Sos czosnkowy można zrobić na wiele sposób. Tutaj znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów na sosy czosnkowe, które często robię.

Myślę, że każdy z Nas wiele razy zastanawiał się jak ulepszyć swój sos czosnkowy. Jedni wolą jogurt, inny śmietanę. Tak czy inaczej najważniejszy jest czosnek. Czosnek z naszej polskiej produkcji roślinnej moim zdaniem jest najlepszy. Żaden importowany czosnek nie da tej jakości smaku co nasz Polski. Dlatego pierwszą czynnością jaką wykonasz przed przystąpieniem do przygotowania sosu czosnkowego jest wybór czosnku. Jeśli masz kawałek ziemi to spróbuj wyprodukować swój własny. Będziesz się nim cieszył przez kilka a może kilkadziesiąt lat.

Sos czosnkowy nr 1

Składniki:

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml majonezu
  • pieprz, sól, majeranek
  • 1 ząbek czosnku
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy

Sos czosnkowy nr 2

  • 100 ml śmietany gęstej (kwaśnej)
  • 100 ml majonezu
  • pieprz, sól,
  • pęczek kopru
  • 1 ząbek czosnku

Sos czosnkowy nr 3

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • pieprz, sól
  • świeży ogórek (tarty)
  • 1 ząbek czosnku

Sos czosnkowy nr 4

  • 100 ml jogurtu
  • 100 ml śmietany
  • 50 ml majonezu
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

Czosnek jest wykorzystywany również jako lekarstwo. Mój dziadek przekazał mi o to taki przepis na wykorzystanie czosnku w przeziębieniu.

  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • pieprz i sól

Przygotowanie

Do rondelka wlej mleko (podlej wodą). Wyciśnij czosnek. Podgrzej, ale nie gotuj. Dodaj jajko i szybko mieszaj by powstał jednolity kremowy napój. Jak będzie za wysoka temperatura mikstura będzie nie apetyczna. Pij na gorąco przed snem. Oczywiście nie biorę odpowiedzialności za skutki ;). Mi pomagało wiele razy także dzielę się tym.

Życzę smacznego i dużo zdrowia.

Pozdrawiam.

KrychuGotuje.

P.S. Wykorzystanie – idealnie pasuje do orientalnego dania: kofta wołowa ale do wielu różnego rodzaju przepisów ;). Większość zielonych sałatek, które bazują na miksie sałat, jarmużu, sałacie lodowej, kapuście pękińskiej z powodzeniem można połączyć przy wykorzystaniu, którego z przedstawionych przepisów. Oczywiście należy tu wziąć pod uwagę kaloryczność takiego sosu. Więc jeśli chcesz by Twoja sałatka była delikatna i lekka kalorycznie wykorzystaj winegrety lub musztardę. Przepis na koftę wołową udostępniam również na kanale kulinarnym KrychuGotuje:

Przepis video na koftę

2 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>