Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomidorach na obiad to bardzo szybkie i proste do przygotowania danie. Smak w głównej mierze zależy od kaszanki, ale od czego mam przyprawy, a od czego Wy macie Krycha :).
Film kaszanka w pomidorach
Zapraszam na początek do obejrzenia 25 sekundowego filmu, z którego się dowiesz jak przygotować to danie na obiad. Oczywiście na blogu wrzuciłem również kilka zdjęć.
Składniki – Kaszanka w pomidorach :
- 4szt. duże kaszanka,
- 2szt. cebula,
- 20ml smalcu,
- 50g koncentratu pomidorowego,
- przyprawy.
Dlaczego kaszanka w pomidorach?
Dlaczego ten przepis znalazł się na blogu. Staram się publikować przepisy kulinarne z różnych części świata, ale także nasze rodzimy. Dlatego nie widzę możliwości by kaszanka się tutaj nie znalazła. Pisząc tego wpis na bloga doszedłem do wniosku, że jeszcze kilka ciekawych rozwiązań jak przygotować kaszankę mam. Chętnie się nimi podzielę. Już wkrótce. Oczywiście zachęcam Cię do dzielenia się w komentarzach swoimi pomysłami na kaszankę. Przepis zacznę od przedstawienia składników, trochę tradycyjnie :).
Jeśli masz świeże pomidory, to również możesz je wykorzystać, krojąc w drobną kostkę i dodając na sam koniec. Wtedy smak będzie zupełnie inny, ale równie smaczny. Zamiast majeranku możesz spróbować bazylii lub innych ziół.
Przygotowanie kaszanki w pomidorach
W składnikach są napisane przyprawy. Często zdarza się, że kaszanka jest neutralna w smaku. Doprawiona jedynie delikatnie solą. Taką kaszankę trzeba jeszcze pod koniec doprawić pieprzem. Dodatkowo ciekawie smak podkręca majeranek. Wszystko więc uzależnione jest od miejsca w którym kaszanka została wytworzona. Staram się nabywać produkty mięsne, w tym kaszankę, w lokalnych sklepikach z wędlinami. Z takich właśnie wędlin przygotowuje także: fasolkę po bretońsku. Mam już sprawdzone miejsca w których wiem, że wędliny, wędzonki są pyszne a i kaszanka będzie bardzo dobrze doprawiona. Dlatego w moim przepisie nie doprawiam niczym tego dania.
Tak przygotowana kaszanka jest idealna do ziemniaków. Równie dobrze smakuje z pieczywem (chlebem, bułkami). Przepis jest o tyle cudowny, że prosty i szybki. Jeśli wykorzystasz opcje z pieczywem to bez problemu przygotujesz go w 10minut, a nawet szybciej.
Kolejnym ciekawym przepisem, tym razem na kanale YouTube jest: wątróbka z fasolą! i warzywami. Brzmi całkiem abstrakcyjnie, ale uwierz mi “da się zjeść” :).
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG.
Polecam również tradycyjne polskie przepisy:
Kapusta czerwona zasmażana ↗
Danie obiadowe z czerwonej kapusty idealne do kopytek.
Kluski śląskie ↗
Kolejne kluski ziemniaczane, tym raze prosto ze śląska.
Zrazy wołowe ↗
Kopytka, zrazy wołowe i sos grzybowy, czy można sobie wyobrazić lepszy obiad?
0 comments