Wołowina po chińsku z orientalną kaszą gryczaną. Przepis na pyszne danie obiadowe. Ciekawa potrawa z wykorzystaniem polskiej wołowiny i fasoli zielonej. Pomysł na tą potrawę zrodził się w trakcie przygotowania przepisu na koftę.

Ponieważ miałem kawałek wołowiny ok. 2kg postanowiłem podzielić mięso. Ok. 1,5 kg mięsa z przerostami zmieliłem, bo właśnie taka część była mi potrzebna do przygotowania: kofta przepis. Natomiast chudą część wołowiny pokroiłem w cienkie plastry i zamarynowałem. Wykorzystałem przyprawy, które akurat kupiłem, czyli mieszanki Garam Masal i Curry. Dodałem również rozmaryn, pieprz i sól.

Przygotowanie wołowiny po chińsku

Wołowina po chińsku ten przepis bardzo nam zasmakował. Dlatego postanowiłem się z Wami nim podzielić. Przygotowanie rozpoczynam tak jak wspomniałem od pokrojenia bardzo cienkie plastry (ok. 1mm) mięsa. Wołowinę marynuje mieszanką wspomnianych przypraw. Dodałem jeszcze rozmaryn a wszystkie smaki połączyłem olejem. Wołowinę po chińsku marynowałem przez 48 godzin, ale myślę że doba wystarczy.

Przyprawy do wołowiny po chińsku.
Mieszanka przypraw do wołowiny po chińsku

Przygotowanie dodatków. Fasolę zieloną kroje w około 3cm kawałki. Pieczarki z kolei kroję na pół i siekam w cienkie plastry. Część pieczarek w ogóle nie kroje. Podsmażymy je w całości. Wykorzystam je do dekoracji.

KrychuGotuje
Wołowina po chińsku na patelni

Czas na smażenie wołowiny po chińsku.

W pierwszej kolejności przesmażam pieczarki z pieprzem i solą. Na drugiej patelni przygotuję wołowinę. Na dobrze rozgrzaną patelnie wlewam olej. Momentalnie dodaje wołowinę i przesmażam z każdej strony. Gdy się zarumieni dodaje fasolę, przesmażam przez chwilę. Dodaje pieczarki i mieszam wszystko cały czas smażąc na dużym ogniu. W międzyczasie wrzucam pieczarki w całości na pierwszą patelnie. Wracając do wołowiny to jeszcze całość polewam ostrym sosem (sos Sriracha) oraz dodaje soli do smaku. Tak przygotowaną wołowinę podaje z wcześniej przygotowaną kaszą gryczaną w orientalny sposób. Kaszę przygotowałem chwilę przed rozpoczęciem smażenia wołowiny. Gotowałem ją przez ok. 15min i w tym czasie usmażyłem mięso. Przepis na: kaszę gryczaną prezentuje w oddzielnym wpisie.

Składniki do wołowiny po chińsku

  • 200g wołowiny
  • 400g pieczarek
  • 400g fasoli
  • przyprawy (Garam Masala oraz Curry)
  • pieprz, sól, rozmaryn, olej.
Składniki na wołowinę po chińsku
Składniki do przygotowania wołowiny po chińsku

Jeśli chcesz zobaczyć jakie przyprawy wchodzą w skład mieszanki Garam Masala zapraszam Cię do kofta przepis.

Wołowina po chińsku na drugi dzień.

Jeśli usmażysz dużo więcej niż potrzebujesz na obiad. To nie przejmuj się tym. U mnie akurat tak się zdarzyło. Co zrobiłem? Dodałem to tej wołowiny cukinię oraz kaszę. Wszystko podlałem delikatnie wodą i miałem gotowy obiad na drugi dzień.

1 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>