Home / Polska Kuchnia / Kiszona kapusta z kminkiem

Kiszona kapusta z kminkiem

Kapusta z kminkiem w garnku

Tradycyjny przepis na kapustę z kminkiem to pomysł na obiad. Tym razem kapustę przygotowałem razem z boczkiem, wyszło bardzo smacznie. Zapraszam

Tradycyjna kuchnia polska: kiszona kapusta z kminkiem

Lubię od czasu do czasu przygotować danie z kiszonej kapusty z kilku względów. Kiszona kapusta jest zdrowa, dobrze wpływa na układ pokarmowy i jest smaczna przygotowana w przedstawiony w tym przepisie sposób.

Składniki

  • 1kg kiszonej kapusty,
  • 500g surowego boczku,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie

Kiszoną kapustę zalewam wywarem z grzybów, który pozostał mi z przygotowania grzybów suszonych panierowanych. Jeśli nie masz wywaru możesz użyć wody. Do kapusty dodaje 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę kminku. Gotuje na wolnym ogniu przez godzinę.

Gdy kapusta się gotuje przygotowuje boczek. Kroję go w kostkę i smażę. Gdy dobrze się wytopi odsuwam go na bok i dodaje pokrojoną w pióra cebulę. Wszystko smażę jeszcze przez 5 minut. Dodaje 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie miesza. Łącze z kapustą. Doprawiam do smaku pieprzem, solą i ewentualnie cytryną. Dodaje ugotowane grzyby i gotowe.

Kiszona kapusta z kminkiem
Kiszona kapusta z kminkiem w garnku

Przygotowaną kiszoną kapustę z kminkiem w tym przepisie podałem ze smażonymi grzybami suszonymi panierowanymi. Wyszło wspaniale lekko słodkie grzyby i kwaśna kapusta. Zapraszam.

Kapusta z kminkiem na talerzu z suszonymi grzybami
Kapusta z kminkiem na talerzu z suszonymi grzybami

Film: kiszona kapusta z kminkiem

YouTube player

Więcej przepisów na kapustę

Tagi:

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *