Ryba na Święta Bożego Narodzenia: smażony karp, ryba po grecku. Na Wigilię nie wyobrażam sobie kolacji bez tych dwóch potraw. Na tej stronie przedstawiam przepisy na potrawy wigilijne z rybą.
Film ryba po grecku na Święta
Na początek przedstawiam film, w którym możesz zobaczyć jak przygotować rybę na Święta.
Ryba na Święta po grecku
Moja ulubiona potrawa na Święta. Ryba po grecku znajdująca się na równi ze smażonym karpiem. Najlepszą cechą ryby po grecku jest to, że w pierwszy, drugi dzień Świąt smakuje jeszcze lepiej :).
Składniki:
- 0,5 kg filetów z dorsza,
- 6 łyżek oleju,
- 200g marchwi,
- 100g selera,
- 100g pietruszki,
- 100g cebuli,
- 100g koncentratu pomidorowego,
- sól, cukier, sok z cytryny, pieprz, papryka słodka
- jarmuż lub natka pietruszki
Przygotowanie filetów z dorsza
Do ryby po grecku wykorzystuje różnych ryby. Tym razem padło na dorsza. Udało mi się znaleźć w markecie mrożone kawałki dorsza w dobrej cenie (40 zł/kg). Do dzisiejszego przepisu potrzebowałem 0,5kg więc połowa zostanie na Wigilię.
Filety dorsza po rozmrożeniu osuszam ręcznikiem papierowym. Doprawiam solą i pieprzem. Obtaczam w mące i smażę na głębokim oleju. Olej wykorzystam do przesmażenia warzyw. Dlatego bardzo ważna jest temperatura smażenia, by olej się nie spalił.
Usmażoną rybę przekładam do brytfanny. Rybę po grecku można przygotować na ciepło i na zimno. Do usmażonego dorsza przygotowuje sos grecki.
Przygotowanie sosu greckiego
Warzywa: marchew, seler, pietruszkę oczyścić, opłukać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać starte warzywa, przesmażyć. Podlać wodą, osolić i popieprzyć. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku: solą, cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem oraz papryką słodką. Sos powinien być gęsty. Dodaje jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki.
Ryba na Święta
Do smażonego dorsza dodaje przygotowany sos, Przybrana natką pietruszki ryba na Święta prezentuje się doskonale. Można ją spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Rybę po grecku można podawać na gorąco, ale na zimno jest też cudowna. W taki sam sposób można przyrządzić karpia oraz inne filety. Do przygotowanej ryby po grecku dodaje jeszcze świeżo posiekaną natkę pietruszki.
Ryba po grecku jest idealna na każdą okazję, ale przy okazji Świąt Bożego Narodzenia jest jedną z dwunastu potraw wigilijnych goszczących na Naszym stole. Życzę smacznego, więcej pomysłów na potrawy wigilijne znajdziesz na moim kanale kulinarnym: KrychuGotuje.
Jak wspominałem na początku ryba po grecku i smażony karp to moje ulubione potrawy wigilijne. Czas na smażonego karpia.
Ryba na Święta: smażony karp
Smażony karp zawsze gości na Święta. To taka nasza tradycja. Szczerze powiem, że słodkawy smak tej ryby w połączeniu z innymi wigilijnymi potrawami jest bardzo trafiony. Karpia można przygotować na wiele sposobów. Według mnie karp saute jest najlepszy.
Składniki:
- 1kg karpia,
- 30g mąki,
- sól, pieprz, sok z cytryny,
- 60ml oleju roślinnego,
- zielenina do dekoracji.
Karpia oczyścić, oskrobać, opłukać, pokroić na dzwonki. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki. Oprószyć mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z 2 stron. Po usmażeniu można włożyć na kilka minut do piekarnika, aby ryba doszła lub po prostu dosmażyć na małym ogniu na patelni. Podać go na półmisku, polać tłuszczem ze smażenia. Przybrać zieleniną.
