Jesień, zima to okres w którym warto mieć w spiżarni przetwory wspomagające odporność. Przepisy na przetwory z jesiennych owoców pokażę Wam w dzisiejszym wpisie.

Borówki do mięsa

Owoce borówki są źródłem polifenoli (działanie przeciwzapalne), zawierają również witaminy C, A, E oraz z grupy B, wpływają korzystnie na układ krążenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg borówek,
  • 75 dag gruszek,
  • 30 dag cukru,
  • 1/8l wody

Owoce umyć, przebrać, gruszki pokroić w kostkę. Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop włożyć gruszki i chwilę pogotować. Dodać borówki i na wolnym ogniu gotować 30 minut.

Borówki na krzaku

Dynia w occie

Składniki

  • 1 kg dyni (dojrzałej),
  • 25 dag cukru,
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 i 1/4 octu (10%),
  • sól, goździki, cynamon

Dynię umyć, obrać, wyjąć pestki. Pokroić w kostkę 2-3cm. Ugotować w osolonej wodzie. Cukier zalać wrzącą wodą. Po rozpuszczeniu wlać ocet, dodać goździki i cynamon. Syrop zagotować. Do wrzącego syropu dodać dynię i raz zagotować. Zostawić do następnego dnia. Syrop zlać, zagotować i wrzącym zalać dynię. Na trzeci dzień zagotować dynię w syropie do miękkości. Zimną włożyć do słoików. Zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Po pierwszym zagotowaniu można dynię włożyć do słoików. Wtedy trzeba ją pasteryzować przez 30 minut

Dynie

Sok z rokitnika

Rokitnik zawiera 3x więcej witaminy C niż czarna porzeczka Cenne źródło karotenów i karotenoidów. Zawiera także witaminy K, z grupy B oraz wiele minerałów (magnez, wapń, żelazo, potas). Zbierać po przymrozkach.

Składniki

  • 1 kg owoców rokitnika
  • 1kg cukru

Owoce zasypuje cukrem, dodaje szklankę wody i gotuje na bardzo małym ogniu przez 30minut. Sok przecedzam i przelewam do butelek. Pasteryzuje.

Rokitnik

KONFITURA Z JARZĘBINY I JABŁEK

JARZĘBINA to bogactwo witaminy C oraz karotenu. Źródło witamin A, E, K, z grupy B oraz PP. Jarzębinę zbierać po lekkich przymrozkach, jest smaczniejsza. Ważne: nie wolno spożywać na surowo! Trzeba ją wcześniej zamrozić.

Składniki:

  • 1 kg mrożonych owoców jarzębiny
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jabłkami

Owoce jarzębiny wraz z ¾ szklanki wody gotować na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodać cukier i jabłka pokrojone w kostkę. Gotować aż zgęstnieje. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10min.

Jarzębina
Jarzębina

Pigwa w syropie miodowym

Przygotowanie

Przygotowanie jest bardzo proste. Owoce pigwy ścieram na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane owoce ważę. Dodaje miód o tej samej wadze. Dokładnie mieszam. Przekładam do wyparzonych słoików. Gotowe. Syrop pigwowo-miodowy bardzo dobrze się przechowuje. Wykorzystuje go jako dodatek do herbaty. Stosuje na suchy kaszel, przeziębienie, grypę.

Pigwa pospolita – roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Owoce jadalne po ugotowaniu, silnie aromatyczne, wykorzystywane do dżemów i galaretek oraz dodatek do przetworów z jabłek i gruszek. Pigwa jest prawdziwą bombą witaminową, zawiera witaminy C, A, z grupy B oraz wiele mikroelementów, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, cynk. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, wspomaga trawienie.

Kwiaty pigwy

Przepisy na przetwory

YouTube player

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

5 przepisów na przetwory

Zapraszam do obejrzenia przepisów z grzybami

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych g...
Tradycyjny przep...
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami ...
Przepisy na koktajle owocowe
Przepisy na koktajle owocowe
W gorące dni war...
Przepisy na porzeczkę
Przepisy na porzeczkę
Sezon na przepis...
poniedziałek, 12 grudnia, 2022
piątek, 27 września, 2024
wtorek, 15 listopada, 2022
piątek, 20 października, 2023
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese