Potrawka z królika z warzywami
Klasyczna potrawka z królika z warzywami. Bardzo prosta w przygotowaniu. Delikatny smak królika w połączeniu z warzywami to idealne danie obiadowe. Do tego ziemniaczki. Po prostu pycha.
Potrawka z królika z warzywami
Królik kojarzy mi się z dzieciństwem. Dziadek chował króliki to też babcia przygotowywała go na różne sposoby. Jednym z nich jest właśnie potrawka z królika z warzywami. Ten tradycyjny sposób rodem z polskiej kuchni chciałbym Ci pokazać.
Składniki
Do przygotowania potrawki z królika potrzebować będziesz:
- 1kg królika (cały),
- 300g włoszczyzny,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50g mąki,
- 100g wędzonego boczku,
- 1/3litra wody,
- 1 łyżeczka tymianku,
- pieprz i sól.
Przygotowanie
Przygotowanie tego dania rozpoczynam od królika i boczku. Boczek kroję w drobną kostkę i wrzucam go na patelnię. Na wytopionym tłuszczu będę podsmażał królika. Królika w tym czasie robię na kawałki i doprawiam pieprzem i solą oraz obtaczam w mące. Tak przygotowane mięso podsmażam na boczku na złoty kolor z każdej strony (po ok. 2minut).
Przekładam do garnka i przygotowuje warzywa. Marchew, seler, pietruszkę kroję w słupki a por i cebulę w plastry. Czosnek miażdżę. Tak przygotowane warzywa trafiają do garnka do którego dodaje jeszcze 1/3 litra wody. Możesz również inne warzywa jakie aktualnie posiadasz i z pewnością wyjdzie równie smacznie.
Doprawiam do smaku tymiankiem, solą i pieprzem i duszę pod przykryciem przez 80 minut. W tym przepisie możesz wypróbować jeszcze inne zioła, ale jeśli chcesz wydobyć smak to proponuje zastosować się do przepisu.
Tak przygotowany królik jest bardzo delikatny i smaczny. Do tego dania idealnie pasują ziemniaki. Całość posypuje świeżo pokrojoną natką pietruszki. Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
Krychu Gotuje.
0 comments