Kurczak po indyjsku to jedno z najlepszych i najszybszych dań obiadowych. Przepis na filet kurczaka w stylu indyjskim. Marynuje go na 2-3 godziny przed smażeniem.

Na początku zaznaczę, że filety kurczaka należy pokroić w duże kawałki tak jak na zdjęciu. Dzięki temu będą soczyste. Oczywiście można je doprawić dzień wcześniej. Jakie przyprawy używam do kurczaka po indyjsku?

Przyprawy:

  • imbir
  • cząber
  • kurkuma
  • pieprz czarny
  • papryka ostra
  • czosnek niedzwiedzi
  • olej

Ile tych przypraw? Najwięcej daje imbiru i cząbru oraz czosnku niedźwiedziego, trochę mniej pieprzu i papryki ostrej, kurkumy dodaje najmniej. Tak łącznie powinna być cała łyżka tak by dobrze filet kurczaka się zamarynował. Całość jeszcze skrapiam olejem, dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki. Tak jak wspominałem na początku 2-3godziny wystarczą, ale cała noc też będzie ok. Dla naprawdę się spieszących można przyprawić, pokroić papryki i zacząć smażyć filety.

Do kurczaka po indyjsku wykorzystuje właśnie filety, które oczyszczam z błon, kroję wzdłuż tak by otrzymać dwie części i następnie w poprzek wtedy wychodzą fajne kawałki. Oczywiście kochani wszystko zależy od fileta jaki kupicie, także tak na 1cm x 4-5cm powinny te kawałki Wam wyjść. W tym przepisie wykorzystałem ok. 300gramowe filety, ale przepis podaje na 500gram fileta z kurczaka.

Filet kurczaka przyprawiony w charakterystyczny sposób – składniki:

  • filet kurczaka 500gram
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • pęczek szczypioru
  • kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie kurczaka po indyjsku

Kurczak po indyjsku
Kurczak po indyjsku na patelni

Nim rozpocznę smażenie, przygotowuje papryki. Wyjmuje gniazda nasienne i kroje w paski. Myślę, że doskonale to widać na zdjęciach. Szczypiorek z kolei siekam na drobno. Pomidorki koktajlowe na 4 części. Ważne by dodać je dosłownie na minutę przed końcem smażenia.

Ale po kolei. Rozgrzewam patelnie, ponieważ marynowałem filety kurczaka w oleju więc po prostu wrzucam je na patelnie. Temperatura musi być wysoka, tak by szybko obsmażyć mięso z każdej strony. Fajnie smakuje gdy lekko zbrązowieje. Wtedy dodaje posiekaną paprykę i przekładam ją na spód patelni by również się smażyła. Tak ok. 5minut. Co jakiś czas mieszam by się nie przypaliło. Gdy papryka lekko zmięknie wtedy dodaje posiekany szczypior i pomidorki. Mieszam, przykrywam, wyłączam i po minucie mój kurczak po indyjsku jest gotowy.

Prawda, że mega prosto. Jeśli ktoś lubi jednogarnkowe przepisy to wszystko można wymieszać z ugotowanym ryżem i jeszcze przez minute przesmażyć. Ten kurczak idealnie pasuje do bagietek albo po prostu sam.

Życzę smacznego.

KG

Przepis na ryż po arabsku w filmie jak przygotować faszerowane papryki. Tam możesz zobaczyć jak krok po kroku go przygotować. Gorąco zaprasza

Jeśli szukasz innego dania z kuchni światowej to zapraszam cię do zobaczenia przepis na kofty wołowe.

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Udko kurczaka du...
Kurczak po indyjsku
Kurczak po indyjsku
Kurczak po indyj...
Owoce morza
Owoce morza
Owoce morza w 10...
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa, ...

Polecam również przepisy kulinarne Video

Zupa gulaszowa
Owoce morza

Przepisy Video

2021
Przepisy na YT
Zapraszam również na mój kanał kulinarny na YouTube
KrychuGotuje