Przepisy na przetwory z winogron
W dzisiejszym wpisie pokaże kilka przepisów na przetwory z winogron. W sezonie nie sposób zjeść wszystkie winogrona jakie winorośl wytworzy, dlatego warto mieć przepisy na przetwory z winogron.
Przetwory z winogron
Sezon na winogron powoli dobiega do końca. Warto mieć w spiżarni przetwory z winogron. Te zdrowe i smaczne owoce są idealnym komponentem diety. Do głównych właściwości winogron należy zaliczyć:
- działanie przeczyszczające,
- bogata zawartość witamin,
- działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i bakteriobójcze,
- korzystne działanie w walce z chorobami krążenia, cukrzycy, nowotworowymi.
Świeże owoce winogron są najlepsze. Nieprzetworzone owoce i warzywa stanowią najcenniejsze źródło witamin i składników mineralnych. Jednak możemy wykorzystać je do przygotowania wielu przetworów na zimę. Tak by nie kupować ich z marketowych półek.
Konfitura z winogron
Sok z winogron
Dżem z winogron
Suszone winogrona
Dżem z winogron bez cukru
Film przetwory z winogron
Informacje o winogronach
Winogron | tylko 72kcal w 100g |
Białka | 0,5g |
Węglowodany | 17,6g |
Tłuszcze | 0,2g |
Woda | 81,3g |
Winogron uprawiany był prawdopodobnie 6000lat p.n.e. w Egipcie. Ze względu na swą wysoką wartość smakową po dzień dzisiejszy stanowi ważny element diety w wielu zakątkach Świata. W Polsce jest uprawiany amatorsko na ogródkach działkowych, gdzie można spotkać wiele ciekawych odmian. Jest również uprawiany przez wiele wyspecjalizowanych gospodarstw.
Winogron, czyli owoc rośnie na winorośli, która potrafi dorastać do 30-40metrów długości. Z wiekiem winorośl drewnieje, sprawiając że staje się długowieczna. Co rok ze zdrewniałej łodygi wyrastają młode pędy na których rosną winogrona z których można przygotować wiele przetworów na zimę.
Odmian winogron nie sposób zliczyć. Najprostszym sposobem podziału jaki przychodzi mi do głowy to podział ze względu na kolor. Od jasno zielonych do prawie czarnych. Smak każdej odmiany jest inny. Od bardzo słodkich po wytrawne, lekko kwaśne. Zazwyczaj jednak winogron jeśli dojrzeje jest bardzo słodki. Wskazuje na to zawartość cukrów, których jest ok. 15%.
Cukry, ogółem | 16.1g |
Fruktoza | 8.65g |
Glukoza | 7.49g |
Sacharoza | <0,25g |
Laktoza | <0,25g |
Maltoza | <0,25g |
Galaktoza | <0,1g |
Jak wspominałem na początku winogron jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Średnią zawartość przedstawiają tabele poniżej. Oczywiści ze względu na miejsce uprawy, odmianę zawartość tych składników może być inna. Dlatego przy uwzględnianiu tych elementów w diecie należy mieć na uwadze to skąd winogron pochodzi. W jaki sposób jest uprawiany.
Potas, K | 218Mg |
Fosfor, P | 22Mg |
Wapń, Ca | 10Mg |
Magnez, Mg | 7.1Mg |
Sód, Na | 3Mg |
Żelazo, Fe | 0.2Mg |
Mangan, Mn | 0.084Mg |
Miedź, Cu | 0.061Mg |
Cynk, Zn | 0.03Mg |
0 comments