Ten przepis jest cudowny: pieczone pulpety w sosie grzybowym oraz makaron. Danie obiadowe jak się patrzy, sos grzybowy z suszonych grzybów, tradycyjny idealnie łączy smak pulpetów.

YouTube player

Czasami ciężko jest opisać smak dania. To jest właśnie jeden z takich przepisów. Prosty przepis na pieczone pulpety i tradycyjny sos grzybowy, makaron, marchew, pietruszka. Wszystko tak do siebie pasuje, że trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie.

Pieczone pulpety w sosie grzybowym z makaronem

Pulpety z sosem grzybowym i makaronem
Pulpety z sosem grzybowym i makaronem

Pieczone pulpety swój aromat i smak zawdzięczają:

  • rozmarynowi,
  • gałce muszkatołowej,
  • papryce słodkiej,
  • czosnkowi
  • oraz pieprzu i soli.
Surowe pulpety w naczyniu
Surowe pulpety w naczyniu z rozmarynem i czosnkiem

Przygotowanie rozpocząłem dzień wcześniej do mięsa mielonego:

  • 0,5kg wołowiny – karkówka,
  • 0,5kg wieprzowiny – łopatka,

dodałem 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego, dokładnie wyrabiając. Tak wołowinka i wieprzowinka przez 24 godziny czekała w lodówce na sos grzybowy. Przepis na ten sos jest na moim kanale na YT.

Sos grzybowy z suszonych grzybów

Z racji tego, że w lasach w tym roku grzybów było co nie miara. Kilka wypadów pozwoliło na uzupełnienie zapasów. Także prawdziwków, kozaków, krawcy, podgrzybków u mnie co nie miara ;). Stąd pomysł na sos grzybowy do pulpetów.

Sos lubi też makaron, więc wyszło kapitalnie i dla oka i dla podniebienia.

YouTube player

Tak upieczone pulpety są gotowe do jedzenia, jednak z sosem są jeszcze lepsze, a to nie koniec.

Pieczone pulpety z sosem grzybowym
Pieczone pulpety z sosem grzybowym

Pomysł na pieczone pulpety zrodził się przy okazji robienia innego dania obiadowego z mięsem mielonym: faszerowanej cebuli czerwonej.

Do dyspozycji miałem tylko 6szt. cebul a mięsa ok. 1kg. Więc połowę wykorzystałem do pieczonych pulpetów. Był to pomysł trafiony w dziesiątkę.

Faszerowana cebula czerwona mięsem mielonym

Przygotowanie pieczonych pulpetów w sosie grzybowym

Przygotowane dzień wcześniej mięso doprawiłem jeszcze 1 łyżeczką papryki słodkiej, 1 łyżeczką suszonego rozmarynu oraz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Dodam, tylko że ilości tu przedstawione są na: 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego.

pulpety przed pieczeniem
pulpety przed pieczeniem

Formowanie pulpetów

Tutaj zbyt wiele nie będę tłumaczył: chodzi o małe, wielkości piłeczki pingpongowej, pulpety.

Do surowych pulpetów dodaje jeszcze:

  • gałązki rozmarynu
  • ząbki czosnku
  • i chili
  • wszystko skrapiam oliwą z oliwek

Pieczone pulpety do piekarnika

  • Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza,
  • Czas pieczenia: 45 minut.

Po upieczeniu pulpety są bardzo zwięzłe. Dlatego przed podaniem możesz je jeszcze na 15minut wrzucić do sosu grzybowego. Ja od razu gorące pulpety zalałem sosem. Dodałem wcześniej przygotowany makaron świderki oraz pokrojoną w kostkę marchew, która wraz z selerem i porem gotowała się z grzybami i jeszcze raz wszystko polałem sosem grzybowym. Udekorowałem świeżymi listkami natki pietruszki i gotowe. Smacznego :).

Pieczone pulpety z sosem grzybowym, makaronem i marchwią
Pieczone pulpety z sosem grzybowym, makaronem i marchwią

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KG.

Polecam również zobaczyć przepisy z mięsem mielonym:

Cannelloni z farszem↗

Cudowny makaron z mięsem mielonym oraz warzywami.

Faszerowana papryka ↗

Papryka faszerowana jak gołąbki.

Kotleciki z oliwkami ↗

Pyszne w smaku kotleciki z oliwkami.

Recipe By KrychuGotuje
Course: Dinner Cusine:Polish Difficulty:Medium

Servings

4 minutes

Preparing Time

60 minutes

Cooking Time

30 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 0.25kg of beef – pork neck,

  2. 0.25kg of pork – shoulder,

  3. 2 cloves of garlic

  4. 1 teaspoon sweet pepper,

  5. 1 teaspoon dried rosemary and

  6. 1/3 teaspoon nutmeg.

  7. sweet peppers

  8. and pepper and salt.

  9. 600 ml mushroom sauce with dried mushrooms

  10. 200 g of borer pasta

  11. 100 g carrots

  12. Parsley

DIRECTION

  1. Preparation of baked meatballs in mushroom sauce

    I seasoned the meat prepared the day before with 1 teaspoon of sweet pepper, 1 teaspoon of dried rosemary and 1/3 teaspoon of nutmeg. I will add, only that the quantities here are presented at: 0.5 kg of minced beef and pork.

  2. Forming meatballs

    Here I will not explain too much: it is about small, the size of a ping-pong ball, meatballs.<br>To the raw meatballs he adds: sprigs of rosemary, garlic cloves, and chili<br>I sprinkle everything with olive oil and baking temperature: 180 degrees Celsius, baking time: 45 minutes.

NOTES

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pierogi na święta
Pierogi na święta
Przepisy na pier...
Gołąbki z kaszą i grzybami
Gołąbki z kaszą i grzybami
Gołąbki z kaszą ...
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Czas by podzieli...
Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomidorach
Kaszanka w pomid...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese