Home / Polska Kuchnia / Polskie potrawy z mięsa / Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka z ryżem na talerzu

Potrawka z kurczaka według tradycyjnego polskiego przepisu. Bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie całego kurczaka. Zapraszam.

Potrawka z kurczaka

Przygotowanie potrawki z kurczaka jest bardzo proste. Ta potrawa jest delikatna i bardzo smaczna. W tym przepisie wykorzystałem kurczaka ale równie dobrze sprawdzi się kura. Dodatkowo przy przygotowaniu potrawki z kurczaka mamy doskonały rosół, który stanowi podstawę do sosu.

Składniki: kurczak, włoszczyzna, cebula, mąka, masło, jajko, cytryna, śmietana
Składniki na potrawkę z kurczaka

Składniki

  • 2kg kurczak cały,
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por),
  • 2 cebule,
  • 30g mąki pszennej,
  • 30g masła,
  • 10ml soku z cytryny,
  • 1 jajko,
  • 1/8l śmietany 18%,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie

Przygotowanie potrawki z kurczaka zaczynam od ugotowania kurczaka i warzyw. Przygotowuje tuszkę tak by nogi uformować (tzn. przecinam skórę i przekładam je, możesz zobaczyć to na filmie), a skrzydełka zawijam pod siebie. Tak przygotowaną sztukę wkładam do wrzącej wody, dodaje łyżkę soli oraz włoszczyznę. Gotuje do miękkości. Warzywa wyciągam wcześniej, lubię jak w sosie są lekko niedogotowane.

Ugotowane warzywa i kurczak
Ugotowane warzywa i kurczak

Po dwóch godzinach przygotowuje sos z rosołu, który odlewam w ilości 0,5litra i pół szklanki. Masło i mąkę ucieram dokładnie i rozprowadzam zimnym rosołem. W garnku podgrzewam razem z rosołem (0,5l), ciągle mieszając zagotowuje. Dodaje 1 żółtko z jajka oraz wyciśnięty sok z 1/2 cytryny. W tym momencie już nie zagotowuje mojego sosu a jedynie trzymam go na delikatnym ogniu.

Z rosołu wyciągam mięso i warzywa. Marchew, seler, pietruszkę kroję w kostkę a cebulę i por w plastry. Dodaje do sosu. Mięso dzielę na mniejsze kawałki, jedynie fileta kroję nożem na jeszcze mniejsze paski. Również dokładam do sosu. Jak przygotować rosół?

Potrawka z kurczaka w garnku
Potrawka z kurczaka w garnku

Na koniec do potrawki z kurczaka dodaje natkę pietruszki, sól i pierz oraz całość zaprawiam śmietaną. Podgrzewam i gotowe. Tak przygotowane danie podaje z ryżem lub kaszą. Życzę smacznego.

Potrawka z kurczaka z ryżem na talerzu
Potrawka z kurczaka z ryżem na talerzu

Pozdrawiam.

Zapraszam do obejrzenia serii filmów jak przygotować kurczaka?

Krychu Gotuje.

Film: potrawka z kurczaka

YouTube player

Więcej przepisów na kurczaka:

Tagi:

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *