Pieczona ryba
Pieczona ryba w brytfannie z masełkiem, żurawiną, pietruszką i tymiankiem to dzisiejszy pomysł na obiad. Tylko 30minut pieczenia. Z tego przepisu ryba wychodzi wspaniale.
Ryba to bardzo pyszny i zdrowy przepis na obiad. Przede wszystkim ma dużo białka, cennego białka, które tak często brakuje Nam w diecie. Ryba to także wartościowe tłuszcze z grupy omega. W tym przepisie użyłem: pieczona ryba, ale tak naprawdę to ryba jest duszona, gdyż przykryłem ją do pieczenia folią aluminiową. Wyszła wyśmienicie, delikatna, soczysta dzięki dużej ilości masełka, które położyłem na wierzch przed pieczeń. Swój aromat i smak ryba zawdzięcza przyprawą:
- tymianek,
- natka pietruszki,
- pieprz, sól
W tym przepisie wykorzystałem naczynie od pieczenia dyni, którą wykorzystałem do przygotowania: zupy dyniowej z krewetkami. Przygotowując tą zupę środki odłożyłem i również upiekłem. Oczywiście nasiona zostawiłem na kolejny rok.
Dodatkowo do pieczenia dodałem konfiturę aroniowo-pigwową, którą dostałem od mamy. Przepisy na aronię możesz zobaczyć tutaj: 18 przepisów na aronię.
Przepis na pieczoną rybę
Składniki – pieczona ryba
- 500g filetów z ryby,
- 50g masła,
- 50g konfitury aroniowo-pigwowej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka tymianku,
- sól, pieprz do smaku,
- oraz środki dyni.
0 comments