Kiszona kapusta z kminkiem
Tradycyjny przepis na kapustę z kminkiem to pomysł na obiad. Tym razem kapustę przygotowałem razem z boczkiem, wyszło bardzo smacznie. Zapraszam
Tradycyjna kuchnia polska: kiszona kapusta z kminkiem
Lubię od czasu do czasu przygotować danie z kiszonej kapusty z kilku względów. Kiszona kapusta jest zdrowa, dobrze wpływa na układ pokarmowy i jest smaczna przygotowana w przedstawiony w tym przepisie sposób.
Składniki
- 1kg kiszonej kapusty,
- 500g surowego boczku,
- 2 cebule,
- 1 łyżka kminku,
- 1 łyżka cukru,
- sól, pieprz,
Przygotowanie
Kiszoną kapustę zalewam wywarem z grzybów, który pozostał mi z przygotowania grzybów suszonych panierowanych. Jeśli nie masz wywaru możesz użyć wody. Do kapusty dodaje 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę kminku. Gotuje na wolnym ogniu przez godzinę.
Gdy kapusta się gotuje przygotowuje boczek. Kroję go w kostkę i smażę. Gdy dobrze się wytopi odsuwam go na bok i dodaje pokrojoną w pióra cebulę. Wszystko smażę jeszcze przez 5 minut. Dodaje 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie miesza. Łącze z kapustą. Doprawiam do smaku pieprzem, solą i ewentualnie cytryną. Dodaje ugotowane grzyby i gotowe.
Przygotowaną kiszoną kapustę z kminkiem w tym przepisie podałem ze smażonymi grzybami suszonymi panierowanymi. Wyszło wspaniale lekko słodkie grzyby i kwaśna kapusta. Zapraszam.
0 comments