Święta tuż, tuż… to i golonka w galarecie na tapecie. Szybki przepis na przygotowanie cudownego posiłku. Golonkę można przygotować na wiele sposobów, ten jest prosty i bardzo smaczny,

Film – golonka w galarecie

Golonka w galarecie

Jeden z moich ulubionych przepisów. Golonkę można przygotować na 1001 sposobów :).

Golonka w kapuście, golonka pieczona, golonka w galarecie. Właśnie golonkę w galarecie tuż przed Świętami postanowiłem przygotować jako danie na obiad.

Dlaczego? Jest w nim wiele dobrego i potrzebnego dla organizmu w czasie zimy dobra. Mówię tu przede wszystkim o białku znajdującym się w mięsie, a także witamin znajdujących się w warzywach. Jest również tłuszcz, kolagen i wiele mikroelementów, które w trakcie wolnego gotowania wydobywają się z wieprzowiny.

Golonka
Golonka

Przepis na golonkę w galarecie.

  • 2 przednie golonki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 3 liście laurowe
  • 1,0l wody.
Golonka pokrojona po ugotowaniu
Golonka pokrojona po ugotowaniu

Przygotowanie golonki w galarecie

Przy okazji niedzieli gotowałem rosół. Zostało go trochę. Jest idealny do przygotowania galaretki, ponieważ gotowałem go na skrzydełkach. Z rosołu oprócz skrzydełek była wołowina, ale ona już nie dotrwała do galarety :). Natomiast została marchew, seler, pietruszka. Wiec, tak.

Golonkę gotowałem przez 2 godziny na wolnym ogniu. Dodałem przyprawy. Doprowadziłem do wrzenia i zmniejszyłem moc kuchenki. Tak przygotowaną golonkę wyjąłem na deskę i rozdrobniłem. Taka mięciutka jest idealna do galaretki. Warzywa pokroiłem w krążki. Do miseczek włożyłem mięso wieprzowe, które wcześniej oddzieliłem od kości. Dodałem pokrojone warzywa oraz mięso z kurczaka.

Golonka wywar na galaretę, warzywa z rosołu
Golonka wywar na galaretę, warzywa z rosołu

Przygotowanie wywaru do golonki w galarecie.

Po wyjęciu z gorącego wywaru mięsa, liści laurowych dodałem 2 łyżki żelatyny spożywczej. Dokładnie wymieszałem i zalałem mięso z warzywami. Po dwóch godzinach przełożyłem do lodówki. Gotowe.

Golonka w galarecie
Golonka w galarecie

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Ten przepis na golonkę w galarecie jest najprostszą wersją tego dania. Można łączyć mięsa, dodać jajko i inne warzywa. Jak kto lubi. A wspominałem jeszcze o rosole, który został. Można go dodać do ugotowanego wywaru pod koniec gotowania. Albo z rosołku przygotować zupę z ciecierzycy.

Zapraszam również do dzielenia się w komentarzach swoimi przepisami na golonkę.

Pozdrawiam.

KG.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
niedziela, 13 listopada, 2022
sobota, 13 stycznia, 2024
poniedziałek, 28 listopada, 2022
czwartek, 17 listopada, 2022
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese