Podudzie kurczaka w sosie koperkowym
Podudzie kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym, tradycyjne danie polskiej kuchni. Delikatny smak i prosty sposób przygotowania pysznego dania obiadowego.
W kuchni uwielbiam eksperymenty, ale dziś chce pokazać Ci przepis na danie obiadowe z kurczakiem, które jest tradycyjnym przepisem prosto z książki kucharskiej „Polska Kuchnia”.
Przygotowując to danie myślałem, by coś zmieniać, ale zrobiłem udka w sosie śmietanowo-koperkowym dokładnie tak jak w książce. Byliśmy zachwyceni jak prosto i szybko, tradycyjnie można przygotować fajny obiad. Uważam, że kluski śląskie lub puree ziemniaczne były by zdecydowanie lepsze, ale z ryżem również podudzie wyszło cudownie.
Podudzie z kurczaka – składniki
- 4 podudzia kurczka
- 20 gram mąki
- Pieprz i sól
Przygotowanie podudzia z kurczaka
Przygotowanie zaczynam od doprawienia podudzi solą i pieprz. Najlepiej zrobić to dzień przed przygotowaniem obiadu. Gdy udka poleżą, w dniu smażenia obtaczam je z każdej strony. Tak przygotowane obsmażam na dobrze rozgrzanej patelni. Na złoto-brązowy kolor. Podudzia przekładam do rondla i zalewam wodą (200-300ml). Ważne by woda przykryła podudzia. Dusze przez godzinę na wolnym ogniu. Z powstałego wywaru odlewam 100ml, które wykorzystam do przygotowania zasmażki.
Zasmażka biała:
- 30 gram mąki
- 20 gram masła
- 100 ml wywaru z duszenia kurczaka
- 100 ml śmietany 18% słodkiej
- 50 gram kopru
Przygotowanie białej zasmażki.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaje mąkę, smażę przez chwile, ale nie za długo. Jeśli zasmażka za bardzo się zarumieni wtedy będzie brązowa i będzie mieć zupełnie inny smak. Przechodząc dalej, do zasmażki dodaje wywar i energicznie mieszam. Następnie przekładam zawartość patelni do rondla i mieszam z powstałym wywarem z podudzi.
Dodaje śmietanę, mieszam oraz dodaje posiekany koper. Ważne by wywar się nie gotował.
Tak przygotowane podudzia idealnie pasują do klusek śląski lub krychanych ziemniaków. Na zdjęciach podudzia z kurczaka podałem z białym ryżem. Również wyszły wybornie.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG
Film kulinarny jak przygotować podudzie z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym
Z eksperymentów kulinarnych na kurczaka na obiad polecam Ci: kurczaka po indyjsku, który przygotowałem z filetów kurczaka. Jeśli chcesz obejrzeć film jak przygotować kurczaka na obiad to zapraszam Cię na mój kanał kulinarny.
0 comments