiszoną kapustę i również ją przesmażam przez ok. 5 minut. Całość przekładam do podgotowanych ziemniaków.
Kapuśniak gotuje tylko 15 minut na wolnym ogniu. Lubię gdy kapusta jest lekko twarda. Oczywiście przygotowując swój kapuśniak z kiszonej kapusty możesz gotować dłużej, ale 15 minut w zupełności wystarczy.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam. Krychu Gotuje.
Film: kapuśniak z kiszonej kapusty
Więcej przepisów kulinarnych
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Uwielbiam proste, szybkie dania: kapuśniak z kiszonej kapusty jest właśnie taki. Bardzo smaczny i prosty do przygotowania. Kapuśniak z kiszonej kapusty Kocham od czasu do czasu zjeść danie z kiszonej kapusty. Po pierwsze to lubię jej smak, po drugie dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego i po trzecie zalecane jest jedzenie kiszonek. Tym razem postanowiłem…
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Tradycyjny przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów to propozycja na dzisiejsze danie. Zupa jest delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Zapraszam.
-
Barszcz burakowy
Tradycyjny barszcz burakowy przygotowałem z buraków oraz zakwasu buraczanego na wywarze z żeberek. Zapraszam.
0 comments