Steak americano, surówka a’la Colesław i ziemniaki smażone w mundurkach.
Jeśli lubisz burgery wołowe to przepis na „steak americano” jest dla Ciebie. Bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny. W połączeniu z surówką a’la Colesław i smażonymi ziemniakami w mundurkach to idealny pomysł na obiad.
Steak americano – przygotowanie burgerów
Składniki:
- 400 gram karkówki wołowej
- 100 gram szponder wołowy
- Przyprawy: pieprz, sól
- Zioła: rozmaryn, tymianek
- masło, olej
Steak americano przygotowuje dzień wcześniej. Karkówkę i szponder mielę dwukrotnie na grubym oku. Doprawiam. Smażę na patelni grillowej delikatnie posmarowanej olejem z ząbkiem czosnku i gałązkami świeżego rozmarynu. Pod koniec smażenia dodaje masło. Jak długo smażę wołowinę?
Smażenie burgerów
Czas smażenia jest zależny od tego jakie steaka lubię. Z racji mojego gustu, lubię steki krwiste i tak też jest w przypadku mojego steaka americano. Smażę go po 2 minuty z każdej strony. Dodaje masło i jeszcze smażę przez 1 minutę wychodzi krwisty jak cholera, cytując klasyka ;).
Dlaczego steak americano? Ponieważ do usmażonych burgerów dodaje cebulę i zazwyczaj ketchup :). Dziś przygotowałem sos jogurtowy z dodatkiem pasty Harrisa. Americano kojarzy mi się z kawą, która przygotowana jest w ekspresie z dodatkiem podwójnej ilości wrzątku, czyli rozcieńczone esspresso, tak tutaj steak przygotowany jest z tańszego rodzaju mięsa wołowego ;). Oczywiście steki wołowe z polędwicy czy antrykotu też lubię :).
Do steaka przygotowuje wcześniej surówkę z białej kapusty i marchewki, tak a’la Colesław.
Surówka z białej kapusty do steaka americano
Składniki
- ½ główki białej kapusty
- 4 marchewki
- 2 jabłka kwaśne
- majonez pietruszkowy własnej produkcji
- sól
Przy okazji przygotowania surówki z białej kapusty zrobiłem także przepis na majonez pietruszkowy, który jest idealny do surówek.
Majonez pietruszkowy do surówki z białej kapusty
Składniki:
- 200 ml oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie majonezu pietruszkowego, który idealnie pasuje do surówki z białej kapusty, jest bardzo proste. Wszystkie składniki należy zmiksować 🙂 do momentu aż zgęstnieje.
Przygotowanie surówki z białej kapusty zaczynam od jej posiekania. Do kapusty dodaje 1 czubatą łyżkę soli. Mieszam i odstawiam. Marchew ścieram na grubych oczkach.
Steak americano z surówką z białej kapusty i ziemniakami
Do tego dania przygotowuje jeszcze ziemniaki w mundurkach, które w pierwszej kolejności czyszczę i gotuje 40 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu kroje je na pół i podsmażam razem z burgerami na steak americano. Delikatnie by tylko złapały kolor. Do tego dania wybieram duże ziemniaki.
Ziemniaki można jeszcze na sam koniec posypać pieprzem i solą lub ziołami, ale nie jest to konieczne, gdyż masło ze smażenia steków americano oraz rozmaryn i czosnek wyraźnie podkreślą ich smak. Do tego dania przygotowuje szybki sos jogurtowy o pikantnym zabarwieniu.
Sos do steaka americano
- 100 gram jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżki pasty Harrisa
Zamiast sosu można użyć ketchupu, który idealnie komponuje się z mięsem wołowym oraz surową cebulą.
Jeśli nie masz takiej pasty możesz zmiksować w oleju ząbek czosnku, paprykę chilli, paprykę wędzoną i na koniec dołożyć jogurt lub dodać pasty curry.
Uwielbiam grillowaną mieloną wołowinę w tej wersji. Wołowinę mieloną przygotowuje również z dodatkiem innych przypraw: kofta wołowa.
Życzę smacznego i do następnego oglądania.
Film steak americano
3 comments
Reply
Świetny pomysł na obiad. Dziękuje 🤍
Dziękuje i życzę smacznego.