Podudzie kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym, tradycyjne danie polskiej kuchni. Delikatny smak i prosty sposób przygotowania pysznego dania obiadowego.

Podudzie kurczaka w sosie koperkowym
Podudzie kurczaka w sosie koperkowym

W kuchni uwielbiam eksperymenty, ale dziś chce pokazać Ci przepis na danie obiadowe z kurczakiem, które jest tradycyjnym przepisem prosto z książki kucharskiej „Polska Kuchnia”.

Przygotowując to danie myślałem, by coś zmieniać, ale zrobiłem udka w sosie śmietanowo-koperkowym dokładnie tak jak w książce. Byliśmy zachwyceni jak prosto i szybko, tradycyjnie można przygotować fajny obiad. Uważam, że kluski śląskie lub puree ziemniaczne były by zdecydowanie lepsze, ale z ryżem również podudzie wyszło cudownie.

Składniki do podudzia z kurczaka
Składniki do podudzia z kurczaka

Podudzie z kurczaka – składniki

  • 4 podudzia kurczka
  • 20 gram mąki
  • Pieprz i sól
Siekany koperek
Siekany koperek
Smażone podudzia kurczaka
Smażone podudzia kurczaka

Przygotowanie podudzia z kurczaka

Przygotowanie zaczynam od doprawienia podudzi solą i pieprz. Najlepiej zrobić to dzień przed przygotowaniem obiadu. Gdy udka poleżą, w dniu smażenia obtaczam je z każdej strony. Tak przygotowane obsmażam na dobrze rozgrzanej patelni. Na złoto-brązowy kolor. Podudzia przekładam do rondla i zalewam wodą (200-300ml). Ważne by woda przykryła podudzia. Dusze przez godzinę na wolnym ogniu. Z powstałego wywaru odlewam 100ml, które wykorzystam do przygotowania zasmażki.

Przygotowanie białej zasmażki
Przygotowanie białej zasmażki

Zasmażka biała:

  • 30 gram mąki
  • 20 gram masła
  • 100 ml wywaru z duszenia kurczaka
  • 100 ml śmietany 18% słodkiej
  • 50 gram kopru

Przygotowanie białej zasmażki.

Na patelni rozpuszczam masło, dodaje mąkę, smażę przez chwile, ale nie za długo. Jeśli zasmażka za bardzo się zarumieni wtedy będzie brązowa i będzie mieć zupełnie inny smak. Przechodząc dalej, do zasmażki dodaje wywar i energicznie mieszam. Następnie przekładam zawartość patelni do rondla i mieszam z powstałym wywarem z podudzi.

Dodaje śmietanę, mieszam oraz dodaje posiekany koper. Ważne by wywar się nie gotował.

Śmietana do sosu koperkowego
Śmietana do sosu koperkowego
Koperek do sosu
Koperek do sosu

Tak przygotowane podudzia idealnie pasują do klusek śląski lub krychanych ziemniaków. Na zdjęciach podudzia z kurczaka podałem z białym ryżem. Również wyszły wybornie.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KG

Film kulinarny jak przygotować podudzie z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym

YouTube player
Udka w sosie śmietanowo-koperkowym

Z eksperymentów kulinarnych na kurczaka na obiad polecam Ci: kurczaka po indyjsku, który przygotowałem z filetów kurczaka. Jeśli chcesz obejrzeć film jak przygotować kurczaka na obiad to zapraszam Cię na mój kanał kulinarny.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Potrawy wigilijne
Potrawy wigilijne
Potrawy wigilijn...
Kasza bulgur z warzywami
Kasza bulgur z warzywami
Kasza bulgur z w...
Tortilla na 3 sposoby
Tortilla na 3 sposoby
Tortillę można p...
Zupa z soczewicą
Zupa z soczewicą
Pyszna, aromatyc...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese