Faszerowana papryka mięsem wieprzowo-wołowym z ryżem po arabsku, cebulą i pieczarkami. Przepis na danie obiadowe dla 3 – 6 osób. Faszerowaną paprykę robiłem wiele razy, tradycyjnie z doprawionym mięsem. Lubię eksperymentować w kuchni więc połączyłem tradycyjne rozwiązania z kuchni polskiej z orientalnymi sposobami przygotowania posiłków. Tak powstał przepis na faszerowane papryki.

Składniki - faszerowana papryka: mięso mielone, papryki, pieczarki, cebula, ryż, makaron, czosnek, cytryna
Składniki – faszerowana papryka

Przygotowanie – faszerowana papryka

Łącznie na przygotowanie tego dania potrzebowałem ok. jednej godziny.

Od razu powiem, że na filmie są dodane do farszu surowe: pieczarki i cebula. Po skończeniu tego dania stwierdziłem, że mogłem je lekko przesmażyć na masełku i doprawić solą i pieprzem. Natomiast na drugi dzień faszerowana papryka smakowała wyśmienicie.

Krychugotuje

Link do filmu jak faszerować papryki w dolnej części przepisu. Zachęcam również do komentowania tego przepisu może stworzymy jeszcze lepszy pomysł na obiad? Wracając jednak do przepisu. Pierwszą czynnością było przygotowanie ryżu po arabsku.

Smażony makaron do ryżu po arabsku

Faszerowana papryka – przygotowanie ryżu po arabsku.

Rozpoczynam od rozgrzania oleju w garnku, najlepiej z grubym dnem żeby go nie spalić. Możesz również do tej czynności wykorzystać wok, wysoką patelnie. Chodzi o to by nie używać zbyt wiele oleju, jednakże musi go być na tyle dużo by makaron cały był w nim zanurzony.

Właśnie jak już rozgrzejesz garnek to wrzuć makaron (nitki) do niego i pilnuj uważnie. Jak zacznie łapać kolor (czerwony) dodajesz ryż. Należy w tym miejscu stać i mieszać i obserwować ponieważ chwila nie uwagi i może nasz makaron być spalony, mieć ciemny kolor i zły smak. Jak już makaron będzie gotowy dodawaj ryż, zamieszaj. Dodaj osoloną wodę.

Proporcja jest prosta:

1 szklanka ryżu, 2 szklanki wody.

krychugotuje

Jak dodasz wodę szybko przykryj. Jak zacznie wrzeć zmniejsz na minimum moc kuchenki. Gotuj pod przykryciem ok. 15minut. Ale sprawdzaj co jakiś czas, jeśli woda zniknie odstaw lub dolej.

W międzyczasie jak ryż po arabsku się gotuje przygotowujemy farsz (nadzienie) do naszych papryk.

Ryż po arabsku dodatek nadzienia do faszerowanych papryk
Ryż po arabsku dodatek nadzienia do faszerowanych papryk

Przygotowanie nadzienia – faszerowane papryki

Dopraw mięso mielone, najlepiej dzień wcześniej. Na 1 kg mięsa myślę tak po jednej łyżce czerwonej słodkiej papryki oraz przyprawy do mięsa, jedna łyżeczka pieprzu cayen, jedna łyżeczka pieprzu, soli oraz szczypta cynamonu. Do tak przygotowanego nadzienia dodałem pokrojone w grubą kostkę: cebulę i pieczarki. Tak jak wspominałem lepiej dodać przesmażone wtedy szybciej połączą się z mięsem.

Jak już mamy gotowe zostaje tylko dołożyć wystudzony ryż z makronem po arabsku.

Faszerowane papryki – film

Nadziewanie papryk możesz zobaczyć na filmie: faszerowane papryki.

Papryki piekę w 180ºC przez 45 minut.

krychugotuje

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

Faszerowana papryka czerwona w tle żółta i biała papryka faszerowana
Faszerowana papryka czerwona w tle żółta i biała papryka faszerowana

Faszerowane papryki – pomysł.

Jeśli ktoś nie przepada za ryżem można faszerowane papryki udoskonalić dodając kaszę gryczaną. Tak, przygotowaną w sposób orientalny kaszę gryczaną: jak przygotować kaszę w sposób orientalny.

3 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese