Sezon grillowy rozpoczęty
Maj, początek sezonu grillowego to okazja na wypróbowanie nowych przepisów na grilla. Zazwyczaj sezon grillowy kojarzy się z karkówką i kiełbasą. Dziś jednak chciałbym Ci zaprezentować nowe przepisy na grilla.
Pierwszym z nich jest schab wieprzowy marynowany w sosie sojowym.
Schab na grilla
- 1kg schabu wieprzowego,
- 10ml sosu sojowego,
- 1 łyżka przyprawy Węgierskiej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka świeżej macierzanki.
Przygotowanie schabu na grilla.
Schab kroje na plastry grubości ok 1,5cm. Powinny być grube, nie przejmuj się na grillu idealnie się upieką. Będą chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Tak przygotowane plastry dokładnie obtaczam w przyprawach, na koniec dodaje sos sojowy. Schab przygotowuje 48 godzin przed grillem. Plastry są grube więc muszą trochę poleżeć by dobrze przenikły przyprawami.
W trakcie grillowania ważne jest by temperatura nie była zbyt wysoka. By schab równomiernie dopiekł się w środku. Czas grillowania to ok. 5minut z każdej strony. Gdy będzie dobrze zarumieniony wtedy jest gotowy. Ważne jest by za długo go nie grillować bo wtedy nadto się przesuszy. Do marynaty dodaje jeszcze plastry cebuli, które również smażę razem ze schabem. Są idealnym dodatkiem.
Do tego przepisu możesz jeszcze do marynaty dołożyć pokrojone ząbki czosnku, ale nie każdy lubi ich smak. Natomiast cebula dodaje charakterystycznego smaku schabowym. W trakcie grillowania staje się chrupiąca i słodka podkreślając w ten sposób smak schabu. Myślę, że ten przepis na grilla jest idealny. Z kolei tak przygotowany schab jest cudowny, a i czas grillowania jest zdecydowanie krótszy niż karkówki.
Gorąco polecam wypróbować ten przepis oraz zapraszam do odwiedzenia mojej strony na Facebooku oraz kanału na YouTube. Oczywiście zachęcam do dzielenia się przepisami w komentarzach. Do tego przepisu polecam sałatkę grillowaną oczywiście zamiast kurczaka schab: Sałatka kurczak z grillowaną cukinią
Życzę smacznego i do następnego grillowania :).
Zapraszam również do obejrzeniu filmu: jak przygotować marynatę do karkówki.
KrychuGotuje
Przepisy kulinarne na blogu
-
Pieczeń wołowa z grzybami
Prawdziwy przysmak, czyli pieczeń wołowa z grzybami. Tradycyjnie przygotowana pieczeń wołowa w aromatycznym sosie, po prostu pycha.
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Uwielbiam proste, szybkie dania: kapuśniak z kiszonej kapusty jest właśnie taki. Bardzo smaczny i prosty do przygotowania.
-
Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami
Trochę nietypowy jak na mnie przepis na kaszę jaglaną zapiekaną ze śliwkami, ale nie tylko człowiek mięsem żyje. Od czasu do czasu lubię przygotować obiad na słodko.
-
Zrazy mielone
Przepis na zrazy mielone z nadzieniem grzybowym to wspaniały pomysł na ciekawe i bardzo, ale to bardzo smaczne danie.
-
Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka według tradycyjnego polskiego przepisu. Bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie całego kurczaka. Zapraszam.
-
Żeberka w kapuście
Przepis na żeberka wieprzowe w kapuście bardzo mile mnie zaskoczył. Bo przecież żeberka można przygotować na wiele różnych sposobów.
0 comments