Udko kurczaka z pieczarkami
Udko kurczaka duszone w pieczarkach do tego ziemniaki lub kluski śląski i danie na obiad gotowe. Bardzo prosty i pyszny przepis z kurczaka.
Z racji tego, że czasem muszę przygotować jakiś obiad na szybko, ale lubię by to było zarazem smaczne. To znalazłem w tradycyjnej kuchni polskiej taki przepis.
Jak smakują duszone pieczarki to chyba każdy wie, ale w połączeniu ze smażonym kurczakiem z majerankową nutą, tworzą nie zapomniany smak. Idealnie komponują się do ziemniaków, klusek śląskich. Z powodzeniem można podać je z ryżem, lub z różnego rodzaju kaszami.
Udko z kurczaka z pieczarkami to jedno z moich ulubionych dań. Po pierwsze: jest bardzo proste do przygotowania, po drugie: wystarczy mieć prócz kurczaka jeszcze cebulę i pieczarki. Samo przygotowanie dania to kwestia 15minut. Zacznijmy od składników.
Udko kurczaka z pieczarkami – składniki
- 4 udka kurczaka
- 400gram pieczarek
- 1 cebula
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek
- olej
Jak przygotować udka z pieczarkami?
Przygotowanie udek z pieczarkami rozpoczynam od pokrojenia pieczarek, które w pierwszej kolejności smażę na patelni z łyżką oleju. Pieczarki posoliłem i popieprzyłem.
Cebulę pokroiłem i dodałem do pieczarek. Wszystko razem dokładnie podsmażam. Przekładam do rondla, duszę po przykryciem ok. 15minut.
W czasie gdy pieczarki się gotują przyprawiłem udka pieprzem oraz majerankiem. Gdy udka zarumienią się z każdej strony to przekładam je do pieczarek.
Całość doprawiam do smaku solą i gotuje do miękkości ok. 45min na bardzo wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając by udka się nie przypaliły.
Przepis na udka kurczaka możesz również zobaczyć na kanale na youtube.
Zapraszam
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
P.S. Więcej przepisów z wykorzystaniem kurczaka znajdziesz tutaj:
przepisy na kurczaka zobacz koniecznie nowe przepisy.
0 comments