Cannelloni z farszem
Cannelloni z farszem. Zdecydowanie jestem zwolennikiem potraw, które szybko i prosto można przyrządzić… ale smak dzisiejszego makaronu 😉 wart był poświęconego czasu na jego przygotowanie.
To tak na początek, apropo cannelloni z farszem. A więc zacznijmy…od potrzebnych składników.
Składniki Cannelloni z farszem
- 0,5kg mięsa mielonego z indyka
- 0,25kg makaronu typ: Cannelloni (paczka)
- 2 duże czerwone papryki
- 6 gałązek selera naciowego
- 1 cebula
- 1 czosnek
- przyprawy: sól, pieprz i papryka słodka
- oliwa
…nie bez powodu wspomniałem o czasie… od rozpoczęcia pichcenia do skosztowania potrawy zeszły mi bite dwie godziny. Chociaż dodam, że w tym czasie przygotowałem jeszcze wiosenną sałatkę nie tylko na wiosnę. Po odliczeniu niespodziewanej wizyty fachowca od wodomierzy… Trzeba przeznaczyć 1,5 godziny do przygotowania tego makarony na obiad… Drogi czytelniku jeśli jeszcze jesteś i masz chęć dowiedzieć się jak przygotowałem Cannelloni z farszem (mięsem indyczym i warzywami), to zaczynajmy 🙂 Zacznę od przygotowania farszu na dzisiejszy obiad.
Przygotowanie farszu
Przygotowanie farszu do Cannelloni rozpocząłem od drobnego posiekania papryki czerwonej i selera naciowego, które w pierwszej kolejności trafiły na patelnie z rozgrzaną oliwą. Po kilku minutach smażenia dodałem bardzo drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Całość potraktowałem z góry solą i pieprzem… i tu powinienem napisać ile tej soli i pieprzu było, lecz zazwyczaj doprawiam na oko :). Tak na moje oko soli było jakieś pół łyżki stołowej, a pieprzu połowa mniej…
Tak doprawiony farsz na wolnym ogniu dusiłem pod przykryciem ok.30min od czasu do czasu mieszając. W tym czasie zabrałem się do przygotowania wspomnianej wyżej surówki wiosennej oraz przyprawienia mięsa mielonego: solą, pieprzem i papryką słodką (w ilości ćwierć łyżki stołowej pieprzu i soli oraz pół łyżki czerwonej papryki), a może więcej… Ważne żeby mięso dostało lekko czerwonego koloru od papryki i widać było drobinki pieprzu.
Kolejnym etapem przygotowania farszu do Cannelloni było połączenie doprawionego surowego mięsa mielonego oraz warzyw z patelni. Odczekałem kilka minut aż farsz ostygnie i wszystko dokładnie wymieszałem… Ufff… teraz się zacznie…
Przygotowanie Cannelloni z farszem
Nakładania farszu nie lubię najbardziej, ale drogi czytelniku nie było najgorzej po 20minut moje Cannelloni z farszem “czekało” na wrzątek w garnku.
Za pomocą małej łyżki nałożyłem farsz do makaronu a następnie sztuka po sztuce ustawiłem je w pozycji pionowej. Szczęśliwie udało mi się wypełnić całość, z pozostałych czterech sztuk dla których nie starczyło farszu stworzyłem swego rodzaju konstrukcję scalającą (jak na zdjęciu).
Liście z selera naciowego ułożyłem wokoło Cannelloni. Całość zalałem wrzącą wodą i delikatnie osoliłem. Na małym ogniu przez 10minut dusiłem pod przykryciem.
W połowie gotowania każdą sztuką zmuszony byłem poruszać, bo zapomniałem dodać oliwy i makaron zaczął się sklejać. Ostatnią niezwykle, jak się okazało, trudną czynnością było wyjęcie mojego dania z garnka. Mówię nie uda się i dania na talerzu nie pokaże, ale kilka sztuk udało się uratować i [PREGO ;)]
Moje Cannelloni polałem sosem czosnkowym i ze smakiem zjadłem na obiad… A ty jak je zjesz? Podziel się swoim pomysłem…
Przepis na owoce morza z makaronem na kanale kulinarnym KrychuGotuje. Życzę smacznego i do następnego gotowania.
1 comments