Kurczak w sosie śmietanowym
Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem i warzywami to moja propozycja na szybkie i smaczne danie obiadowe. Do tego dania wykorzystałem podudzia z kurczaka.
Film – kurczak w sosie śmietanowym
Takiego kurczaka w sosie śmietanowym robię od lat, przepis ciągle zmieniam, a to z innym makaronem np. z makaronem Tagliatelle, właśnie w tym przepisie nie dodałem pieczarek, a do makaronu wykorzystałem filety z kurczaka. Jest to dużo prostsze do wykonania i szybsze danie obiadowe. W dzisiejszym przepisie wykorzystałem jednak podudzia kurczaka. Danie nabiera zupełnie innego smaku. Podudzia kurczaka są soczyste i bardzo pasują do sosu śmietanowego. Podobnie podudzia wykorzystałem w przepisie na kurczaka w sosie serowym zapraszam jest obłędny.
Kurczak w sosie śmietanowym
Teraz pokażę Ci jak krok po kroku przygotować kurczaka w sosie śmietanowym. Zaczniemy od składników jak potrzebować będziesz do przygotowania tego dania:
Składniki:
- 1kg podudzi z kurczaka,
- 1kg pieczarek,
- 4 duże cebule,
- 4 duże papryki (czerwona i zółta),
- 2 ząbki czosnku,
- 200ml śmietany 30%,
- 50g masła,
- 50g oleju,
- przyprawy.
Podudzia kurczaka marynuje w:
- 1 łyżka curry,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
- 2 łyżki czerwonej papryki słodkiej,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka soli.
Czas marynowania: 1 godzina.
Po zamarynowaniu kurczaka zaczynam przygotowanie warzyw do sosu śmietanowego.
Przygotowanie sosu śmietanowego
Pieczarki kroje na pół a następnie w plastry. Podobnie postępuje z cebulą (kroje ją w piórka, wcześniej rozcinając na pół. Czas na smażenie. Zaczynam od cebuli, którą smażę na maśle do momentu aż lekko się zarumieni. Posypuje ją świeżo zmielonym pieprzem. Dodaje pieczarki i przesmażam przez 5 minut. Przekładam do garnka i duszę pod przykryciem przez 30 minut.
W tym czasie przygotowuje papryki, które kroje w kostkę podobnej wielkości jak wcześniej pokroiłem podudzia z kurczaka. Gdy mam gotowe papryki na patelni na której smażyłem pieczarki i cebulę leje olej ok. 50ml. Rozgrzewam dobrze tłuszcz i kładę zamarynowane wcześniej mięso. Smażę z każdej strony tak by kurczak się zarumienił. Gdy to się stanie przekładam go na durszlak by zebrać tłuszcz (olej do miski). Wykorzystam go do usmażenia papryki. Gdy kurczak obcieknie przekładam go do garnka z pieczarkami i cebulą i gotuje pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut. W tym czasie przygotowuje papryki. Smażę je na rozgrzanym oleju z dodatkiem dwóch ząbków czosnku. Tak by lekko się zarumieniły. Gdy to się stanie papryki przekładam na durszlak by obciekły z tłuszczu.
Kurczak w sosie śmietanowym
Teraz jest czas na skończenie tego dania. Pieczarki z kurczakiem przekładam na patelnię. Dodaje usmażone papryki, mieszam i dodaje śmietanę 30% w ilości 200ml. Duszę na wolnym ogniu przez 5-10minut. Doprawiam do smaku. W tym czasie przygotowuje makaron muszelki. Gdy się ugotuje kładę na talerz i dodaje przygotowanego kurczaka w sosie śmietanowym. Całość dekoruje drobno posiekanym szczypiorkiem.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG.
Zapraszam do obejrzenia innych przepisów z mojego bloga
Owoce morza w 10 minut ↗
Szybki przepis na przygotowanie owoców morza na obiad
Krewetki z pomidorkami koktajlowymi ↗
Pyszne krewetki!
Owoce morza z ryżem ↗
Pełnowartościowy obiad: owoce morza z ryżem.
3 comments