Sezon na przepisy na porzeczkę: czarną i czerwoną. Zestawienie kilku przepisów na przetwory i dania z czarnej i czerwonej porzeczki.

Przepisy na czerwoną porzeczkę

YouTube player





Przepisy na czarną porzeczkę

YouTube player

Porzeczka

Porzeczka (Ribes L.) – rodzaj krzewu z rodziny agrestowatych. Należy tutaj co najmniej 191 gatunków. Występują one na obszarach o klimacie umiarkowanym i subpolarnym. W Polsce spotkać można 6 gatunków dziko rosnących porzeczek. Występują w różnych siedliskach: mokradła, lasy, tereny skaliste. Wiele gatunków uważa się za ważne rośliny owocowe, zwłaszcza:
porzeczka agrest, porzeczka zwyczajna, porzeczka czarna.

wikipedia.pl

Porzeczki zbierane prosto z krzaka, gdy są dojrzałem pasują do różnego rodzaju dań. Można je z powodzeniem wykorzystać do deserów, lodów, ciast jako element dekoracyjny. Porzeczka doskonale komponuje się również z mięsami. Jest idealna do przygotowania przetworów na zimę, ale także do przygotowania galaretek ze względu na zawartość pektyn.

Porzeczki to także źródło wielu witamin i mikroelementów. Są bogate w witaminę C oraz szereg innych składników, dzięki którym można je z powodzeniem wykorzystywać przy leczeniu przeziębienia.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Życzenia mikołajkowe

Mikołajki 2023

tekst