Dynia z makaronem
Dynia z makaronem w sosie z grzybami i pulpetami to dzisiejszy pomysł na obiad. Ten przepis na dynię jest inny, delikatny smak dyni, pikantne pulpety, aromatyczne suszone grzyby.
Przepis na dynię z makaronem jest bardzo prosty do przygotowania. Jest to pomysł na obiad, który równie dobrze smakuje po odgrzaniu. To danie jest z serii, że nie sposób odmówić dokładki. Inspiracją do tego było risotto z ryżem, ale zdecydowanie bardziej przypasował mi do tego dania makaron. Tak powstał przepis na dynię z makaronem w sosie z grzybami i pulpetami. Tak wygląda na talerzu przyozdobione nasturcją i pietruszką, ale sam ser twardy wystarczy ;).
Dynia z makaronem
Przygotowanie tego dania podzieliłem na kilka etapów:
- etap 1: przygotowanie bulionu,
- etap 2: przygotowanie pulpetów,
- etap 3: przygotowanie grzybów suszonych,
- etap 4: przygotowanie dyni,
- etap 5: przygotowanie makaronu,
Do przygotowania tego dania potrzebować będziesz:
- ≻ 500g dynia Hokkaido,
- ≻ 200g makaronu szlacheckiego,
- ≻ 100g suszonych grzybów (kozak, krawiec, podgrzybek),
- ≻ 500g mielonej łopatki wieprzowej,
- ≻ 400ml bulionu,
- ≻ 1 łyżka pasty paprykowej,
- ≻ 2 cebule,
- ≻ 1 łyżka masła,
- ≻ 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ≻ 1 łyżka grana padano (ser twardy),
- ≻ sól, pieprz, tymianek,
- ≻ natka pietruszki, liście i kwiaty nasturcji,
Przygotowanie bulionu
Rozpoczynam od wstawienia włoszczyzny i przypraw (marchew, pietruszka, seler, ziele angielskie, liść laurowy, sól), które zalewam 1litrem wody. W tym czasie przygotowuje pulpety wieprzowe, które posłużą jako dodatek do dzisiejszego dania. Zmieloną łopatkę wieprzową doprawiam pastą paprykową (pikantną), ok. 1 łyżki (jeśli jej nie masz możesz wykorzystać inny ostry sos lub chili w proszku albo ostrą paprykę). Do mięsa dodaje 1 łyżkę suszonego tymianku oraz sól i pieprz.
Składniki na bulion i pulpety:
- ≻ 500g łopatki wieprzowej,
- ≻ 1 łyżka pasty paprykowej,
- ≻ 1 łyżka soli,
- ≻ 1 łyżka suszonego tymianku,
- ≻ 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
Doprawioną łopatkę wieprzową dokładnie wyrabiam na jednolitą masę. Formuje niewielkie pulpety, ok. 1cm wielkości. Posłużą jako dodatek do dyni z makaronem oraz jako baza do bulionu. Pulpety gotuje przez 10min. Po tym czasie, z racji tego że są małe, są ugotowane, ale warto sprawdzić mięso nie jest surowe w środku. Pulpety odkładam do miski. Teraz pora na suszone grzyby
Przygotowanie grzybów do dyni z makaronem
W tym przepisie wykorzystałem suszone grzyby, których w zeszłym roku w moich lasach było mnóstwo.
Grzyby suszone przygotowuje już dzień wcześnie. Wrzucam je do garnka i zalewam wodą. Mimo, że grzyby zbierałem sam, zawsze w lesie staram się dokładnie je oczyścić, by nie brać niepotrzebnego piasku do domu, to i tak jego śladowe ilości piasku w wodzie po moczeniu zostają.
Grzyby z wody wyciągam łyżką cedzakową i ponownie zalewam świeżą. Gotuje z dodatkiem soli (1łyżeczka) przez 30minut. W moim przepisie na dynię z makaronem, grzyby przygotowałem również do zupy grzybowej, dlatego jest ich 200g.
Obgotowane grzyby odcedzam a wodę przelewam do wcześniej przygotowanego bulionu.
Cebulę kroję w drobną kostkę (na 100g suszonych grzybów 1 cebula). Podsmażam ją na maśle (1łyżka) oraz oliwie z oliwek (3łyżki). Doprawiam suszonym tymiankiem (1łyżka) oraz pieprzem i solą.
Gdy cebula podsmaży się na złoty kolor dodaje grzyby. Czasem wcześniej je kroję, ale w tym przepisie chciałem by grzyby były dobrze widoczne.
Przygotowanie dyni
Dynię obieram ze skóry, mimo że jest to dynia Hokkaido, wiele kucharek twierdzi że tak nie trzeba. Obraną dynię kroję na pół. Wydrążam gniazda nasienne, pestki przekładam na papier, wykorzystam je w przyszłym roku w warzywniaku. Dynię kroje w kostkę ok. 2-3cm, nie zważam przy tym by była idealnie równa. Chodzi o to by wielkość była podobna do suszonych grzybów. Tak przygotowaną dynię dodaje do grzybów, które smażą się na patelni. Smażę ją z grzybami przez 5minut po czym zalewam bulionem mięsno-grzybowym, który gotuje się cały czas obok (400ml). Jak wspominałem przygotowałem 200g suszonych grzybów, 100g trafiło na patelnie, a drugą część przerzucam do bulionu. W ten sposób robiąc dynię z makaronem mam również gotową zupę grzybową z suszonymi grzybami. Przepis dostępny na blogu. Dynię, grzyby, cebulę duszę pod przykryciem przez 30minut.
Przygotowanie makaronu.
W tym przepisie wykorzystałem makaron szlachecki (wstążki). Gotuje go według czasu podanego na opakowaniu (8minut). Do wody dodaje 1 łyżkę soli oraz 1łyżkę oliwy z oliwek. Po ugotowaniu makaron dodaje do dyni, która powinna być już miękka.
Dynia z makaronem
Do dyni z makaronem, grzybami, dodaje wcześniej ugotowane pulpety wieprzowe. Wszystko delikatnie mieszam. Dodaje śmietanę 30% (200ml) oraz pęczek posiekanej marchwi. Prużę na wolnym ogniu przez 2-3minut. Sprawdzam smak, ewentualnie doprawiam solą i pieprzem. W tym daniu na koniec jeszcze daje ser Grana Padano, który jest wyrazisty w smaku i łączy delikatny smak makaronu z dynią oraz pikantne pulpety. Dlatego weź to pod uwagę dodając przyprawy.
Ten przepis na dynię z makaronem jest bardzo smaczny już w dzień przygotowania, ale na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Do odgrzania warto dodać odrobinę bulionu, ponieważ makaron przez noc w chłonie płyn.
Film – dynia z makaronem
Jeśli nie masz czasu możesz obejrzeć przepis na dynię z makaronem na moim kanale:
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam
KrychuGotuje.
Zapraszam do komentowania tego przepisu oraz do obejrzenia kolejnych.
1 comments