Zupa dyniowa z krewetkami
Zupa dyniowa z krewetkami czy zupa krewetkowa na dyni? A może zupa dyniowo-krewetkowa? Ciągle waham się jak nazwać ten przepis. Jedno jest pewne! Ta zupa trafia do mojego TOP3 zup.
Jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca w połączeniu z krewetkami to prawdziwe „niebo w gębie”.
Już dawno chodził za mną pomysł na zupę dyniową, myślałem kilka dni jak ją przygotować.
Zupa dyniowa wyszła wyśmienicie, a krewetki przerosły moje oczekiwania.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem no i oczywiście wypróbowania!
Zupa dyniowa z krewetkami
Przygotowanie wywaru na pancerzach krewetek
Do tego przepisu, wywar przygotowuje z następujących składników:
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- pancerze od krewetek (z 200g krewetek),
- kawałek pora,
- kawałek słodkiej papryki,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka soli,
Od krewetek rozpoczynam przygotowania tego dania. Krewetki obieram, pancerze wkładam do garnka a krewetki do naczynia. Dokładam pozostałe składniki i zalewam 400ml wody. Wywar gotuje w jak najmniejszym garnku. To wywar więc nie potrzebuje go w dużej ilości. Wszystko gotuje pod przykryciem przez 30minut. Odcedzam, pora, liście laurowe wyrzucam, warzywa odkładam. W tym samym garnku wstawiam ziemniaki, ok 200g i gotuje je tylko 15minut.
Z ziemniaków odlewam wodę i dodaje je do większego garnka, w którym odłożyłem warzywa oraz wywar z krewetek. Tutaj trafi dynia, która będzie pieczona oraz reszta składników.
Przygotowanie krewetek
Składniki:
- 200g krewetek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka natki pietruszki,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Do obranych krewetek dodaje wyciśnięty czosnek i sok z cytryny oraz pozostałe składniki. Natkę pietruszki siekam na drobno. Krewetki odstawiam. Moje były jeszcze dobrze nie rozmrożone, dlatego nie chowałem ich do lodówki. Chciałem by przed smażeniem „złapały” lepszą temperaturę.
Pieczenie dyni
Składniki:
- 1kg dyni (u mnie były to małe odmiany, także skóra okazała się jadalna)
- 1 główka czosnku,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pieprz.
W czasie gdy wywar się gotuje przygotowuje dynię do pieczenia. Po prostu kroję ją na pół, wydrążam gniazda nasienne, przekładam na brytfannę. Dodaje czosnek, całą główkę przekrojoną na pół. Posypuje tymianek oraz pieprzem i polewam oliwą z oliwek.
Dyni nie obieram ze skóry, po upieczeniu jest bardzo smaczna, warto przed zmiksowaniem spróbować. Jeśli będziesz miał inne niż moje odmiany (Hokkaido i żółta, nazwę dodam), po upieczeniu łyżką wybierz wszystko i przełóż do zupy. Teraz właśnie przygotowaniem zupy się zajmiemy.
Zupa dyniowa – przygotowanie
Składniki:
- wywar (to co zostało z obgotowania krewetek + marchew, pietruszka, papryka, ziemniaki),
- upieczona dynia,
- upieczony czosnek,
- przyprawy:
- curry, imbir, kardamon, kurkuma, kmin rzymski, cynamon, pieprz cayenne.
- 100ml mleka kokosowego.
- sok z pomarańcza
Do garnka w którym znajduje się wywar i warzywa dodaje upieczoną dynię. Czosnek obieram, ponieważ piekłem go w łupinach i wrzucam do garnka. Dodaje przyprawy. Sok z pomarańcza. Wszystko miksuje. Z podanych wyżej składników okazało się, że musiałem dodać jeszcze ok. 600ml wody, ale po zmiksowaniu tego co było okazało się że w ten sposób powstaje fajna papka dyniowa coś al’a puree.
Na koniec dodaje do zupy dyniowej jeszcze 100ml mleka kokosowego. Zupę dyniową podgrzewam tylko, wstawiam na bardzo małą moc kuchenki. Jak nie masz mleka kokosowego to możesz użyć śmietany 30%, ale to już nie będzie ten tajski smaczek ;). Gdy zupa dyniowa się podgrzewa rozpoczynam smażyć krewetki.
Smażenie krewetek do zupy dyniowej
Zamarynowane krewetki smażę na maśle. Tutaj rozkręcam kuchnię na największą moc. Masło się spali, ale krewetki będą chrupiące i soczyste w środku. Po smażeniu krewetki układam na gorącej zupie dyniowej, bez masła ze smażenia.
Dodaje listek natki pietruszki oraz parę kropel śmietany lub mleka kokosowego… oraz dla opcja dla odważnych sos paprykowy pikantny. Choć i bez niego zupa dyniowa z pieprzem cayenne jest pikantna.
Zupa dyniowa – film:
Tym czasem zapraszam do obejrzenia filmu: Zupa gulaszowa, węgierska oraz do obejrzenia innych przepisów dostępnych na blogu.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam KrychuGotuje.
1 comments