Kotlety rybne z ziemniakami, prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie dania na obiad. Pyszne kotlety rybne z zieleniną, doprawione ziołami i gałką muszkatołową.

Przepis na to danie ma jak wiele przepisów na tym blogu swoją historię. Mój serdeczny przyjaciel podczas pracy w restauracji pokazał mi ten sposób na przygotowanie ryby. Byłem zaskoczony, jak to smakowało. Do tego prostota wykonania tego dania sprawiły, że dziś dzielę się z Wami tym przepisem. Kolejnym dla mnie istotnym argumentem przemawiającym za tym przepisem jest to, że kotleciki rybne można odgrzać w piekarniku. Bardzo często przygotowuje je dzień wcześniej, gdy na obiedzie jest więcej gości. Jednakże, zachęcam do spróbowania przygotowania ich dokładnie tak jak tu: https://youtu.be/E_d68rng9nQ

Kotlety rybne z ziemniakami
Kotlety rybne z ziemniakami z dodatkiem fasoli szparagowej

Składniki – kotlety rybne

  • 500gram filetów z dorsza (można użyć innych, np. morszczuk, mintaj…)
  • 500gram ziemniaków
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • Przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, liść laurowy
  • Zioła kuchni włoskiej: oregano, bazylia, cząber
  • Zalewa: 0,5l wody, 0,5l mleka 3,2%, sok z cytryny (z połowy)

Przygotowanie kotletów rybnych

Przygotowanie kotletów rybnych rozpoczynam od zalewy. Konkretnie podgrzewam rybę w zalewie z mleka i wody oraz dodatkiem gałki muszkatołowej, liści laurowych, pieprzu, soli oraz soku z cytryny. W tak przygotowanej zalewie filety z dorsza podgrzewam ok. 20minut.

Ważne by zalewa się nie gotowała (temp. 70-80°C)

W tym czasie lub wcześniej gotuje ziemniaki. Wszystko razem łącze. Już w tym momencie nie sposób się oprzeć by spróbować :). Zawsze próbuje bo wiadomo, raz ziemniaki się dosoli, a raz nie ;). Czyli to dobry moment by przed formowaniem kotletów rybnych doprawić. Ja uwielbiam pieprz i gałkę więc zazwyczaj jeszcze trochę dosypuje, ale bez przesady.

Smażenie – kotletów rybnych

Kotlety rybne smażę na oliwie z oliwek. Ponieważ po przygotowaniu są jeszcze ciepłe. Więc chodzi w tym smażeniu o nadanie naszym kotletom pięknego złoto-brązowego koloru. Po usmażeniu odkładam je na papier by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kotlety rybne przygotowane w ten sposób są chrupiące, pachnące i przeeeepyszne :).

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Lubisz rybę? Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów z wykorzystaniem darów wód: filet łososia w sosie zapraszam.

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
środa, 05 lutego, 2014
sobota, 19 listopada, 2022
czwartek, 04 kwietnia, 2013
piątek, 21 października, 2022
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese