5 przepisów na grzyby na Wigilię
W tym odcinku przedstawiam 5 przepisów na grzyby na Wigilię, które możesz obejrzeć na moim kanale na YouTube. Święta Bożego Narodzenia 2023.
Grzyby na Wigilię – film:
W filmie powyżej obejrzysz 5 przepisów na grzyby, zapraszam do oglądania lub przejrzenia tego wpisu.
Przepisy na grzyby na Wigilię
Na Święta można wykorzystać grzyby suszone, świeże lub konserwowane. Boże Narodzenie przypada na okres kiedy można z powodzeniem wykorzystać ususzone grzyby z tegorocznych zbiorów. W tym odcinku właśnie przepisy na grzyby suszone na Wigilię. Jako pierwszy sos grzybowy, który wykorzystałem do przygotowania przepysznych pulpetów pieczonych.
Sos grzybowy na Wigilię
Sos grzybowy z suszonych grzybów można wykorzystać jako jedno z dań wigilijnych, ale nie tylko. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych. Do przygotowania tego dania potrzebować będziesz suszone grzyby oraz cebulę, masło i śmietanę oraz przyprawy.
Pierogi z grzybami na Wigilię
Pierogi na wigilijnym stole to w moich stronach tradycja. Zawsze pojawiają się dwa rodzaje: ruskie i z grzybami, a czasem także z kapustą i grzybami. Podsmażone na drugi dzień z cebulką smakują jeszcze lepiej niż podczas kolacji wigilijnej.
Kapusta z grzybami na Wigilię
Święta Bożego Narodzenia to również aromat kapusty z grzybami, kapusty z grochem i bigosu. Ta potrawa wigilijna z każdym dniem Świąt jest coraz smaczniejsza. Prosta i postna potrawa jaką jest kapusta z grzybami to pomysł na Wigilię.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupę grzybową przygotowuje nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. W tym i poprzednim roku udało mi się nazbierać mnóstwo prawdziwków, podgrzybków i kozaków. Dlatego raz w miesiącu przygotowuje zupę grzybową.
Grzyby na Wigilię w barszczu grzybowym
Przepis na barszcz grzybowy dostałem od znajomej. Sprawdził się na wigilijnej kolacji w zeszłym roku. Dlatego postanowiłem podzielić się przepisem.
Składniki:
- 100g suszonych grzybów,
- 500ml bulionu (warzywnego),
- 2 cebule,
- 50g masła,
- pieprz, sól,
- 1 łyżeczka octu,
- 2 łyżki mąki,
- 100ml śmietany słodkiej18%.
Przygotowanie barszczu grzybowego
Barszcz grzybowy na Wigilię przygotowuje się w prosty sposób. Grzyby należy odmoczyć. Wodę z moczenia wykorzystuje do gotowania grzybów dlatego należy ją przecedzić przez sito. U mnie grzyby, które trafiają do suszenia dokładnie czyszczę przed suszeniem. Dlatego zwróć uwagę by drobinki piasku nie przedostały się tego dania wigilijnego.
Grzyby gotuje na wolnym ogniu przez godzinę. Po czym grzyby wyciągam, a wywar łączę z wcześniej przygotowanym bulionem lub rosołem. Jeśli go nie masz. Możesz warzywa, marchew, seler, pietruszkę dodać do grzybów i gotować razem z dodatkiem soli i pieprzu. Ważne by kolor był ciemny i aromatyczny. Dlatego staraj się dokładnie przygotować wywar z grzybów.
Grzyby smażę na maśle, wcześniej siekam je na drobno. Doprawiam pieprzem i solą. Nie wszystkie trafią do barszczu. Część wykorzystuje do przygotowania sosu grzybowego lub jako gotowe danie wigilijne.
Wywar dokwaszam octem i zaciągam mąką, dodaje grzyby oraz śmietanę. Gdyby był zbyt kwaśny dodaje cukru.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
KrychuGotuje.
0 comments