Krupnik
Krupnik z podrobów drobiowych to mój pomysł na przygotowanie pysznego i sycącego obiad. Zapraszam wielbicieli serduszek i żołądków do zapoznania się z przepisem.
Zazwyczaj przygotowuje krupnik na mięsie wieprzowym: żeberkach wieprzowych. Tym razem potrzebowałem obgotować podroby drobiowe ponieważ chciałem z nich przygotować danie obiadowe.
Krupnik na podrobach drobiowych
Do przygotowania tej zupy potrzebować będziesz:
- 400g żołądków,
- 400g serc,
- 250g marchwi,
- 200g selera,
- 100g pietruszki,
- 10 ziaren pieprzu czarnego,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżkę soli,
- 200g ziemniaków
- 1 worek kaszy jęczmiennej
Natychmiast podkreślę, że połowę podrobów wykorzystałem do:
Przepis: serca i żołądki z patelni.
Ten przepis możesz obejrzeć na moim kanale na YouTube, które jest drugim odcinkiem z cyklu: “Jak przyrządzić podroby drobiowe?”.
Przygotowanie krupniku
Przygotowanie krupniku jest bardzo proste. Serca, żołądki drobiowe, włoszczyznę oraz przyprawy zalej 1,5litra wody. Dopraw solą (ok. 1 łyżki). Zagotuj i na wolnym ogniu gotuj przez 2 godziny. Po tym czasie podroby powinny być miękkie. Tak jak wspominałem potrzebowałem ok. 400g serc i żołądków do przygotowania innego dania, ale równie dobrze możesz je zostawić w krupniku.
Do krupniku potrzebować będziesz jeszcze kaszy jęczmiennej oraz ziemniaków. Kaszę ugotowałem osobno, dwa woreczki po 100g. Jeden trafił do dania o którym Ci wspominałem, a drugi do zupy. Do krupniku dodałem także wodę, w której gotowałem kaszę. Seler i pietruszkę pokroiłem w kostkę. Natomiast marchew w podłużne plastry. Co zdecydowanie smakowiciej prezentowało się na talerzu.
Dodałem surowe ziemniaki (4 sztuki), które wcześniej pokroiłem w kostkę. Po dwudziestu minutach moja zupa była gotowa do jedzenia. Już na talerzu dodałem świeżą natkę pietruszki.
Więcej informacji o podrobach kurczaka: …
Dodam jeszcze, że do tej zupy możesz dać śmietanę, koperek i… wodę od ogórków. Jeśli była by zbyt słodka. Taka jak z przepisu jest wyśmienita, ale każdy ma swoje ulubione kompozycję ;). Zapraszam do dzielenia się komentarzami.
Życzę smacznego
Pozdrawiam.
KrychuGotuje.
1 comments