Wołowina po chińsku
Wołowina po chińsku z orientalną kaszą gryczaną. Przepis na pyszne danie obiadowe. Ciekawa potrawa z wykorzystaniem polskiej wołowiny i fasoli zielonej. Pomysł na tą potrawę zrodził się w trakcie przygotowania przepisu na koftę.
Ponieważ miałem kawałek wołowiny ok. 2kg postanowiłem podzielić mięso. Ok. 1,5 kg mięsa z przerostami zmieliłem, bo właśnie taka część była mi potrzebna do przygotowania: kofta przepis. Natomiast chudą część wołowiny pokroiłem w cienkie plastry i zamarynowałem. Wykorzystałem przyprawy, które akurat kupiłem, czyli mieszanki Garam Masal i Curry. Dodałem również rozmaryn, pieprz i sól.
![YouTube player](https://i.ytimg.com/vi/xyzqWVi3L2Q/maxresdefault.jpg)
Przygotowanie wołowiny po chińsku
Wołowina po chińsku ten przepis bardzo nam zasmakował. Dlatego postanowiłem się z Wami nim podzielić. Przygotowanie rozpoczynam tak jak wspomniałem od pokrojenia bardzo cienkie plastry (ok. 1mm) mięsa. Wołowinę marynuje mieszanką wspomnianych przypraw. Dodałem jeszcze rozmaryn a wszystkie smaki połączyłem olejem. Wołowinę po chińsku marynowałem przez 48 godzin, ale myślę że doba wystarczy.
![Przyprawy do wołowiny po chińsku w słoiku. Przyprawy do wołowiny po chińsku.](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/01/wolowina_po_chinsku_przyprawy-1024x682.jpg)
Przygotowanie dodatków. Fasolę zieloną kroje w około 3cm kawałki. Pieczarki z kolei kroję na pół i siekam w cienkie plastry. Część pieczarek w ogóle nie kroje. Podsmażymy je w całości. Wykorzystam je do dekoracji.
KrychuGotuje
![Wołowina po chińsku na patelni Wołowina po chińsku na patelni](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/01/wolowina_po_chinsku_na_patelni-1024x479.jpg)
Czas na smażenie wołowiny po chińsku.
W pierwszej kolejności przesmażam pieczarki z pieprzem i solą. Na drugiej patelni przygotuję wołowinę. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewam olej. Momentalnie dodaje wołowinę i przesmażam z każdej strony. Gdy się zarumieni dodaje fasolę, przesmażam przez chwilę. Dodaje pieczarki i mieszam wszystko cały czas smażąc na dużym ogniu. W międzyczasie wrzucam pieczarki w całości na pierwszą patelnie. Wracając do wołowiny to jeszcze całość polewam ostrym sosem (sos Sriracha) oraz dodaje soli do smaku. Tak przygotowaną wołowinę podaje z wcześniej przygotowaną kaszą gryczaną w orientalny sposób. Kaszę przygotowałem chwilę przed rozpoczęciem smażenia wołowiny. Gotowałem ją przez ok. 15min i w tym czasie usmażyłem mięso. Przepis na: kaszę gryczaną prezentuje w oddzielnym wpisie.
Składniki do wołowiny po chińsku
- 200g wołowiny
- 400g pieczarek
- 400g fasoli
- przyprawy (Garam Masala oraz Curry)
- pieprz, sól, rozmaryn, olej.
![Składniki na wołowinę po chińsku Składniki na wołowinę po chińsku](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/01/wolowina_po_chinsku_skladniki-1024x479.jpg)
Jeśli chcesz zobaczyć jakie przyprawy wchodzą w skład mieszanki Garam Masala zapraszam Cię do kofta przepis.
Wołowina po chińsku na drugi dzień.
Jeśli usmażysz dużo więcej niż potrzebujesz na obiad. To nie przejmuj się tym. U mnie akurat tak się zdarzyło. Co zrobiłem? Dodałem to tej wołowiny cukinię oraz kaszę. Wszystko podlałem delikatnie wodą i miałem gotowy obiad na drugi dzień.
1 comments