Golonka w galarecie
Święta tuż, tuż… to i golonka w galarecie na tapecie. Szybki przepis na przygotowanie cudownego posiłku. Golonkę można przygotować na wiele sposobów, ten jest prosty i bardzo smaczny,
Film – golonka w galarecie
Golonka w galarecie
Jeden z moich ulubionych przepisów. Golonkę można przygotować na 1001 sposobów :).
Golonka w kapuście, golonka pieczona, golonka w galarecie. Właśnie golonkę w galarecie tuż przed Świętami postanowiłem przygotować jako danie na obiad.
Dlaczego? Jest w nim wiele dobrego i potrzebnego dla organizmu w czasie zimy dobra. Mówię tu przede wszystkim o białku znajdującym się w mięsie, a także witamin znajdujących się w warzywach. Jest również tłuszcz, kolagen i wiele mikroelementów, które w trakcie wolnego gotowania wydobywają się z wieprzowiny.
Przepis na golonkę w galarecie.
- 2 przednie golonki,
- 1 łyżeczka soli,
- 5 ziaren pieprzu,
- 3 liście laurowe
- 1,0l wody.
Przygotowanie golonki w galarecie
Przy okazji niedzieli gotowałem rosół. Zostało go trochę. Jest idealny do przygotowania galaretki, ponieważ gotowałem go na skrzydełkach. Z rosołu oprócz skrzydełek była wołowina, ale ona już nie dotrwała do galarety :). Natomiast została marchew, seler, pietruszka. Wiec, tak.
Golonkę gotowałem przez 2 godziny na wolnym ogniu. Dodałem przyprawy. Doprowadziłem do wrzenia i zmniejszyłem moc kuchenki. Tak przygotowaną golonkę wyjąłem na deskę i rozdrobniłem. Taka mięciutka jest idealna do galaretki. Warzywa pokroiłem w krążki. Do miseczek włożyłem mięso wieprzowe, które wcześniej oddzieliłem od kości. Dodałem pokrojone warzywa oraz mięso z kurczaka.
Przygotowanie wywaru do golonki w galarecie.
Po wyjęciu z gorącego wywaru mięsa, liści laurowych dodałem 2 łyżki żelatyny spożywczej. Dokładnie wymieszałem i zalałem mięso z warzywami. Po dwóch godzinach przełożyłem do lodówki. Gotowe.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Ten przepis na golonkę w galarecie jest najprostszą wersją tego dania. Można łączyć mięsa, dodać jajko i inne warzywa. Jak kto lubi. A wspominałem jeszcze o rosole, który został. Można go dodać do ugotowanego wywaru pod koniec gotowania. Albo z rosołku przygotować zupę z ciecierzycy.
Zapraszam również do dzielenia się w komentarzach swoimi przepisami na golonkę.
Pozdrawiam.
KG.
0 comments