Żeberka w kapuście
Przepis na żeberka wieprzowe w kapuście bardzo mile mnie zaskoczył. Bo przecież żeberka można przygotować na wiele różnych sposobów.
Żeberka wieprzowe w kapuście
Nowy przepis na żeberka wieprzowe, które robiłem w ten sposób pierwszy raz. Wyszły bardzo smacznie. Całość uzupełniły ziemniaki. Często robię żeberka bo lubię ich smak. Zazwyczaj robię tradycyjne w sosie własnym lub piekę w piekarniku albo też duszę w kiszonej kapuście. Tym razem zdecydowałem się na przygotowanie ich według tradycyjnego przepisu z kuchni polskiej. Wyszły genialnie! Zapraszam.
Składniki
Do przygotowania żeberek wieprzowych w kapuście potrzebować będziesz:
- 1kg żeberek wieprzowych,
- 1 kapustę białą,
- 2 cebule,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżkę mąki
- 1 łyżeczkę tymianku,
- sól, pieprz,
- pęczek koperku,
- olej roślinny,
- masło,
Przygotowanie
Przygotowanie żeberek wieprzowych rozpoczynam od ich pokrojenia na kawałki. Tak przygotowane żeberka obtaczam w soli i pieprzu. Z kapusty wykrawam głąb i wyciągam liście. W moim przepisie wyszło 7 sztuk żeberek, to też przygotowałem 14 liści kapusty. Resztę kapusty wykorzystałem do przygotowania surówki z kapusty a’la Colesław.
Liście kapusty wkładam do garnka i zalewam wrzątkiem. Gotuje przez 10 minut pod przykryciem. Wyciągam jej i obsuszam. Gdy przestygną wykrawam twardy nerw z liścia.
Żeberka podsmażam na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu na tłuszczu podsmażam wcześniej pokrojoną w krążku cebulę, którą również podsmażam na złoty kolor.
Żeberka w kapustę zawijam uprzednio smarując je koncentratem pomidorowym i dodając cebulę. Jeden kawałek zawijam w 2 liście kapusty. Tak przygotowane zawijasy przekładam na patelnie na której smażyłem cebulę i podlewam 1 szklanką wywaru z gotowania kapusty. Duszę pod przykryciem przez 1 godzinę
Zasmażka biała do żeberek wieprzowych.
Do zagęszczenia oraz do smaku przygotowuje zasmażkę białą.
- 30g masła,
- 30g mąki,
- 1 szklanka wywaru z kapusty.
Masło rozpuszczam i dodaje mąkę, wszystko delikatnie przesmażam i dodaje szklankę wywaru, mieszam intensywnie i dodaje do żeberek w kapuście. Całość doprawiam jeszcze słodką papryką oraz posiekanym koperkiem.
Tak przygotowane żeberka w kapuście podaje z ugotowanymi ziemniakami. Całość polewam powstałym sosem oraz dodatkowo posypuje świeżym koperkiem. Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam
Krychu Gotuje.
0 comments