Log In

Smażenie ryby – filet z Morszczuka

Smażenie ryby dziś jest wielką przyjemnością. Uwierzcie mi ale kiedyś nie lubiłem ryby :). Morszuk podany z ziemniakami i surówką jest wspaniałym doznaniem dla podniebienia. Dlatego przynajmniej raz w tygodniu staram się by potrawa z rybą trafiła do mojego jadłospisu.
Dzisiejsze danie jest bardzo proste do przyrządzenia.

Smażony filet z morszczuka z ziemniakami i surówką na talerzu z tłem białym

Smażony filet z morszczuka z ziemniakami i surówką

Składniki potrzebne do przygotowania dwóch porcji obiadowych:


  • 0,5kg filetów z Morszczuka
  • 0,4kg ziemniaków
  • seler i marchewka
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia

Potrawę wykorzystać można jako danie obiadowe w  racjonalnej „diecie 5-posiłkowej”. Bogota w białko i kwasy omega ryba wraz z ziemniakami i surówką w pełni zaspokoi energetyczne zapotrzebowanie organizmu w porze obiadowej.

Przygotowanie ryby

Rozpoczynamy od przygotowania naszych filetów rybnych. Tutaj wielkiej filozofii nie ma. Wystarczy rybę z jednej i drugiej strony posypać solą i pieprzem

Przyprawiony filet z Morszczuka pieprzem i solą na zielonej desce

Przyprawiony filet z Morszczuka pieprzem i solą

Smażenie ryby – filetów Morszczuka

Smażenie ryby trzeba wykonać na dobrze rozgrzanym tłuszczu! To ważne by zachować jak najwięcej walorów smakowych. Smażenie ryby w tym wypadku filetów z Morszczuka przeprowadziłem na oliwie z oliwek. Po włożeniu ryby na patelnie obsmażyłem ją z każdej strony. Z racji tego że ryba wcześniej była zamrożona podczas smażenia wydobyła się wodą. Zmniejszyłem ogień i pod przykryciem dusiłem moje filety około 15minut.

Smażenie ryby - Morszczuka na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni

Smażenie filetów z Morszczuka na rozgrzanej oliwie z oliwek

Danie obiadowe

Delikatny filet z Morszczuka podałem z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką selerowo-marchwiową.

Danie obiadowe smażony filet Morszczuka, ziemniaki, surówka, napój

Gotowe danie obiadowe


Danie obiadowe z ryby Morszczuk dla dwojga

Danie obiadowe dla dwojga

Drogi czytelniku jeśli uznasz, że warto ten przepis na smażoną rybę jest wart Twego podniebienia dodaj proszę komentarz, opinię lub sugestię. Zarówno na temat tego przepisu jak i całego bloga. Jest ona dla mnie niezwykle ważna by móc ciągle przyrządzać przepisy kulinarne, smaczniejsze, lepiej zaprezentowane.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam.
Krychu

Jeśli podoba Ci się ten przepis. Podziel się ze znajomymi poprzez:
Pin It
Tagged under:

8 Comments

  1. Pingback: Surówka z marchwi i selera | Krychu Gotuje * Blog *

  2. Bartek Reply

    Bardzo trafny przepis!!! TAKIEGO SZUKAŁEM!!! Do tego zdjęcia… będę tutaj zaglądał częściej!!!

  3. Kasia Reply

    Oliwy z oliwek nie można rozgrzewać do zbyt wysokich temperatur. Najlepiej smażyć na oleju, albo na oliwie w niskich temperaturach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Dodaj Krycha do Facebooka :)

.

Kalendarz

Lipiec 2014
P W Ś C P S N
« mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Przepisy na blogu

Dania z ryb

Potrawy, których głównym składnikiem jest ryba. W dziale znajdziesz przepisy obiadowe, kolacje i śniadania

Dania rybne

Dania z mięs

Wieprzowina, wołowina, drób głównym składnik przepisów kulinarnych prezentowanych w tym dziale

Dania mięsne

Sałatki i surówki

Zdrowe, smaczne, kolorowe przepisy kulinarne na kolacje i śniadania. Surówki i sałatki oraz inne dania bez mięsa

Dania warzywne

Log In or Create an account