Roladki schabowe
Roladki schabowe na 2 sposoby na blogu w dzisiejszym wpisie pokaże Ci przepis na fantastyczne danie idealne na imprezę. Roladki schabowe sprawdzą się również jako danie na sobotni obiad.
Film – roladki schabowe na 2 sposoby
Przepis na przygotowanie roladek ze schabu już od dawna za mną chodził. Przede wszystkim z powodu, że jest to idealne danie, które możesz wcześniej przygotować i odgrzać w piekarniku na imprezę. Daje to dużą wygodę w przygotowaniu potraw jeśli spodziewasz się większej liczby gości.
Składniki – roladki schabowe
Do przygotowania tego pysznego dania potrzebować będziesz następujące składniki:
- 1kg schabu wieprzowego,
- 100g sera pleśniowy,
- 100g boczku wędzonego,
- 100g ogórków konserwowych,
- oraz 100g cebuli,
- pieprz i sól
Do panierki wykorzystałem:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 100g bułki tartej,
- pieprz i sól,
- oraz olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie roladek schabowych
Przygotowanie roladek schabowych rozpoczynam od przygotowania mięsa. W tym przepisie miałem do dyspozycji 1,5kg kawałek schabu wieprzowego. Po wykrojeniu błon i tłuszczu oraz części, którą wykorzystałem do zupy pomidorowej, zostało mi ok. 1kg schabu. Z tego wykroiłem 7 kotletów po ok. 150g miały przed rozbiciem grubość 1cm. Oczywiście schab schabowi nie równy. Dlatego przy wykrawaniu kotletów weź pod uwagę cel, jakim jest 1mm grubość i wielkość która powinna zmieścić wszystkie składniki farszu. Musisz także precyzyjnie zamknąć roladki, by farsz nie “uciekł”. Jeśli masz czas to obejrzyj film, w którym pokazałem jak przygotować roladki schabowe na 2 sposoby: koperta, roladka.
Kotlety mamy to czas na farsz:
Wszystkie składniki kroję tak by były podobnej wielkości i żeby starczyło do wszystkich kotletów. W tym przepisie użyłem boczku wędzonego i cebuli. Jeśli nie będziesz dopiekał w piekarniku swoich roladek to warto jest jest wcześniej przesmażyć na lekko złoty kolor. Zmieni to smak, ale będziesz miał pewność, że po usmażeniu roladek cebula i boczek nie będą surowe.
Smażenie roladek schabowych
Po przygotowaniu składników do farszu formuje roladki schabowe. A następnie obtaczam je w jajku. Do jajek dodaje 2łyżki mleka oraz pieprz i sól. Roztrzepuje na jednolitą masę. Na drugim talerzu sypię bułkę tartą. Moje roladki moczę raz w jajku i raz w bułce. Tak przygotowane trafiają na patelnię.
Na patelni rozgrzewam olej rośliny, tutaj ważna jest temperatura. Nie może być za wysoka bo roladki się przypalą, ani zbyt niska wtedy będą “kapciowate”. Każdy ma inną kuchnie i inne palniki. Ważne jeszcze by oleju było sporo. Najlepiej smażyć roladki schabowe w głębokim tłuszczu, wtedy po przygotowaniu ich ze smażonym boczkiem i cebulą będą od razu gotowe do jedzenia. Ja jednak potrzebowałem roladki na później. Dlatego smażyłem je na patelni z każdej strony. Następnie trafiły do piekarnika rozgrzanego do 180°C i “siedziały” tam przez 30minut.
Roladki schabowe na talerzu
Wyszyły idealnie. Takie chrupiące. Po przekrojeniu ser pleśniowy z boczkiem i cebulą rozpływał się w ustach i ten ogórek konserwowy w zalewie musztardowo-miodowe. Cudnie.
Życzę smacznego i do następnego gotowania
KrychuGotuje
Zapraszam również do obejrzenia przepisów na blogu:
Kurczak w sosie śmietanowym ↗
Prosty i szybki przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z warzywami i makaronem.
Kurczak w sosie serowym ↗
Kolejny przepis na kurczaka w sosie. Tym razem autorski sos serowy. Prosty, pyszny, aromatyczny.
Bograc gulasz ↗
Prawdziwa węgierska zupa gulaszowa. Z wołowiną i wieprzowiną. Idealne danie jednogarnkowe.
1 comments