Pieczone pulpety w sosie grzybowym
Ten przepis jest cudowny: pieczone pulpety w sosie grzybowym oraz makaron. Danie obiadowe jak się patrzy, sos grzybowy z suszonych grzybów, tradycyjny idealnie łączy smak pulpetów.
Czasami ciężko jest opisać smak dania. To jest właśnie jeden z takich przepisów. Prosty przepis na pieczone pulpety i tradycyjny sos grzybowy, makaron, marchew, pietruszka. Wszystko tak do siebie pasuje, że trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie.
Pieczone pulpety w sosie grzybowym z makaronem
Pieczone pulpety swój aromat i smak zawdzięczają:
- rozmarynowi,
- gałce muszkatołowej,
- papryce słodkiej,
- czosnkowi
- oraz pieprzu i soli.
Przygotowanie rozpocząłem dzień wcześniej do mięsa mielonego:
- 0,5kg wołowiny – karkówka,
- 0,5kg wieprzowiny – łopatka,
dodałem 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego, dokładnie wyrabiając. Tak wołowinka i wieprzowinka przez 24 godziny czekała w lodówce na sos grzybowy. Przepis na ten sos jest na moim kanale na YT.
Z racji tego, że w lasach w tym roku grzybów było co nie miara. Kilka wypadów pozwoliło na uzupełnienie zapasów. Także prawdziwków, kozaków, krawcy, podgrzybków u mnie co nie miara ;). Stąd pomysł na sos grzybowy do pulpetów.
Sos lubi też makaron, więc wyszło kapitalnie i dla oka i dla podniebienia.
Tak upieczone pulpety są gotowe do jedzenia, jednak z sosem są jeszcze lepsze, a to nie koniec.
Pomysł na pieczone pulpety zrodził się przy okazji robienia innego dania obiadowego z mięsem mielonym: faszerowanej cebuli czerwonej.
Do dyspozycji miałem tylko 6szt. cebul a mięsa ok. 1kg. Więc połowę wykorzystałem do pieczonych pulpetów. Był to pomysł trafiony w dziesiątkę.
Przygotowanie pieczonych pulpetów w sosie grzybowym
Przygotowane dzień wcześniej mięso doprawiłem jeszcze 1 łyżeczką papryki słodkiej, 1 łyżeczką suszonego rozmarynu oraz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Dodam, tylko że ilości tu przedstawione są na: 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego.
Formowanie pulpetów
Tutaj zbyt wiele nie będę tłumaczył: chodzi o małe, wielkości piłeczki pingpongowej, pulpety.
Do surowych pulpetów dodaje jeszcze:
- gałązki rozmarynu
- ząbki czosnku
- i chili
- wszystko skrapiam oliwą z oliwek
Pieczone pulpety do piekarnika
- Temperatura pieczenia: 180 stopni Celsjusza,
- Czas pieczenia: 45 minut.
Po upieczeniu pulpety są bardzo zwięzłe. Dlatego przed podaniem możesz je jeszcze na 15minut wrzucić do sosu grzybowego. Ja od razu gorące pulpety zalałem sosem. Dodałem wcześniej przygotowany makaron świderki oraz pokrojoną w kostkę marchew, która wraz z selerem i porem gotowała się z grzybami i jeszcze raz wszystko polałem sosem grzybowym. Udekorowałem świeżymi listkami natki pietruszki i gotowe. Smacznego :).
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG.
Polecam również zobaczyć przepisy z mięsem mielonym:
Cannelloni z farszem↗
Cudowny makaron z mięsem mielonym oraz warzywami.
Faszerowana papryka ↗
Papryka faszerowana jak gołąbki.
Kotleciki z oliwkami ↗
Pyszne w smaku kotleciki z oliwkami.
Servings
4 minutes
Preparing Time
60 minutes
Cooking Time
30 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
0.25kg of beef – pork neck,
0.25kg of pork – shoulder,
2 cloves of garlic
1 teaspoon sweet pepper,
1 teaspoon dried rosemary and
1/3 teaspoon nutmeg.
sweet peppers
and pepper and salt.
600 ml mushroom sauce with dried mushrooms
200 g of borer pasta
100 g carrots
Parsley
DIRECTION
- Preparation of baked meatballs in mushroom sauce
I seasoned the meat prepared the day before with 1 teaspoon of sweet pepper, 1 teaspoon of dried rosemary and 1/3 teaspoon of nutmeg. I will add, only that the quantities here are presented at: 0.5 kg of minced beef and pork.
- Forming meatballs
Here I will not explain too much: it is about small, the size of a ping-pong ball, meatballs.
To the raw meatballs he adds: sprigs of rosemary, garlic cloves, and chili
I sprinkle everything with olive oil and baking temperature: 180 degrees Celsius, baking time: 45 minutes.
1 comments