Święta tuż, tuż… to i golonka w galarecie na tapecie. Szybki przepis na przygotowanie cudownego posiłku. Golonkę można przygotować na wiele sposobów, ten jest prosty i bardzo smaczny,

Film – golonka w galarecie

Golonka w galarecie

Jeden z moich ulubionych przepisów. Golonkę można przygotować na 1001 sposobów :).

Golonka w kapuście, golonka pieczona, golonka w galarecie. Właśnie golonkę w galarecie tuż przed Świętami postanowiłem przygotować jako danie na obiad.

Dlaczego? Jest w nim wiele dobrego i potrzebnego dla organizmu w czasie zimy dobra. Mówię tu przede wszystkim o białku znajdującym się w mięsie, a także witamin znajdujących się w warzywach. Jest również tłuszcz, kolagen i wiele mikroelementów, które w trakcie wolnego gotowania wydobywają się z wieprzowiny.

Golonka
Golonka

Przepis na golonkę w galarecie.

  • 2 przednie golonki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 3 liście laurowe
  • 1,0l wody.
Golonka pokrojona po ugotowaniu
Golonka pokrojona po ugotowaniu

Przygotowanie golonki w galarecie

Przy okazji niedzieli gotowałem rosół. Zostało go trochę. Jest idealny do przygotowania galaretki, ponieważ gotowałem go na skrzydełkach. Z rosołu oprócz skrzydełek była wołowina, ale ona już nie dotrwała do galarety :). Natomiast została marchew, seler, pietruszka. Wiec, tak.

Golonkę gotowałem przez 2 godziny na wolnym ogniu. Dodałem przyprawy. Doprowadziłem do wrzenia i zmniejszyłem moc kuchenki. Tak przygotowaną golonkę wyjąłem na deskę i rozdrobniłem. Taka mięciutka jest idealna do galaretki. Warzywa pokroiłem w krążki. Do miseczek włożyłem mięso wieprzowe, które wcześniej oddzieliłem od kości. Dodałem pokrojone warzywa oraz mięso z kurczaka.

Golonka wywar na galaretę, warzywa z rosołu
Golonka wywar na galaretę, warzywa z rosołu

Przygotowanie wywaru do golonki w galarecie.

Po wyjęciu z gorącego wywaru mięsa, liści laurowych dodałem 2 łyżki żelatyny spożywczej. Dokładnie wymieszałem i zalałem mięso z warzywami. Po dwóch godzinach przełożyłem do lodówki. Gotowe.

Golonka w galarecie
Golonka w galarecie

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Ten przepis na golonkę w galarecie jest najprostszą wersją tego dania. Można łączyć mięsa, dodać jajko i inne warzywa. Jak kto lubi. A wspominałem jeszcze o rosole, który został. Można go dodać do ugotowanego wywaru pod koniec gotowania. Albo z rosołku przygotować zupę z ciecierzycy.

Zapraszam również do dzielenia się w komentarzach swoimi przepisami na golonkę.

Pozdrawiam.

KG.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych g...
Tradycyjny przep...
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami ...
Przepisy na koktajle owocowe
Przepisy na koktajle owocowe
W gorące dni war...
Przepisy na porzeczkę
Przepisy na porzeczkę
Sezon na przepis...
środa, 23 listopada, 2022
niedziela, 24 stycznia, 2021
wtorek, 16 stycznia, 2024
niedziela, 20 lutego, 2022
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese