Rosół na skrzydełkach
Bardzo delikatny rosół na skrzydełkach jest zawsze idealny na niedziele. Często też rosół wykorzystuje jako podstawę do zup i sosów. Jest to podstawa w mojej kuchni.
W większości polskich domów rosół przygotowuje się co niedzielę. Też tak mam. Rosół na skrzydełkach wykorzystuje również do zupy i nie koniecznie jest to pomidorowa :). Składniki potrzebne do przygotowania rosołu:
Składniki rosół na skrzydełkach
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 3 marchwie
- 2 pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 1 cebula
- liście kocanki włoskiej (lub lubczyka)
Przygotowanie rosołu zaczynam od skrzydełek, która zamykam przekładając lotki pod mięso. Tak przygotowane skrzydełka po ugotowaniu nie rozpadają się i można je wyjąć. Są rewelacyjnie delikatne i smaczne. Często z surówką trafiają na stół jako drugie danie.
Rosół na skrzydełkach
Wracając do rosołu na skrzydełkach. Do gara z wodą trafiają jeszcze obrane warzywa. Rosół gotuje na bardzo, bardzo wolnym ogniu.
Dlatego często zalewam wszystko wrzątkiem by tylko doprowadzić wodę do wrzenia i następnie gotuje przez 2 godziny a właściwie trzymam w ciepłej wodzie (75-80 stopni Celsjusza).
Dlaczego tak?
Głównie chodzi mi o warzywa, by miały jeszcze trochę witamin i były jędrne. Idealnie pasują do sałatki, idealnie też sprawdzą się w galarecie.
Co jeszcze do rosołu?
- cebula opalana
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
Do rosołu także prócz warzyw: marchewki dodaje na sam koniec aromatyczne świeże zioła. Natka pietruszki obowiązkowe, ale jak mam liście młodego selera też lubię dodać. Wprawdzie zmieniają delikatnie smak rosołu. Czy na lepsze? Na pewno mam wtedy inny rosół. Co jest kluczowe.
Do rosołu takiego jak ten lubię także dodać:
- mięso wołowe z kością
- mięso wieprzowe z kością
ale o tym w kolejnych wpisach.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG.
Polecam również inne przepisy na zupy:
Zupa z soczewicy ↗
Aromatyczna, zdrowa zupa z soczewicy
Zupa gulaszowa↗
Lekko pikantna, bardzo mięsna.
Zupa jarzynowa ↗
Delikatna i kremowa, zdrowa.
Servings
minutes
Preparing Time
minutes
Cooking Time
minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
4 chicken wings
3 carrots
2 parsley
1 celery
1 leek
1 onion
curry plant or leaf lovage
DIRECTION
NOTES
The pot of water still gets peeled vegetables. The broth cooks on a very, very slow fire.
That is why I often pour boiling water over everything just to bring the water to a boil and then boil for 2 hours and actually keep it in warm water (75-80 degrees Celsius).
1 comments