Home / Polska Kuchnia / Polskie potrawy z mięsa / Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście z ziemniakami

Przepis na żeberka wieprzowe w kapuście bardzo mile mnie zaskoczył. Bo przecież żeberka można przygotować na wiele różnych sposobów.

Żeberka wieprzowe w kapuście

Nowy przepis na żeberka wieprzowe, które robiłem w ten sposób pierwszy raz. Wyszły bardzo smacznie. Całość uzupełniły ziemniaki. Często robię żeberka bo lubię ich smak. Zazwyczaj robię tradycyjne w sosie własnym lub piekę w piekarniku albo też duszę w kiszonej kapuście. Tym razem zdecydowałem się na przygotowanie ich według tradycyjnego przepisu z kuchni polskiej. Wyszły genialnie! Zapraszam.

Składniki: żeberka, kapusta
Składniki: żeberka, kapusta

Składniki

Do przygotowania żeberek wieprzowych w kapuście potrzebować będziesz:

  • 1kg żeberek wieprzowych,
  • 1 kapustę białą,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżkę mąki
  • 1 łyżeczkę tymianku,
  • sól, pieprz,
  • pęczek koperku,
  • olej roślinny,
  • masło,
Żeberka wieprzowe doprawione
Żeberka wieprzowe doprawione

Przygotowanie

Przygotowanie żeberek wieprzowych rozpoczynam od ich pokrojenia na kawałki. Tak przygotowane żeberka obtaczam w soli i pieprzu. Z kapusty wykrawam głąb i wyciągam liście. W moim przepisie wyszło 7 sztuk żeberek, to też przygotowałem 14 liści kapusty. Resztę kapusty wykorzystałem do przygotowania surówki z kapusty a’la Colesław.

Liście kapusty wkładam do garnka i zalewam wrzątkiem. Gotuje przez 10 minut pod przykryciem. Wyciągam jej i obsuszam. Gdy przestygną wykrawam twardy nerw z liścia.

Usmażone żeberka i cebula
Usmażone żeberka i cebula
Żeberka w kapuście na desce
Żeberka w kapuście na desce

Żeberka podsmażam na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu na tłuszczu podsmażam wcześniej pokrojoną w krążku cebulę, którą również podsmażam na złoty kolor.

Żeberka w kapuście
Żeberka w kapuście

Żeberka w kapustę zawijam uprzednio smarując je koncentratem pomidorowym i dodając cebulę. Jeden kawałek zawijam w 2 liście kapusty. Tak przygotowane zawijasy przekładam na patelnie na której smażyłem cebulę i podlewam 1 szklanką wywaru z gotowania kapusty. Duszę pod przykryciem przez 1 godzinę

Zasmażka biała do żeberek wieprzowych.

Do zagęszczenia oraz do smaku przygotowuje zasmażkę białą.

  • 30g masła,
  • 30g mąki,
  • 1 szklanka wywaru z kapusty.

Masło rozpuszczam i dodaje mąkę, wszystko delikatnie przesmażam i dodaje szklankę wywaru, mieszam intensywnie i dodaje do żeberek w kapuście. Całość doprawiam jeszcze słodką papryką oraz posiekanym koperkiem.

Żeberka w kapuście z ziemniakami
Żeberka w kapuście z ziemniakami

Tak przygotowane żeberka w kapuście podaje z ugotowanymi ziemniakami. Całość polewam powstałym sosem oraz dodatkowo posypuje świeżym koperkiem. Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Pozdrawiam

Krychu Gotuje.

Film: żeberka w kapuście

YouTube player

Więcej przepisów kulinarnych

Tagi:

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *