Kebab z piekarnika
Przepis na dziś: kebab z piekarnika. Szybki i prosty przepis na przygotowanie fajnego jedzenia. Do obiadu, ale również idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach.
Pomysł na to danie przyszedł do mnie przy okazji robienia tradycyjnego tureckiego dania Kisir, czyli pysznej kaszy bulgur z dodatkami. To danie jest świetne. Pyszne na zimno, ale wspaniale smakuje także na ciepło jako dodatek do kebaba.
Szaszłyki z indyka
Kebab z piekarnika
Większość kebabów prezentowanych w Internecie robionych jest z kurczaka. Do mojego dania wykorzystałem indyka. Był to bardzo trafiony pomysł. Do przygotowania potrzebować będziesz:
- 1kg filetów z indyka,
- 2 czubate łyżeczki Curry,
- 1 czubata łyżka ziaren kolendry,
- 1 łyżka soli
- 1/2 płaska łyżeczka Pieprzu Cayene,
- 3 czubate łyżki śmietany 12%
Najważniejsza jest marynata, która sprawia, że indyk przygotowany w ten sposób smakuje wspaniale.
Równie ważne jest sposób pieczenia. Oczywiście w sezonie letnim kebab można przygotować na grillu, efekt powinien być dokładnie taki sam. Mój piekarnik ma opcje grill, czyli temperatura 280 stopni.
Przygotowanie
Filet pokroić w kostkę ok. 3 cm. Kawałki do kebabu tak przygotowanego powinny być grube. Do tak pokrojonego mięsa dodałem przyprawy, sól oraz śmietanę 12%. Początkowo chciałem użyć jogurtu, ale po upieczeniu powiem tak: ten przepis jest idealny! Wszystko dokładnie wymieszałem i odstawiłem na 15minut. Tak! Tylko tyle, intensywność użytych przypraw jest tak duża, że z każdym kęsem dokładnie czuć było wszystkie smaki, które wzajemnie się przenikają tworząc spójne danie.
Zamarynowane kawałki indyka po 4 sztuki nadziewam na drewniane patyki do szaszłyków. Możesz użyć innych, ale ważne by nie były zbyt cienkie. Układam je blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Tak by nie dotykały się wzajemnie.
Przygotowane szaszłyki z kebabem piekłem w temperaturze 280 stopni przez 15 minut. W momencie zaczęły łapać przypieczony, niczym z ognia, kolor. Wtedy zmniejszyłem temperaturę pieczenia na 170 stopni, cały czas na funkcji grill i piekłem przez kolejne 30 minut. Zastanawiałem się czy będą ok. Były.
Dlatego przy przygotowaniu tego dania ważne jest by kawałki indyka były stosunkowo dużo, co możesz obejrzeć na filmie. Równie ważne jest to by były pieczone na patykach od szaszłyków, tedy praktycznie z każdej strony się upieką.
Mój kebab w bardzo indyjskim stylu był chrupiący i soczysty. W połączeniu z turecką kaszą oraz uwaga, pieczarkami z cebulą zachwycił wszystkich.
Kocham takie połączenia różnych kuchni. Takie danie to kompletny smakowo i wartościowo posiłek. Pikantny kebab, lekko kwaśna, aromatyczna kasza i delikatne, maślane pieczarki. Cóż więcej trzeba?
Już wkrótce przepis na przygotowanie kaszy w tureckim stylu.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Film – szaszłyki z indyka
Polecam również
1 comments
Reply
Dziękuję za super przepis, pozdrawiam serdecznie