Boczek faszerowany
Boczek faszerowany mięsem mielonym albo rolada z boczku. Przepis na świąteczne danie, na Wielkanocny stół.
Przepis na roladę z boczku nazywany przeze mnie boczkiem faszerowanym. Ponieważ lubię prostotę w kuchni to postanowiłem odpuścić sobie rozbijanie boczku, takiego w jednym kawałku.
Tak, więc do tego dania wykorzystałem parzony boczek w plastrach.
Jest to o wiele prostszy a przede wszystkim szybki przepis na świąteczne danie.
Roladę wykorzystuje na drugi dzień Świąt Wielkanocnych jako element zimnej płyty. Bardzo zresztą chwalony przez moich krajanów.
Przygotowanie – boczek faszerowany
Przygotowanie boczku faszerowanego rozpoczynamy od przygotowania farszu. Do tego dania potrzebne będą następujące składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg mielonego boczku
- 0,3 kg parzonego boczku w plastrach
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól
Mięso z łopatki i boczku dokładnie mieszam z przyprawami, czyli majerankiem, pieprzem i solą. Dodaje dwa wyciśnięte ząbki czosnku oraz 1 łyżkę majeranku. Tak doprawione mięso dokładnie wyrabiam by uzyskać jednolitą masę.
Formowanie rolady z boczku
Zaczynamy od przygotowania blachy i wyłożenia jej folią aluminiową. Na przygotowaną folię układam plastry boczku, tak by jeden nachodził na drugi, miej więcej w 1/3 części.
Gdy już dokładnie wyłożymy wszystkie plastry, porada dodać nasz farsz. Z przedstawionych w przepisie proporcji, farszu powinno starczyć na całą blachę, grubość to ok 0,5cm. Jeśli zrobisz grubszą warstwę wtedy roladę będzie trudniej zwinąć.
Po równomiernym rozłożeniu farszu czas na zwijanie rolady.
W celu ułatwienia tej czynności wykorzystuje gałązkę selera naciowego. Oczywiście nie bez znaczenia jest też aromat, który podczas pieczenia przeniknie do tej potrawy świątecznej.
Tak więc kładę seler naciowy na jednym końcu, zawijam boczek na seler. Tu ważne by przyłożyć się do początku ponieważ należy bardzo ściśle zwinąć roladę, tak by nie rozlatywała się po wyjęciu z piekarnika.
Roladę po uformowanie zawijam w folię aluminiową na którą wcześniej układałem boczek. Poniżej znajdziesz film jak przygotować roladę z boczku.
Boczek faszerowany wykorzystuje na ciepło, ale najlepszy jest na zimno z sosem kaparowym. Gorąco polecam również przepis: łosoś z kluskami śląskimi.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG.
3 comments
Reply
Szukam przepisów na pieczenie. Możesz polecić jakieś przepisy. Ten na boczek rolowany zapisuje. Dzięki. Jeśli możesz to poleć jakieś pieczenie na święta.