10 przepisów na zupy na Wigilię
W tym odcinku przedstawiam 10 przepisów na zupy na Wigilię. Tradycyjnie kolację wigilijną rozpoczynamy od podzielenia się opłatkiem. Następnie siadając do stołu jemy ciepłą zupą.
Chyba nikt nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez pysznej zupy. Tradycyjnie w moim domu na stole gości barszcz z uszkami lub zupa grzybowa, ale czasami dla odmiany pojawiają się także inne zupy.
Zupy na Wigilię.
Charakterystyką zupy wigilijnych jest ich postny charakter. Najlepszym tego przykładem jest aromatyczny barszcz czerwony, który przygotowany jest na bulionie warzywnym. Barszcz powinien być wyrazisty, dlatego dodaje sporą ilość pieprzu i czosnku. W połączeniu z delikatnymi uszkami jest kapitalny w smaku.
Barszcz z uszkami
Do przygotowania barszczu czerwonego potrzebować będziesz:
- 4 ząbki czosnku (dwa wrzuć do garnka)
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziaren czarnego pieprzu,
- 1 łyżkę cukru
- 1 łyżka majeranku,
To podstawa do barszczu wigilijnego. Zalewam wszystkie składniki 1,5literem bulionu warzywnego i gotuje przez 10minut pod przykryciem. Dodaje:
- 300ml koncentratu buraczanego
- 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- 1 łyżkę majeranku,
Zupy na wigilię – film
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Składnik na zupę grzybową:
- 100g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 600ml bulionu,
- 100g jogurtu naturalnego,
- natka pietruszki,
- pieprz, sól, tymianek
Przygotowanie zupy grzybowej z suszonymi grzybami jest proste!
Przepis na przygotowanie zupy grzybowej możesz obejrzeć na moim kanale na YouTube.
Aromatyczny barszcz
To bardzo szybki i prosty sposób na przygotowanie barszczu na Wigilię.
Obejrzyj przepis na:
Barszcz grzybowy
Kiedy zasiadamy do wigilijnej wieczerzy, stół nakryty białym obrusem, na nim wcześniej przygotowane świąteczne potrawy, to najbardziej wyczekiwany przez nas domowników jest barszcz grzybowy z pierożkami z nadzieniem grzybowym. A że grzybów tego roku było w lasach co nie miara, to i barszczyk będzie pyszny. Przygotowuje się go z grzybów suszonych i aby smakował grzybków musi być sporo, np. 2 pełne garści. Trzeba grzyby opłukać, namoczyć na 3-4 godziny aby zmiękły, następnie wybrać cedzakiem a wodę w której się moczyły przecedzić przez gęste sito, następnie połączyć i w tej samej wodzie w której się moczyły, lekko posolić i ugotować. Grzybki ugotowane odsączyć, drobno pokroić, przesmażyć z cebulką na masełku, przyprawić solą i pieprzem i gotowe jako danie wigilijne. Powstały wywar grzybowy połączyć z wcześniej przygotowanym wywarem z rosołu w odpowiedniej proporcji, tak aby smak grzybowy zdecydowanie dominował, musi być ciemno grzybowy kolor, lekko zakwasić, dosłodzić – barszcz powinien mieć smak słodko kwaśny, zagęścić lekko mąką, tzw. zaklepką, dodać słodką śmietankę , na koniec dodać do barszczu 2-3 łyżki podsmażonych grzybków i odstawić aby smaki się przenikały i cóż tu powiedzieć, trzeba posmakować ….. pycha. Odgrzany następnego dnia jest jeszcze lepszy.
Zupa rybna z karpia
Do przygotowania potrzebować będziemy karpia. Na święta można przygotować tą zupę na wiele sposobów z samych filetów lub z całego karpia (1-2kg).
- 3 marchewki,
- 1 por,
- 1/2 selera,
- 200g śmietany 30%,
- 2 łyżki mąki,
- pieprz, sól,
Przygotowanie tej zupy na Wigilię rozpoczynam od przygotowania wywaru. Karpia patroszę oraz filetuje, filety usmażymy. Głowę, kręgosłup i ogon zalewam 2 litrami wody. Dodaje ziarna pieprzu, liście laurowe, sól. Gotuje przez godzinę na mały ogniu. Odcedzam.
Na patelni rozgrzewam masło i dodaje seler oraz marchew, którą wcześniej kroje w drobną kostkę. Pod koniec smażenia dodaje pokrojony por. Gdy warzywa się przesmażą dodaje je do wywaru. Wszystko gotuje na wolnym ogniu i doprawiam do smaku.
Na koniec przygotowuje białą zasmażkę z mąki i śmietany. Dodaje do zupy wigilijnej. Filety z karpia podaje osobno usmażone lub kroje w kawałki i usmażone dodaje do zupy.
Zupa śliwkowa
Tradycyjne zupa na Wigilię z kujaw. Przygotowanie jest bardzo proste. Do zupy potrzebować będziesz:
- 50g suszonych śliwek,
- 3gruszki,
- 5 łyżek miodu,
- 200ml śmietany 30%,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz, cynamon, goździki.
Przyprawy i śliwki zagotuj (ok 30min.). Gruszki pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z pieprzem. Dodać do zupy. Zaprawić śmietaną. Do zupy sprawdzą się kluski lane czy łazanki.
Zupa grochówkowa wigilijna
Zupa migdałowa
Zupa owocowa z suszonych owoców,
Zapraszam do zobaczenia innych świątecznych przepisów na Wigilię.
0 comments