Gyros ze schabu
Przepis na gyros ze schabu, który wykorzystasz na karnawałowe przekąski. Pyszne kanapki z gyrosem, sosem Tahina oraz dodatkami sprawdzą się na każdej imprezie.
Już od dawna “chodził za mną” gyros. Tradycyjny Gyros przygotowuje się z kawałków mięsa, mielonego jagnięcego. W tym przepisie pokaże Ci jak w błyskawiczny sposób wykorzystać mięso z gyrosa do kanapek na imprezę.
Film – jak przygotować gyrosa?
W filmie możesz zobaczyć krok po kroku przygotowanie tego cudownego dania. Gotowe mięso przygotowane w ten sposób możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów:
- do kanapek karnawałowych,
- do sałatki,
- do dania obiadowego.
Gyros – przygotowanie
Mięso do tego przepisu należy przygotować dzień wcześniej. Wykorzystałem 400g schabu wieprzowego bez kości. Tłuszcz oddzieliłem i pokroiłem w drobną kostkę. Chude kawałki pokroiłem w paski o grubości 0,5cm. Doprawiłem przyprawą do gyrosa z Krety. Oczywiście możesz użyć dostępnych gotowych przypraw lub stworzyć własną mieszankę:
- oregano,
- czosnek,
- papryka słodka,
- pieprz i sól.
Tak przygotowane mięso marynowałem przez 24godziny w lodówce. Na godzinę przed smażeniem wyciągnąłem mięso. Dlaczego? By równomiernie się usmażyło w krótkim czasie.
Kanapki z gyrosem
Składniki jakie wykorzystałem do przygotowania kanapek z gyrosem:
- 400g schabu wieprzowego,
- 1 cebula,
- 1 ogórek kiszony
- 1 ogórek zielony,
- czerwona cebula,
- miks sałat oraz szczypiorek,
- 4 bułki grahamki podłużne,
- sos Tahina
W kanapkach z gyrosem masz pełną swobodę w wyborze dodatków. Możesz dodać pomidory, paprykę, kukurydzę oraz czego dusza zapragnie. Taka przekąska idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach karnawałowych czy innych rodzinnych przyjęciach.
Dodatek do gyrosa: sos Tahina
Sos Tahini przygotowuje z następujących składników:
- 2 ząbki czosnku,
- 200ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pasty sezamowej,
- 50ml śmietany,
- pieprz i sól.
Z powodzeniem możesz w tym przepisie wykorzystać tradycyjny sos tzatziki.
Gyros – smażenie
Mięso na gyrosa przygotowałem dzień wcześniej. Dlatego na godzinę przed smażeniem wyciągam je z lodówki, to istotne, gdyż sam etap smażenia zajmie dosłownie kilka minut. Patelnie rozgrzewam i dodaje tłuszcz ze schabu, który oddzieliłem od mięsa. Smażę go 5 minut. Gdy dobrze się zarumieni dodaje przyprawę do gyrosa (ok 1 łyżki). Smaż jeszcze przez 2 minut. Powstałe gyrosowe skwarki zostawiam na patelni. Odsuwam je na bok.
Na środek dodaje dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodaj zamarynowane mięso ze schabu. Smażę po minucie z każdej strony. Po tym czasie mięso powinno być gotowe. Soczyste w środku i chrupiące z wierzchu. Oczywiście przed podaniem sprawdź czy nie jest surowe.
Tak przygotowanego gyrosa ze schabu prosto z patelni serwuje na moje karnawałowe kanapki.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KrychuGotuje
Servings
8 minutes
Preparing Time
30 minutes
Cooking Time
20 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
400g schabu wieprzowego,
1 cebula,
1 ogórek kiszony
1 ogórek zielony,
czerwona cebula,
miks sałat oraz szczypiorek,
4 bułki grahamki podłużne,
sos Tahina
DIRECTION
- Przygotowanie gyrosa
Mięso zamarynować. Usmażyć
- Przygotowanie sosu
Czosnek, jogurt, śmietanę, pasta sezamowa, pieprz i sól wymieszać
- Przygotowanie kanapek z gyrosem
Bułki przeciąć na pół, dodać sos, dodatki oraz mięso z gyrosa.
NOTES
Polecam do tego przepisu wypróbować jeden z kilku: sos czosnkowy
Więcej ciekawych filmów kulinarnych: https://www.youtube.com/krychugotuje
0 comments