Ryba na Święta: Smażony sandacz
Na Święta Bożego Narodzenia bardzo trafionym pomysłem na smażoną rybę będzie sandacz saute.
Jak przygotować sandacza? Obejrzyj film: sandacz na 3 sposoby.
Zdecydowanie zupełnie innym przepisem na rybę będzie: filet łososia w sosie porowym.
Ryba na Święta: Karp po polsku
Czyli karp w szarym sosie po polsku. Dość ciekawa i bardzo tradycyjna potrawa. Do sosu wykorzystam krew i pierniki oraz karmel. Co dodatkowo doda słodkości tej potrawie.
Śledzie na Święta – film:
Ryba na Święta: Śledź
Najprostszy sposób na śledzie na Święta. Filety ze śledzi posmarować musztardą, zawinąć ciasno w rulonik, spiąć wykałaczką, ułożyć w słoiku, zalać olejem lub oliwą. Zakryć pergaminem. Włożyć do lodówki.
Ważne: jeśli masz śledzie z solanki to trzeba je odmoczyć. Bywa tak, że są bardzo, bardzo słone i nawet jak poleżą kila dni w oleju to nadal będą za słone.
Śledzie na Święta
Śledzie na Święta pasują jak ryba do wody:). Zawsze na wigilijnym stole jest miejsce na śledzie.
Tradycyjna potrawa wigilijna, czyli śledź, serwowany w wielu domach na wiele różnych sposobów. Tak też jest u mnie, co roku któraś ciocia przygotowuje nowe wyszukane pomysły na sałatki ze śledziem, i tym podobne. Dziś jednak przepis na śledzia w tradycyjnym wydaniu, czyli śledzie w oleju.
Śledzie w oleju
Śledzie w oleju są najprostszym sposobem przygotowania potrawy wigilijnej. Do przygotowania potrzebować będziesz:
- 500g filetów śledziowych (osolonych),
- 2 łyżeczki musztardy,
- 100ml oleju.
Do przepisu na śledzie w oleju wykorzystuje matiasy, które moczę w mleku i wodzie (w proporcji 1:3). Oczywiście wszystko zależy od solanki w jakiej śledzie były trzymane. Czasem jeszcze należy czynność ponowić. W moim przepisie śledzie wystarczyło tylko raz odmoczyć.
Przygotowanie śledzie w oleju
Śledzie wyciągam z mleka i wody, ale nie wysuszam ich bardzo dokładnie. Przekładam śledzie na deskę, skórą do dołu. Smaruje cienką warstwą musztardy. Zawijam ciasno w rulonik, spinam wykałaczką. Układam w słoiku, zalewam olejem roślinnym. Wkładam do lodówki. Tak przygotowane mogą tam przeleżeć ok. 2 tygodni. Po wyjęciu są gotowe do jedzenia.
Śledzie w jogurcie z jabłkami
Tradycyjny przepis na śledzie z jabłkami w śmietanie lub majonezie przygotowałem z jogurtem. Do tego przepisu wykorzystałem następujące składniki:
- 200g filetów śledziowych (osolonych),
- 1 jabłko,
- ½ cebuli,
- 200g jogurtu naturalnego,
- ½ cytryny (sok),
- 1 łyżeczkę musztardy sarepskiej,
- pieprz,
- natkę pietruszki,
Przepis ten powstał przy okazji przygotowania śledzi w oleju. Odmoczone matiasy pokroiłem na kawałki ok. 4cm. Skropiłem je wyciśniętym sokiem z połówki cytryny. Cebulkę pokroiłem w drobną kostkę, jabłko starłem na dużych otworach. Dodałem do śledzi, wymieszałem. Dodałem jogurt naturalny i musztardę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki (ok. 1 łyżeczki). Doprawiłem pieprzem, wymieszałem i na 24 godziny włożyłem do lodówki. Wykorzystałem na obiad z ziemniakami.
- Śledzie w śmietanie
- Śledzie garnirowane
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KrychuGotuje
0 comments