Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka według tradycyjnego polskiego przepisu. Bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie całego kurczaka. Zapraszam.
Potrawka z kurczaka
Przygotowanie potrawki z kurczaka jest bardzo proste. Ta potrawa jest delikatna i bardzo smaczna. W tym przepisie wykorzystałem kurczaka ale równie dobrze sprawdzi się kura. Dodatkowo przy przygotowaniu potrawki z kurczaka mamy doskonały rosół, który stanowi podstawę do sosu.
Składniki
- 2kg kurczak cały,
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por),
- 2 cebule,
- 30g mąki pszennej,
- 30g masła,
- 10ml soku z cytryny,
- 1 jajko,
- 1/8l śmietany 18%,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie
Przygotowanie potrawki z kurczaka zaczynam od ugotowania kurczaka i warzyw. Przygotowuje tuszkę tak by nogi uformować (tzn. przecinam skórę i przekładam je, możesz zobaczyć to na filmie), a skrzydełka zawijam pod siebie. Tak przygotowaną sztukę wkładam do wrzącej wody, dodaje łyżkę soli oraz włoszczyznę. Gotuje do miękkości. Warzywa wyciągam wcześniej, lubię jak w sosie są lekko niedogotowane.
Po dwóch godzinach przygotowuje sos z rosołu, który odlewam w ilości 0,5litra i pół szklanki. Masło i mąkę ucieram dokładnie i rozprowadzam zimnym rosołem. W garnku podgrzewam razem z rosołem (0,5l), ciągle mieszając zagotowuje. Dodaje 1 żółtko z jajka oraz wyciśnięty sok z 1/2 cytryny. W tym momencie już nie zagotowuje mojego sosu a jedynie trzymam go na delikatnym ogniu.
Z rosołu wyciągam mięso i warzywa. Marchew, seler, pietruszkę kroję w kostkę a cebulę i por w plastry. Dodaje do sosu. Mięso dzielę na mniejsze kawałki, jedynie fileta kroję nożem na jeszcze mniejsze paski. Również dokładam do sosu. Jak przygotować rosół?
Na koniec do potrawki z kurczaka dodaje natkę pietruszki, sól i pierz oraz całość zaprawiam śmietaną. Podgrzewam i gotowe. Tak przygotowane danie podaje z ryżem lub kaszą. Życzę smacznego.
Pozdrawiam.
Zapraszam do obejrzenia serii filmów jak przygotować kurczaka?
Krychu Gotuje.
0 comments