Bardzo delikatny rosół na skrzydełkach jest zawsze idealny na niedziele. Często też rosół wykorzystuje jako podstawę do zup i sosów. Jest to podstawa w mojej kuchni.

W większości polskich domów rosół przygotowuje się co niedzielę. Też tak mam. Rosół na skrzydełkach wykorzystuje również do zupy i nie koniecznie jest to pomidorowa :). Składniki potrzebne do przygotowania rosołu:

Rosół na talerzu
Rosół na talerzu

Składniki rosół na skrzydełkach

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • liście kocanki włoskiej (lub lubczyka)

Przygotowanie rosołu zaczynam od skrzydełek, która zamykam przekładając lotki pod mięso. Tak przygotowane skrzydełka po ugotowaniu nie rozpadają się i można je wyjąć. Są rewelacyjnie delikatne i smaczne. Często z surówką trafiają na stół jako drugie danie.

Warzywa w rosole
Warzywa w rosole

Rosół na skrzydełkach

Wracając do rosołu na skrzydełkach. Do gara z wodą trafiają jeszcze obrane warzywa. Rosół gotuje na bardzo, bardzo wolnym ogniu.

Dlatego często zalewam wszystko wrzątkiem by tylko doprowadzić wodę do wrzenia i następnie gotuje przez 2 godziny a właściwie trzymam w ciepłej wodzie (75-80 stopni Celsjusza).

Dlaczego tak?

Głównie chodzi mi o warzywa, by miały jeszcze trochę witamin i były jędrne. Idealnie pasują do sałatki, idealnie też sprawdzą się w galarecie.

Co jeszcze do rosołu?

  • cebula opalana
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Do rosołu także prócz warzyw: marchewki dodaje na sam koniec aromatyczne świeże zioła. Natka pietruszki obowiązkowe, ale jak mam liście młodego selera też lubię dodać. Wprawdzie zmieniają delikatnie smak rosołu. Czy na lepsze? Na pewno mam wtedy inny rosół. Co jest kluczowe.

Do rosołu takiego jak ten lubię także dodać:

  • mięso wołowe z kością
  • mięso wieprzowe z kością

ale o tym w kolejnych wpisach.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KG.

Polecam również inne przepisy na zupy:

Zupa z soczewicy ↗

Aromatyczna, zdrowa zupa z soczewicy

Zupa gulaszowa↗

Lekko pikantna, bardzo mięsna.

Zupa jarzynowa ↗

Delikatna i kremowa, zdrowa.

Recipe By
Course: Cusine: Difficulty:

Servings

minutes

Preparing Time

minutes

Cooking Time

minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 4 chicken wings

  2. 3 carrots

  3. 2 parsley

  4. 1 celery

  5. 1 leek

  6. 1 onion

  7. curry plant or leaf lovage

DIRECTION

    NOTES

      The pot of water still gets peeled vegetables. The broth cooks on a very, very slow fire.
      That is why I often pour boiling water over everything just to bring the water to a boil and then boil for 2 hours and actually keep it in warm water (75-80 degrees Celsius).

    1 comments

    XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

    Ryż z warzywami
    Ryż z warzywami
    Ryż z warzywami ...
    Przepisy na koktajle owocowe
    Przepisy na koktajle owocowe
    W gorące dni war...
    Przepisy na porzeczkę
    Przepisy na porzeczkę
    Sezon na przepis...
    Kebab z piekarnika
    Kebab z piekarnika
    Przepis na dziś:...
    wtorek, 15 października, 2024
    niedziela, 07 marca, 2021
    sobota, 13 stycznia, 2024
    czwartek, 17 listopada, 2022
    Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
    Łopatka pieczona ...
    Racuszki z jabłkami
    Racuszki z jabłkami
    Zupa jarzynowa przecierana
    Zupa jarzynowa pr...
    Jak przygotować kurczaka na obiad
    Jak przygotować k...
    Przepisy kulinarne z kanału YouTube
    KrychuGotuje
    Zupa gulaszowa
    Owoce morza
    Zupa z soczewicą
    Spaghetti Bolonese