Home / Polska Kuchnia / Zupa / Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Tradycyjny przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów to propozycja na dzisiejsze danie. Zupa jest delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Zapraszam.

Zupa grzybowa

Zupę grzybową można przygotować na wiele różnych sposób. W dzisiejszym przepisie zupę przygotowałem na wywarze z kości cielęcej, która została mi z przygotowania klopsów cielęcych. Dodatkowo do zupy dodałem kilka świeżych grzybów co sprawiło, że z makaronem smakowało wybornie.

Składniki: grzyby suszone, cebula, włoszczyzna, kość cielęca, natka pietruszki, grzyby świeże
Składniki na zupę grzybową

Składniki

Do przygotowania zupy grzybowej potrzebować będziesz:

  • 30g grzybów suszonych,
  • kilkanaście grzybów świeżych (opcjonalnie),
  • 1 cebula,
  • 300g włoszczyzny
  • kość cielęca (może być wieprzowa),
  • makaron typu muszelki,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie wywaru z kości cielęcej
Przygotowanie wywaru z kości cielęcej

Przygotowanie

Przygotowanie rozpoczynam od wstawienia obgotowania kości. Po godzinie do wywaru dodaję włoszczyznę i gotuje przez jedną godzinę. Grzyby suszone odmaczam w wodzie 2 godziny wcześniej i gotuje z dodatkiem cebuli. Włoszczyznę wyciągam z wywaru i robię z niej sałatkę z tuńczykiem.

Grzyby suszone z cebulą
Grzyby suszone z cebulą

Do ugotowanych grzybów dodaje wywar ok. 0,5litra. Grzyby gotowałem w wodzie w ilości 0,5litra. Do smaku dodaje posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól. Zupę zagotowuje i gotuje na wolnym ogniu przez 15minut.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Tak przygotowaną zupę podaje z makaronem i śmietaną 18%.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Pozdrawiam. Krychu Gotuje.

Film: zupa grzybowa z suszonych grzybów

więcej przepisów na zupy:

Jeden komentarz

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *