Tradycyjny barszcz burakowy przygotowałem z buraków oraz zakwasu buraczanego na wywarze z żeberek. Zapraszam.

Barszcz burakowy

Barszcz od zawsze kojarzy mi się z świętami Bożego Narodzenia. Tym razem podaje przepis na tradycyjny polski barszcz z dużą ilością buraków i mięsem. Jest treściwy i bardzo smaczny.

Wywar na barszcz
Wywar na barszcz

Składniki

  • 1kg buraków,
  • 0,5kg kości wieprzowych,
  • kilka suszonych grzybów,
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250ml zakwasu buraczanego,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie majeranek,
  • 1,5 litra wody.
Buraki gotowane w łupinach
Buraki gotowane w łupinach

Przygotowanie

Przygotowanie barszczu burakowego rozpoczynam od wywaru. Kości wieprzowe, tym razem miałem na stanie żeberka których mięsną część wykorzystałem do fasoli z kiełbasą, mięsem i pomidorami. Możesz użyć różnego rodzaju mięsa z kością. Do wywaru dodaje kilka suszonych grzybów, włoszczyznę, kilka ziaren pieprzu oraz 2 liście laurowe. Wywar gotuje przez 2 godzin.

Wywar na barszcz
Wywar na barszcz

W czasie gdy wywar do barszczu burakowego się gotuje przygotowuje buraki. Szczotkuje i myje dokładnie i gotuje przez godzinę w łupinach. Gdy się ugotują (są miękkie) zalewam je zimną wodą. Jeszcze gorące w zimnej wodzie rękami obieram. Jest to prosty i szybki sposób na ich obranie. Tak przygotowane buraki ścieram na tarce.

Starte buraki
Starte buraki

Po godzinie z wywaru wyciągam włoszczyznę (wykorzystam ją do sałatki z tuńczykiem) a po dwóch godzinach z wywaru wyciągam kości i dodaje starte buraki. Doprawiam czosnkiem, który wyciskam. Dodaje także zakwas buraczany oraz cukier i sól do smaku. Doprawiam pieprzem i majerankiem. Od tego momentu zmniejszam moc kuchenki tak by barszcz burakowy się nie gotował. To ważne. Będzie miał śliczny buraczany kolor. Podane w tym przepisie składniki pozwalają przygotować bardzo gęsty i esencjonalnym smak. Życzę smacznego.

Barszcz burakowy w garnku
Barszcz burakowy w garnku

Tak przygotowany barszcz burakowy podałem z obranym mięsem z gotowania wywaru.

Barszcz burakowy na talerzu
Barszcz burakowy na talerzu

Film: barszcz burakowy

Więcej przepisów na zupy

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami ...
Przepisy na koktajle owocowe
Przepisy na koktajle owocowe
W gorące dni war...
Przepisy na porzeczkę
Przepisy na porzeczkę
Sezon na przepis...
Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
poniedziałek, 04 lutego, 2013
środa, 24 stycznia, 2024
czwartek, 25 listopada, 2021
niedziela, 27 grudnia, 2020
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese