Log In

Zupa warzywna na żeberkach

Jedna z moich ulubionych zup jaką jest zupa warzywna na żeberkach. Wspaniała kompozycja warzyw (kalafior, brokuł, marchew, seler, pietruszka) z delikatnym smakiem żeberek sprawiły, że dziś dzielę się z Tobą tym przepisem. Zupa warzywna na obiad podana z chlebem w pełni zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów :).

Zupa warzywna na żeberkach z chlebem na stole

Zupa warzywna na żeberkach podana z chlebem

Zupa warzywna na żeberkach z chlebem

Zupa warzywna na żeberkach

Zupa warzywna – przygotowanie

Do przygotowania zupy na żeberkach potrzebować będziemy:

  • 0,5kg żeberek wieprzowych
  • kalafior
  • brokuł
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • por
  • przyprawy: pieprz i sól, majeranek, papryka słodka
Składniki na zupę warzywną na żeberkach, kalafior, brokuł, seler, marchew, por, pietruszka, cebula

Składniki na zupę warzywną na żeberkach

Do zupy można dodać jeszcze:

  • ząbek czosnku
  • cebula
  • kostkę drobiową
  • seler naciowy

Przygotowanie zupy

Żeberka, marchew, seler, pietruszka, czosnek w garnku, brokuł kalafior na stole

Rozpoczęcie gotowania zupy warzywnej

Rozpoczynamy od garnka z osoloną jedną łyżką soli wodą, który wstawiamy na palnik. W pierwszej kolejności kładziemy żeberka. Ja w prezentowanym przepisie podzieliłem żeberka na dwie części: z kością i bez (akurat takie żeberka udało mi się dostać). Żeberko bez kości wrzuciłem do garnka, a drugą część żeberek pokroiłem w drobną kostka…dlaczego tak o tym za chwilę.

Następnie dodałem oskrobaną i umytą: marchew, seler, pietruszkę, por oraz przyprawy: liść laurowy, 10ziaren pieprzu (początek podobny jak przygotowanie rosołu). Przykryłem garnek i zabrałem się za drugą cześć żeberek.

Podsmażanie żeberek z cebulą

Podsmażanie pokrojonych w kostkę żeberek i cebuli

Podsmażanie żeberek i cebuli

Żeberka, które były bez kości oraz cebulę pokroiłem w drobną kostkę (jak na zdjęciu), przyprawiłem pieprzem i solą. Na małej patelni „dobrze” rozgrzałem łyżkę oliwy z oliwek i dodałem żeberka. Posypałem je czerwoną papryką słodką oraz obficie obsypałem majerankiem. Po 5minutach dodałem drobno pokrojoną cebulę. Przez kolejnych 5min wszystko smażyłem na dużym ogniu. Następnie tak przygotowane mięso z cebulą trafiło do garnka gdzie już gotował sie na wolnym ogniu bulion wieprzowy.

Obsmażone a następnie uduszone w warzywach żeberka wyśmienicie wtapiają się w smak kalafiora i brokuła. Dlatego postaraj się by część twoich żeberek również była bez kości. Potrawa stanie się wartościowsza i smaczniejsza.

Brokuł i kalafior do zupy

Po około 20minutach od postawienia garnka na palniku dodałem w całości kalafior oraz brokuł. Na szczęście obyło się bez cięcia ;).

Kalafior i brokuł w zupie warzywnej

Dodanie kalafiora i brokuła do zupy

Warzywa i żeberka na bardzo mały ogniu dusiłem jeszcze pod przykryciem przez około godzinę. W połowie warto sprawdzić smak naszej zupy warzywnej czy nie brakuje soli lub pikantności.

Zupa warzywna (kalafior, brokuł) w garnku

Zupa warzywna w garnku

Zupę warzywną na żeberkach podałem z chlebem. Ponownie nie mogłem się najeść :) jeden talerzyk to za mało!! Mógłbym jeść bez końca.

Zupa warzywna na żeberkach w talerzu z chlebem

Zupa warzywna podana z chlebem

Zupa warzywna na żeberkach na talerzu

Zupa warzywna na talerzu

Zapraszam Cię do podzielenia się opinią, sugestią, uwagami na temat tego przepisu jak również całego bloga.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam.
Krychu.

Jeśli podoba Ci się ten przepis. Podziel się ze znajomymi poprzez:
Pin It
Tagged under:

5 Comments

  1. Pingback: Zupa jarzynowa przecierana | Przepisy kulinarne * Krychu Gotuje * Blog kulinarny, dania obiadowe

  2. zagajcie Reply

    PS. Brokuły wrzucamy sporo później od kalafiora, albowiem, w przeciwnym wypadku brokuł rozgotuje się i pozostaną tylko zielona paciaja i gołe „gałęzie” :)

  3. krychu Reply

    Można i tak, ja rozgotowałem brokuł by uzyskać kolor i smak. Z pewnością brokuł i kalafior nie rozgotowany z żeberkami zwiększą estetykę na talerzu :). Pozdrawiam i dziękuję za cenne spostrzeżenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Dodaj Krycha do Facebooka :)

.

Kalendarz

Sierpień 2014
P W Ś C P S N
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Przepisy na blogu

Dania z ryb

Potrawy, których głównym składnikiem jest ryba. W dziale znajdziesz przepisy obiadowe, kolacje i śniadania

Dania rybne

Dania z mięs

Wieprzowina, wołowina, drób głównym składnik przepisów kulinarnych prezentowanych w tym dziale

Dania mięsne

Sałatki i surówki

Zdrowe, smaczne, kolorowe przepisy kulinarne na kolacje i śniadania. Surówki i sałatki oraz inne dania bez mięsa

Dania warzywne

Log In or Create an account