Kasza gryczana
Kasza gryczana przeważnie w mojej kuchni wykorzystywana była do wszelkiego rodzaju gulaszy. Do czasu aż spróbowałem tureckiej kaszy w jednej z restauracji serwujących dania kuchni tureckiej. Uwielbiam próbować nowe smaki, byłem bardzo zaskoczony.
Ten smak, te przyprawy sprawiły, że nie mogłem wyjść z podziwu. Postanowiłem więc spróbować zrobić kaszę w ten sposób. Kilkakrotnie zmieniałem przyprawy, aż w końcu trawiłem. To było to co we wspomnianej knajpie. Byłem bardzo zadowolony, postanowiłem więc podzielić się z Tobą tym przepisem, nazywam go: orientalny sposób na kaszę gryczaną.
Kasza gryczana – przepis video
Poniżej przedstawiam przepis na kaszę gryczaną.
Kasza gryczana – orientalny przepis – składniki
- 200 gram kaszy gryczanej
- 400 ml wody
- 50 gram masła
- przyprawy
Przyprawy – nie tak prosto jak myślisz
Na rynku dostępnych jest wiele firm zajmujących się sprzedażą gotowych mieszanek przypraw. Właśnie dwie sprawdzone stosuje do kaszy gryczanej. Jest to Garam Masal oraz Curry. Dodatkowo dodaje jeszcze wędzonej papryki oraz słodkiej. Standardowo jeszcze pieprz i sól.
Oczywiście zachęcam do eksperymentowania i tworzenia własnych mieszanek zamiast gotowców. Należy jednak bardzo uważać gdyż przyprawy pochodzące z bliskiego wschodu są bardzo aromatyczne. Możesz bardzo szybko zmienić smak kaszy i będzie ona wtedy mniej smaczna. Szczególnie myślę tu o kminie rzymskim, kurkumie, kolendrze i kardamonie :). Wszystkie na literę “k” :).
Kasza gryczana – przygotowanie
Przygotowanie kaszy gryczanej rozpoczynamy od przygotowania odmierzonej ilości. Dla przykładu podałem, że jest to 200gram, czyli dla czterech osób. Wykorzystaj np. szklankę odmierz dwie poracje wody. Następnie wsyp kaszę do niej.
Czas na prażenie kaszy gryczanej. Nie robię tego na suchej patelni lecz w garnku. Wykorzystuje masło (może być klarowane). Czekam aż się rozpuści, ważne byś nie dopuścił do przypalenia. Kwestia wprawy.
Prużenie i gotowanie kaszy gryczanej
Na rozgrzane masło wsypuje wcześniej przygotowane przyprawy. Równomiernie rozprowadzam po powierzchni. Po około 30sekundach wsypuje kaszę. Dokładnie mieszam. Łącznie kasza gryczana pruży się 5min. Mieszam tak co około 1 minuty. Teraz czas na wodę. Zanim jednak ją doleje do kaszy gryczanej dodaje łyżkę soli.
Wodę dolewam bardzo szybko, lekko mieszam. Gotuje pod przykryciem do momentu aż zniknie woda. Trwa to ok. 15minut. Gotuje kaszę gryczaną na “wolnym ogniu”.
Nie powiedziałem na wstępie, ale to bardzo ważne:
Kaszę gryczaną najlepiej serwować od razu. Jednakże wyśmienicie smakuje również na drugi dzień. Wykorzystuje ją w drugim dniu do dań chińskich, np. do wołowiny z fasolą i pieczarkami
Kasza gryczana idealnie pasuje również do “arabskich dań”. Jeśli masz czas to zapraszam Cię do zobaczenia: Kofta – przepis. Poniżej zdjęcie kaszy gryczanej, która stanowiła dopełnienie wołowiny przygotwanej w orientalny sposób.
Zapraszam Cię do obejrzenia mojego filmu na kanale kulinarnym Krychu Gotuje: Przepis na kaszę gryczaną na YouTube.
3 comments