Przepis na gyros ze schabu, który wykorzystasz na karnawałowe przekąski. Pyszne kanapki z gyrosem, sosem Tahina oraz dodatkami sprawdzą się na każdej imprezie.

Już od dawna “chodził za mną” gyros. Tradycyjny Gyros przygotowuje się z kawałków mięsa, mielonego jagnięcego. W tym przepisie pokaże Ci jak w błyskawiczny sposób wykorzystać mięso z gyrosa do kanapek na imprezę.

Film – jak przygotować gyrosa?

YouTube player

W filmie możesz zobaczyć krok po kroku przygotowanie tego cudownego dania. Gotowe mięso przygotowane w ten sposób możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów:

  • do kanapek karnawałowych,
  • do sałatki,
  • do dania obiadowego.
Przekąska na karnawał: mięso gyros i kanapki z gyrosem
Przekąska na karnawał: mięso gyros i kanapki z gyrosem
Przygotowanie mięsa
Przygotowanie mięsa

Gyros – przygotowanie

Mięso do tego przepisu należy przygotować dzień wcześniej. Wykorzystałem 400g schabu wieprzowego bez kości. Tłuszcz oddzieliłem i pokroiłem w drobną kostkę. Chude kawałki pokroiłem w paski o grubości 0,5cm. Doprawiłem przyprawą do gyrosa z Krety. Oczywiście możesz użyć dostępnych gotowych przypraw lub stworzyć własną mieszankę:

  • oregano,
  • czosnek,
  • papryka słodka,
  • pieprz i sól.

Tak przygotowane mięso marynowałem przez 24godziny w lodówce. Na godzinę przed smażeniem wyciągnąłem mięso. Dlaczego? By równomiernie się usmażyło w krótkim czasie.

Składniki na kanapki - karnawałowe
Składniki na kanapki – karnawałowe

Kanapki z gyrosem

Składniki jakie wykorzystałem do przygotowania kanapek z gyrosem:

  • 400g schabu wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 ogórek zielony,
  • czerwona cebula,
  • miks sałat oraz szczypiorek,
  • 4 bułki grahamki podłużne,
  • sos Tahina

W kanapkach z gyrosem masz pełną swobodę w wyborze dodatków. Możesz dodać pomidory, paprykę, kukurydzę oraz czego dusza zapragnie. Taka przekąska idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach karnawałowych czy innych rodzinnych przyjęciach.

Sos Tahina
Sos Tahina

Dodatek do gyrosa: sos Tahina

Sos Tahini przygotowuje z następujących składników:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pasty sezamowej,
  • 50ml śmietany,
  • pieprz i sól.

Z powodzeniem możesz w tym przepisie wykorzystać tradycyjny sos tzatziki.

Etapy smażenia gyros
Etapy smażenia mięsa na gyros

Gyros – smażenie

Mięso na gyrosa przygotowałem dzień wcześniej. Dlatego na godzinę przed smażeniem wyciągam je z lodówki, to istotne, gdyż sam etap smażenia zajmie dosłownie kilka minut. Patelnie rozgrzewam i dodaje tłuszcz ze schabu, który oddzieliłem od mięsa. Smażę go 5 minut. Gdy dobrze się zarumieni dodaje przyprawę do gyrosa (ok 1 łyżki). Smaż jeszcze przez 2 minut. Powstałe gyrosowe skwarki zostawiam na patelni. Odsuwam je na bok.

Na środek dodaje dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodaj zamarynowane mięso ze schabu. Smażę po minucie z każdej strony. Po tym czasie mięso powinno być gotowe. Soczyste w środku i chrupiące z wierzchu. Oczywiście przed podaniem sprawdź czy nie jest surowe.

Tak przygotowanego gyrosa ze schabu prosto z patelni serwuje na moje karnawałowe kanapki.

Kanapki z gyrosem i dodatkami
Kanapki z gyrosem i dodatkami

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KrychuGotuje

Recipe By KrychuGotuje
Course: Starter Cusine:Greece Difficulty:Easy

Servings

8 minutes

Preparing Time

30 minutes

Cooking Time

20 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 400g schabu wieprzowego,

  2. 1 cebula,

  3. 1 ogórek kiszony

  4. 1 ogórek zielony,

  5. czerwona cebula,

  6. miks sałat oraz szczypiorek,

  7. 4 bułki grahamki podłużne,

  8. sos Tahina

DIRECTION

  1. Przygotowanie gyrosa

    Mięso zamarynować. Usmażyć

  2. Przygotowanie sosu

    Czosnek, jogurt, śmietanę, pasta sezamowa, pieprz i sól wymieszać

  3. Przygotowanie kanapek z gyrosem

    Bułki przeciąć na pół, dodać sos, dodatki oraz mięso z gyrosa.

NOTES

Polecam do tego przepisu wypróbować jeden z kilku: sos czosnkowy

Więcej ciekawych filmów kulinarnych: https://www.youtube.com/krychugotuje

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese