Jesień, zima to okres w którym warto mieć w spiżarni przetwory wspomagające odporność. Przepisy na przetwory z jesiennych owoców pokażę Wam w dzisiejszym wpisie.

Borówki do mięsa

Owoce borówki są źródłem polifenoli (działanie przeciwzapalne), zawierają również witaminy C, A, E oraz z grupy B, wpływają korzystnie na układ krążenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg borówek,
  • 75 dag gruszek,
  • 30 dag cukru,
  • 1/8l wody

Owoce umyć, przebrać, gruszki pokroić w kostkę. Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop włożyć gruszki i chwilę pogotować. Dodać borówki i na wolnym ogniu gotować 30 minut.

Borówki na krzaku

Dynia w occie

Składniki

  • 1 kg dyni (dojrzałej),
  • 25 dag cukru,
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 i 1/4 octu (10%),
  • sól, goździki, cynamon

Dynię umyć, obrać, wyjąć pestki. Pokroić w kostkę 2-3cm. Ugotować w osolonej wodzie. Cukier zalać wrzącą wodą. Po rozpuszczeniu wlać ocet, dodać goździki i cynamon. Syrop zagotować. Do wrzącego syropu dodać dynię i raz zagotować. Zostawić do następnego dnia. Syrop zlać, zagotować i wrzącym zalać dynię. Na trzeci dzień zagotować dynię w syropie do miękkości. Zimną włożyć do słoików. Zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Po pierwszym zagotowaniu można dynię włożyć do słoików. Wtedy trzeba ją pasteryzować przez 30 minut

Dynie

Sok z rokitnika

Rokitnik zawiera 3x więcej witaminy C niż czarna porzeczka Cenne źródło karotenów i karotenoidów. Zawiera także witaminy K, z grupy B oraz wiele minerałów (magnez, wapń, żelazo, potas). Zbierać po przymrozkach.

Składniki

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1kg cukru

Owoce zasypuje cukrem, dodaje szklankę wody i gotuje na bardzo małym ogniu przez 30minut. Sok przecedzam i przelewam do butelek. Pasteryzuje.

Rokitnik

KONFITURA Z JARZĘBINY I JABŁEK

JARZĘBINA to bogactwo witaminy C oraz karotenu. Źródło witamin A, E, K, z grupy B oraz PP. Jarzębinę zbierać po lekkich przymrozkach, jest smaczniejsza. Ważne: nie wolno spożywać na surowo! Trzeba ją wcześniej zamrozić.

Składniki:

  • 1 kg mrożonych owoców jarzębiny
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jabłkami

Owoce jarzębiny wraz z ¾ szklanki wody gotować na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodać cukier i jabłka pokrojone w kostkę. Gotować aż zgęstnieje. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10min.

Jarzębina
Jarzębina

Pigwa w syropie miodowym

Przygotowanie

Przygotowanie jest bardzo proste. Owoce pigwy ścieram na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane owoce ważę. Dodaje miód o tej samej wadze. Dokładnie mieszam. Przekładam do wyparzonych słoików. Gotowe. Syrop pigwowo-miodowy bardzo dobrze się przechowuje. Wykorzystuje go jako dodatek do herbaty. Stosuje na suchy kaszel, przeziębienie, grypę.

Pigwa pospolita – roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Owoce jadalne po ugotowaniu, silnie aromatyczne, wykorzystywane do dżemów i galaretek oraz dodatek do przetworów z jabłek i gruszek. Pigwa jest prawdziwą bombą witaminową, zawiera witaminy C, A, z grupy B oraz wiele mikroelementów, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, cynk. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, wspomaga trawienie.

Kwiaty pigwy

Przepisy na przetwory

YouTube player

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

5 przepisów na przetwory

Zapraszam do obejrzenia przepisów z grzybami

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pierogi na święta
Pierogi na święta
Przepisy na pier...
Gołąbki z kaszą i grzybami
Gołąbki z kaszą i grzybami
Gołąbki z kaszą ...
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Czas by podzieli...
Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomid...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese