Wątróbka z warzywami
Wątróbka z warzywami w sosie śmietanowym z nutą pomidorów. Przepis na szybki obiad. Bardzo smaczne i treściwe. Do tego dania polecam smażony ryż z pieczarkami.
Wątróbka z warzywami – film
Przepis na pyszne danie obiadowe, które przygotujesz w 30minut. Kiedyś nie wyobrażałem sobie, że można przygotować wątróbkę bez cebuli. Jakiś czas temu przygotowałem wątróbkę z fasolą. Dziś ten przepis delikatnie zmodyfikowałem dodając jeszcze marchew i groszek.
Dodatkowo przygotowałem smażony ryż. Przepis wzbogaciłem o pieczarki. Zapraszam.
Wątróbka z warzywami – składniki
- Do przygotowania potrzebować będziesz:
- 0,5kg wątróbki drobiowej,
- 200g fasoli białej,
- 100g groszku zielonego,
- 100g ugotowanej marchewki,
- oraz 150g koncentratu pomidorowego,
- oraz 50g śmietany 18%,
Przygotowanie wątróbki
Zaczynamy:
- Na deskę sypię mąkę pszenną i dokładnie obtaczam w niej wątróbkę drobiową.
- Na patelni rozgrzej oliwę (lub olej).
- Podsmaż wątróbkę na złoty kolor, przewróci ją na drugą stronę.
- Teraz dopraw ją pieprzem i smaż do momentu aż dobrze się zarumieni (ok.5minut).
- W tym czasie co jakiś czas ją przewróć. UWAŻAJ tłuszcz może pryskać!
- Jak wątróbka będzie z każdej strony zarumieniona dopraw ją solą.
- Dodaj marchew i fasolę.
- Wymieszaj dokładnie.
- Dodaj 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
- oraz 2 łyżki śmietany śmietany 18%,
Wątróbka z warzywami i ryżem
Gotowe danie wyszło tak. Poniżej znajdziesz przepis na przygotowanie smażonego ryżu, który widzisz na zdjęciu poniżej. Wygląd nie przyciąga tak jak smak, ale to danie przebija swym smakiem każdą wersję wątróbki z cebulą, którą jadałem wcześniej.
Smażony ryż z pieczarkami
Przepis na smażony ryż z makaronem i pieczarkami
Do przygotowania potrzebować będziesz:
- 500g ryżu,
- 500g pieczarek,
- 50g makaronu,
- 20ml oliwy z oliwek,
- Przyprawy: macierzanka, pieprz, sól.
- Oraz 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie dania zaczynam od pokrojenia pieczarek. Połowę kroję w plastry a połowę w ćwiartki.
Smażę pieczarki na oliwie z oliwek (lub na maśle), doprawiam pieprzem i solą oraz dodaje listki macierzanki (lub tymianku).
Pieczarki podsmażam na patelni. Przekładam do garnka. Duszę na wolnym ogniu przez 30minut. Na patelni przygotowuje ponownie 20ml oliwy z oliwek. Dodaje makaron nitki. Gdy makaron zacznie “łapać” czerwono-brązowy kolor. Wtedy dodaje 1 łyżkę soli. Wszystko dokładnie mieszam.
Przekładam ryż i makaron do garnka z pieczarkami. Zalewam kubkami wody. Gotowe.
Jeśli mój opis jest mało dokładny zapraszam do obejrzenia filmu:
—> Jak przygotować smażony ryż <—
Więcej przepisów na dania z ryżem na blogu:
Owoce morza z ryżem ↗
Zapraszam Cię do zobaczenia cudownego przepisu na owoce morza.
Kurczak curry ↗
Tradycyjny z nazwy, ale zupełnie inaczej przygotowany kurczak.
Zupa pomidorowa↗
Zupka w stylu włoskim z suszonymi pomidorami oraz ryżem.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
1 comments