Gulasz wołowy to tradycyjny przepis zaczerpnięty z książki „Polska Kuchnia”. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania na obiad.

Gulasz wołowy można modyfikować, dodając różne warzywa, ale przyznam szczerze: “ten przepis jest idealny”. Tylko cebula, czosnek, pieprz i sól to jest po prostu wspaniały. Pod warunkiem, że wołowina wykorzystana do gulaszu będzie pierwszej jakości. Właśnie tutaj należy poświęcić najwięcej uwagi wybierając dobrej jakości mięso wołowe. Do gulaszu wykorzystałem mięso z łopatki, ale zapytaj swojego rzeźnika co on poleca, może ma akurat kawałek z innej części wołowiny, który akurat będzie pasował do gulaszu. Tak więc po kolei, zaczynamy od składników.

Wołowina na gulasz
Wołowina na gulasz

Gulasz wołowy – składniki:

  • 0,5 kg wołowiny (łopatka)
  • 2szt cebule
  • 2szt ząbki czosnku
  • 2szt liście laurowe
  • 2szt ziela angielskie
  • pieprz i sól
  • 20gram mąki.
  • 500ml wody
  • olej

Zobacz równie: gulasz wołowy z warzywami

Przygotowanie gulaszu wołowego

Rozpoczynam od pokrojenia mięsa wołowego w równą kostkę, takie 2-3cm kostki. Pokrojoną wołowinę dokładnie obtaczam w mące i bardzo delikatnie solę. Na koniec przygotowania gulaszu dopiero go doprawiam pieprzem i solą. Super jeśli masz pieprz świeżo zmielony.

Smażenie wołowiny
Smażenie wołowiny

Smażę na dobrze rozgrzanej patelni na oleju, gdy mięso się zarumieni, dodaje cebulę pokrojoną w talary. Cebulę podsmażam przez ok. 2 minuty, tak by lekko się zarumieniła, wtedy zalewam wodą. Na przedstawionych zdjęciach przygotowywałem gulasz na patelni, dlatego wody użyłem trochę mniej. Ważne by przykryła mięso, tak by równomiernie się dusiło. Duszę pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Po tym czasie dodaje ziele angielskie, liść laurowy i ząbki czosnku i duszę jeszcze przez 30 minut. W zasadzie gulasz jest gotowy, można go zaprawić mąką by sos był gęściejszy, doprawić pieprzem i solą.

Wołowina z cebulą
Wołowina z cebulą

Dodam jeszcze, że gulasz wołowy najlepiej smakuje na drugi dzień. Czyli warto go przygotować dzień wcześniej i przetrzymać w lodówce. Oczywiście podczas podgrzewania trzeba mieć na uwadze by się nie przypalił. Prawda, że mega prosty tradycyjny przepis z polskiej kuchni, ten gulasz naprawdę jest pyszny. Warto go przygotować i kupować wołowinę od lokalnych producentów.

Gulasz wołowy
Gulasz wołowy na talerzu

Gulasz wołowy na talerzu z ziemniaczkami i surówką z selera i danie obiadowe gotowe.

Gulasz wołowy – film

YouTube player
Przepis na gulasz wołowy z kanału KrychuGotuje

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KG.

Zaprasza również do dzielenia się komentarzami oraz do udostępniania moich wpisów na kanałach społecznościowych.

P.s. Jeśli lubisz wołowinę to zachęcam Cię do obejrzenia przepisu na wołowinę z fasolą zieloną w stylu chińszczyzny 😉 Zapraszam również do obejrzenia filmu jak przygotować poliki wieprzowe, to bardzo pyszne mięso, trochę zapomniane, dlatego tym bardziej zachęcam do obejrzenia, może akurat stwierdzisz, że warto spróbować.

3 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych g...
Tradycyjny przep...
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami ...
Przepisy na koktajle owocowe
Przepisy na koktajle owocowe
W gorące dni war...
Przepisy na porzeczkę
Przepisy na porzeczkę
Sezon na przepis...
środa, 19 października, 2022
poniedziałek, 28 listopada, 2022
sobota, 05 kwietnia, 2014
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese