Kotlety rybne z ziemniakami, prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie dania na obiad. Pyszne kotlety rybne z zieleniną, doprawione ziołami i gałką muszkatołową.

Przepis na to danie ma jak wiele przepisów na tym blogu swoją historię. Mój serdeczny przyjaciel podczas pracy w restauracji pokazał mi ten sposób na przygotowanie ryby. Byłem zaskoczony, jak to smakowało. Do tego prostota wykonania tego dania sprawiły, że dziś dzielę się z Wami tym przepisem. Kolejnym dla mnie istotnym argumentem przemawiającym za tym przepisem jest to, że kotleciki rybne można odgrzać w piekarniku. Bardzo często przygotowuje je dzień wcześniej, gdy na obiedzie jest więcej gości. Jednakże, zachęcam do spróbowania przygotowania ich dokładnie tak jak tu: https://youtu.be/E_d68rng9nQ

Kotlety rybne z ziemniakami
Kotlety rybne z ziemniakami z dodatkiem fasoli szparagowej

Składniki – kotlety rybne

  • 500gram filetów z dorsza (można użyć innych, np. morszczuk, mintaj…)
  • 500gram ziemniaków
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • Przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, liść laurowy
  • Zioła kuchni włoskiej: oregano, bazylia, cząber
  • Zalewa: 0,5l wody, 0,5l mleka 3,2%, sok z cytryny (z połowy)

Przygotowanie kotletów rybnych

Przygotowanie kotletów rybnych rozpoczynam od zalewy. Konkretnie podgrzewam rybę w zalewie z mleka i wody oraz dodatkiem gałki muszkatołowej, liści laurowych, pieprzu, soli oraz soku z cytryny. W tak przygotowanej zalewie filety z dorsza podgrzewam ok. 20minut.

Ważne by zalewa się nie gotowała (temp. 70-80°C)

W tym czasie lub wcześniej gotuje ziemniaki. Wszystko razem łącze. Już w tym momencie nie sposób się oprzeć by spróbować :). Zawsze próbuje bo wiadomo, raz ziemniaki się dosoli, a raz nie ;). Czyli to dobry moment by przed formowaniem kotletów rybnych doprawić. Ja uwielbiam pieprz i gałkę więc zazwyczaj jeszcze trochę dosypuje, ale bez przesady.

Smażenie – kotletów rybnych

Kotlety rybne smażę na oliwie z oliwek. Ponieważ po przygotowaniu są jeszcze ciepłe. Więc chodzi w tym smażeniu o nadanie naszym kotletom pięknego złoto-brązowego koloru. Po usmażeniu odkładam je na papier by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kotlety rybne przygotowane w ten sposób są chrupiące, pachnące i przeeeepyszne :).

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Lubisz rybę? Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów z wykorzystaniem darów wód: filet łososia w sosie zapraszam.

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa z suszonych g...
Tradycyjny przep...
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami ...
Przepisy na koktajle owocowe
Przepisy na koktajle owocowe
W gorące dni war...
Przepisy na porzeczkę
Przepisy na porzeczkę
Sezon na przepis...
poniedziałek, 30 stycznia, 2012
piątek, 01 stycznia, 2021
niedziela, 24 stycznia, 2021
niedziela, 27 listopada, 2022
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese